Fransa'yı İkiye Bölen Ötenazi Davası: Yüksek Mahkeme 'Tedaviye Devam' Dedi

Fransa'da geçirdiği motorsiklet kazasının ardından 11 yıldır bitkisel hayatta olan Vincent Lambert'ın yaşam destek ünitesinin kesilmesine karar verilmişti.

Fransa'yı İkiye Bölen Ötenazi Davası: Yüksek Mahkeme 'Tedaviye Devam' Dedi

Fransa'da geçirdiği motorsiklet kazasının ardından 11 yıldır bitkisel hayatta olan Vincent Lambert'ın yaşam destek ünitesinin kesilmesine karar verilmişti. Ötenazi kararı Fransa'yı ikiye bölerken, yüksek mahkeme suni tedaviye devam edilmesine karar verdi. 

s-5cbcf5d5bef4395fcae3be220381a74050d163 Doktorlar ve yargının ülkede tartışma yaratan pasif ötanazi kararını Lambert'in ailesi temyize götürmüştü. Başvuruyu inceleyen yüksek mahkeme pazartesi sabahı durdurulan tedavinin devam etmesine karar verdi. Temyiz Mahkemesi ayrıca tedavinin Birlemiş Milletler'de kurulan bir komitenin son kararına kadar sürdürülmesini istedi.

2008'den beri bitkisel hayatta

s-1c89d416066167aae3048fee5a46694bc9373b Psikiyatri kliniğinde hemşire olarak çalışan Lambert'in 2008 yılındaki kazadan sonra kolları ve bacakları felç oldu ve bilinci asgari düzeye indi. Mide tüpleri sayesinde gıda ve su ile canlı tutuldu. Dışarıdan yardım olmadan nefes alan Lambert bazen gözlerini açabiliyor.Sağlık durumunu iyileştirmeye çalışan hastane 2013 yılında eşi Rachel'in de rızasıyla Lambert'e bakımın durması gerektiği tavsiyesinde bulundu. Lambert'in ailesinin geri kalanı bundan haberdar edilmediği için bu karara itiraz edildi ve hastayla ilgili yasal bir mücadele başladı.Lambert'in eşi, altı kardeşi ve yeğeni yapay yaşam desteğinin sonlandırılmasını isterken Katolik anne babası Pierre ve Viviane ile diğer iki kardeşi Lambert'in yaşatılmasını istiyor.

Fransa mahkemesinin ötenazi kararını AİHM onaylamıştı

s-20f821e93dfc1feff35e4e2ad1ebb7a1f881a8 Aile, doktorlar "kalıcı bitkisel hayatta" olarak tanımladığı Vincent'e pasif ötanazi uygulanacağını açıkladıktan sonra yargı yoluyla itiraz etmişti. Ancak itiraz Danıştay tarafından reddedilmiş, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) ise kararda ihlal olmadığını belirtmişti.AİHM son olarak Lambert'in ailesinin pasif ötenazi sürecini durdurma başvurusunu 'yeni bir bulgu' olmadığı için reddetmişti.

"Vincent yaşayacak, bundan eminim"

s-41f6a455909bdaa29255a0add585e52733c37b 20 Mayıs'ta ise dışarıdan tıbbi müdahalelere son verilmişti. Lambert davası Fransa'yı ikiye bölmüş, yargı ve doktorlar ötanazi karşıtlarından tepki toplamıştı.Vincent Lambert'in ailesi ve yakınları pazar günü, Fransa'da Reims Hastanesi önünde Lambert'i yaşatan suni tedavinin kesilmemesi için eylem yapmak amacıyla toplanmıştı. Lambert'in annesi oğlunun yaşam hakkını savunduğunu söylemişti: "Şu an onu öldürmek üzereler. Bu üstü kapatılmış bir ötanazi uygulamasıdır. Oğlumu öldürüyorlar. Üç günlüğüne gitmiştik, döndüğümüzde bizi tanıyınca ağladı. Bu korkunç. Vincent yaşayacak, bundan eminim. Ben onun annesiyim ve onu savunmak benim hakkım." BBC Türkçe ,Euronews
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER