İlk Türkiye Ziyaretleri: AB Temsilcilerinin Bugünkü Görüşmesinde Masada Neler Olacak?

AB Konseyi Başkanı Charles Michel ile AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, ilk Türkiye ziyaretinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başta olmak üzere Türk yetkililerle görüşmeler gerçekleştirecek.

İlk Türkiye Ziyaretleri: AB Temsilcilerinin Bugünkü Görüşmesinde Masada Neler Olacak?

AB Konseyi Başkanı Charles Michel ile AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, ilk Türkiye ziyaretinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başta olmak üzere Türk yetkililerle görüşmeler gerçekleştirecek. Göç, ekonomi, Doğu Akdeniz ve Kıbrıs meselesi gibi konuların gündeme gelmesi bekleniyor.

s-b71d0ce2a878caeb60251199c3117fb78df7db
Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Charles Michel ile AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen'in bugün Türkiye'ye yapacakları ilk ziyarette, göç, ekonomi, üst düzey diyalog ve stratejik iş birliğinin yanı sıra Doğu Akdeniz ve Kıbrıs meselesi gibi konuların gündeme gelmesi bekleniyor.

'Pozitif ivme'

s-152593e6fc149c380fc783fcddc06eb779078a
AB başkanları, uzun zamandır beklenen ziyareti, Türkiye’yle ilişkilerdeki “pozitif ivmeyi” ilerletme hedefi koyan 25-26 Mart’ta AB Liderler Zirvesi’nin hemen ardından gerçekleştiriyor.

Cumhurbaşkanı ile görüme yapılacak

s-6c51ccce75a62751e490c128a6bc10694bbd94
Michel ve von der Leyen'in, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başta olmak üzere Türk yetkililerle yapacağı görüşmelerde ana başlıkların, göç konusunda iş birliği ve 18 Mart Mutabakatı'nın güncellenmesi, Gümrük Birliği'nin güncellenmesi, halklar arası temaslar kapsamında vize serbestisi, üst düzey diyalog süreçlerinin yeniden başlatılması ve stratejik iş birliği ile Doğu Akdeniz ve Kıbrıs konularının olması bekleniyor.

Diplomatik temaslar yoğunlaştı

s-4b9ee071e99d1573cc4c0dba534b0c4ec3e9fb
Ankara'nın Türkiye-AB ilişkilerine verdiği önem ve reform kararlılığı son dönemde üst düzey açıklamalarda ve karşılıklı ziyaretlerde ön plana çıktı.Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın geçen yıl 21 Kasım'da "Kendimizi başka yerlerde değil Avrupa'da görüyor ve geleceğimizi Avrupa ile kurmayı tasavvur ediyoruz." sözlerinin ardından, Türkiye-AB ilişkilerinde olumlu atmosfer için diplomatik temaslar yoğunlaştı.

Gümrük Birliği'nin güncellenmesi

s-e8e00115217f617b462f86e44defc7b16bf909
Hem Türkiye hem de AB’ye fayda sağlayacağı konusunda mutabık kalınan Gümrük Birliği güncellenmesi konusunun da ziyaret kapsamında masaya yatırılması bekleniyor. Son AB Liderler Zirvesi’nde AB Komisyonunun bu çerçevedeki mevcut zorlukları ele almak üzere Türkiye ile görüşmeleri yoğunlaştırmaya ve AB Konseyinin de güncelleme için yetki üzerinde çalışmaya davet edilmesi, olumlu bir gelişme olarak değerlendiriliyor.

Vize serbestisi

s-f48feeb29ea9c7fc7da55bb72311b902d77da9
Son AB Liderler Zirvesi’nde “halklar arasında temas ve seyahat konularında iş birliği” olarak atıfta bulunulan vize serbestisi konusunun da görüşmelerde gündeme gelmesi bekleniyor. Türkiye, 18 Mart Mutabakatı yükümlülükleri arasında yer alan vize serbestisi konusunda kriterlerin birçoğunu yerine getirirken, AB’nin de gerekli esnekliği göstermesi ve sözünü tutmasını bekliyor.

Türkiye'nin beklentileri ne?

s-8158e1d249db6f9c7d654190f409e928efc6da
Üyelik sürecinde reformlara kararlılıkla bağlı olduğunu belirten Türkiye'nin AB'den öncelikli beklentisi, sorunlara tarafsız ve yapıcı yaklaşım sergilenmesi ve fasıllarla ilgili siyasi engellerin kaldırılması. Diplomatik temaslara ve yetkililerin demeçlerine yansıdığı gibi, Türkiye'nin beklentileri arasında, Türkiye-AB ilişkilerindeki yerleşik diyalog mekanizmalarının yeniden işletilmesinin yanı sıra Gümrük Birliği'nin güncellenmesi çalışmalarına başlanması, vize serbestisi konusunda ilerleme sağlanması, göç alanındaki iş birliğinin gözden geçirilmesi, terörle mücadelede iş birliğinin samimi biçimde geliştirilmesi ve Türkiye'nin güvenlik endişelerinin anlaşılması da var.AB yönetiminin Türkiye'ye ziyaretinin, haziran ayında düzenlenecek AB Liderler Zirvesi öncesinde ilişkilerin yol haritasını belirleyici önemli bir temas olması bekleniyor. Gözaltına Alınan Emekli Amiral Atilla Kezek: 'FETÖ ile İlgisi Olan Bir Adam Bulsunlar, Asarım Kendimi' - Ekrem İmamoğlu'ndan Kanal İstanbul Paylaşımı; 'Ya Kanal, Ya İstanbul...' - Fenerbahçe Başkanı Ali Koç Koronavirüse Yakalandı
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER