İnternetten 'Anne Sütü' Satıyorlar: 'Kaynağı Belli Olmayan Sütler Hepatit, AIDS ve Enfeksiyon Riski Taşıyor'

Bebeklerin ilk altı ay boyunca tüm gereksinimlerini sağlayan, mucizevi besin anne sütü, internet ortamında satılmaya başlandı.

İnternetten 'Anne Sütü' Satıyorlar: 'Kaynağı Belli Olmayan Sütler Hepatit, AIDS ve Enfeksiyon Riski Taşıyor'

Bebeklerin ilk altı ay boyunca tüm gereksinimlerini sağlayan, mucizevi besin anne sütü, internet ortamında satılmaya başlandı. Yasadışı şekilde anne sütü satan kişilerden bazıları bunu hayır için yaptığını söylerken, bazıları ise 100 miligramını 100 liraya sattıklarını söyledi.

Uzmanlar, internetten satılan anne sütü tehlikesine karşı uyardı ve "Kaynağı bilinmeden bebeğe verilen bu sütler hepatit, AIDS gibi hastalıklar ve çeşitli enfeksiyonlara yol açabilir" yorumunu yaptı. 

Yeterli süte sahip olmayan ya da hastalığı olan aileler satın alıyor

s-a008787260bfe2a5989a9d6f5d4652842de8e8
DHA'nın aktardığı bilgiye göre, bebek için mucizevi bir besin olan anne sütü, internet ortamında çeşitli kişiler tarafından satışa sunuluyor. Anne sütü satmak ya da satın almak için, internetteki çeşitli sitelerde ya da bloglarda, yasal olmayan yollarla bir araya gelen kişiler iletişime geçiyor.

Bazı kişiler sütü ücretsiz verirken, bazıları ise 100 miligramına 100 lira istiyor

s-ab4f48892ab2699e8431eebd4cab364f968e35
Anne sütü satışı için ilan verilen ya da yorum bırakılan platformlarda, bazı kişilerin bu sütü bebeğe fayda sağlaması için ücretsiz verirken bazıları ise 100 miligramını, 100 liradan satışa sunuyor.İnternet üzerinden sütanneliğin, son yıllarda hızla arttığını söyleyen Altınbaş Üniversitesi’nden Mikrobiyolog Öğr. Gör. Dr. İpek Ada, "Emziren anneler yasal olmayan sitelerdeki annelerden süt arayışında bulunuyorlar. Bu iş ticarete dönüşmüş durumda. Bu siteler yasal değil ve ne yazık ki ülkemizde yaklaşık olarak mililitre başına 200 liraya kadar bu sütler satılıyor. Türkiye'de sütannelik gelenekselleşmiş bir yapı. Eskiden de süt annelik vardı fakat bu tanıdık yakın çevreden temin edilirdi. Son yıllarda ülkemizde bunlar sanal ortamda yaygınlaştı" dedi. s-8899cdba340646c5f89650efc15700bcadf13d
Çeşitli internet sitelerinde, anne sütü ticareti bu şekilde gerçekleşiyor. 

'Bu sütte HIV, hepatit gibi bakteriyel ya da viral bulaşıcı hastalıklar olabilir'

s-01e7d17b28ca8c29f804a48861ff934adb42af
Bebeğin, anne sütüne kavuşmasının en doğal ve en mahrem haklarından biri olduğunu ve bu işin para karşılığında bir ticarete dönüştürülmesini hoş karşılamadıklarını söyleyen Ada, "Sağlık Bakanlığı’ndan onaylı merkezlerde, süt bağışçısı olmak isteyen anneye yapılan tetkikler ve incelemeler sonucunda uygun görülen bağışçıdan temin edilen sütler, uygun koşullarda saklanarak, güvenle her bebeğin anne sütüne ulaşma imkanı mevcut duruma gelebilir" dedi. Ada, internetten üzerinden, tanımadığı bir kişiden süt alanların sağlık açısından aldığı riski ise şu sözlerle ifade etti:
''Süt anneye herhangi bir tahlil yaptırılmıyor. Bu sütte HIV, hepatit gibi bakteriyel ya da viral bulaşıcı hastalıklar olabilir. Anne ilaç kullanıyor olabilir. Emzirme yoluyla bazı hastalıklar anneden bebeğe geçebilir. Anne alkol ya da sigara kullanıyor olabilir. O nedenle çok dikkat edilmesi gerekiyor. Çocuğa habersiz bir şekilde bu hastalıkların bulaşmasına neden olursunuz''

Anne sütü nasıl saklanmalı?

Anne sütü nasıl saklanmalı?Anne sütü nasıl saklanmalı? Memorial Bahçelievler Hastanesi Pediatri Uzmanı Dr. Seçil Sözen Çakır ise sütün saklama koşullarının önemine dikkat çekerek şu tavsiyelerde bulundu:
"Anne sütünün içinde protein şekeri olduğundan nasıl saklandığı önemli. Sağıldıktan sonra canlı bir sıvı olduğundan 3 saat boyunca oda ısısında hiçbir enfeksiyon barındırmadan kendini koruyabilir. 4 derecelik buzdolabında 24 saat kalabilir. Dışarıya çıkardığınızda benmari usulü 40 derece suyun içerisinde ısınabilir. Derin dondurucularda ise en fazla -18 derecede 3 ay saklanabilir. 3 ay sonrası o süt bebeğe verilmemelidir. İnternetten aldığınız sütlerin saklama koşullarını bilmediğinizden bozuk bir sütü bebeğinize içirebilirsiniz. Eğer düzgün saklanamıyorsa enfeksiyon riski oluşturur. Çocuğun zehirlenmesi ve bağırsak enfeksiyonunun oluşmasına yol açar. Kusma, ateş, dizanteri gibi hastalıklar görülebilir.”
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER