İran'dan, Türk ihracatçısını zora sokan hamle

İran, ülkeden döviz çıkışını engelleme çabalarını sürdürüyor.

İran'dan, Türk ihracatçısını zora sokan hamle

İran, ülkeden döviz çıkışını engelleme çabalarını sürdürüyor. Ülke, et ve sütten, buğdaya, demir çelikten, cam eşyaya kadar geniş bir yelpazede 2150 ürünün ithalatını yasaklayarak yaklaşık 2 milyar dolarlık bir ihracat riskine girdi. Dünya'dan Hüseyin Gökçe'nin haberine göre, ABD'nin yaptırımları sonucu doğalgaz ve petrol ihracatı daralan İran'ın lüks tüketime yönelik ithalatı kısma hamlesi, ülkeye yıllık 2 milyar doların üzerinde ihracat yapan Türk sanayicisini zora soktu.

Döviz çıkışını minimum tutmak istiyor

İran Ticaret Bakanlığı, İran’ın içerde, halihazırda, üretimi yapılan, zaruri ihtiyaç olarak görülmeyen lüks tüketime yönelik ürünlerin ithalatını yasaklama kararı aldığını duyurdu. Bakanlık tarafından yapılan açıklamada, döviz çıkışını en aza indirmek isteyen İran’ın yurt içi üretimi artırmak için hammadde ve aramalı ithalatını artırmaya çalışırken, nihai ürünleri de mümkün olduğu kadar az ithal etmeye çalıştığı bildirildi. Yasaklanan ürünlerin 8'li Gümrük Tarife İstatistik Pozisyonunda (GTİP) bir liste yayınlandı.

İlk kısıtlamaya 2018'de gidildi

Ülkeden döviz çıkışını engellemek ve halkı yerli tüketime teşvik etmek için gerekli adımlar ilk olarak 2018 yılında, 1932 ürünün ithalatının yasaklanmasıyla atıldı. Bir sene sonra bu rakam 1519'a, ardından 1539'a, geçtiğimiz sene ise 1537'e  ulaştı. Bu sene ise 613 ürün daha eklendi ve zirveye ulaşıldı.  Aynı tarihte 766 tarife maddesini de geçici yasaklayan İran, bu ürünlere ilişkin ise herhangi bir liste paylaşmadı.

Yasaklı ürün listesinde neler var?

8'li GTİP bazında 4864 kalem ürün ithalatı yapan İran, alınanan son kararla birlikte bahsedilen ürünlerin neredeyse yarısının gümrüklerinden geçişini yasakladı. DÜNYA'nın çalışmasına göre,  uluslararası ticarete konu olan fasılların neredeyse tamamından bazı ürünlerin ithalatı yasaklanmış durumda. Bunlar arasında yer alan ürünlerden bazıları şunlar: Canlı hayvan, et ve sakatat, süt ürünleri, çiçek, sebze, meyve, buğday, buğday unu, hayvansal yağlar, örmeye elverişli bitkisel ürünler, sosis, konserve balık, şeker, çikolata, kakao, mama, cornfl eks, domates, kahve, maya, dondurma, bira, su, şarap, etil alkol, yem, puro, tuz, kil, mermer, demir cevheri, uçucu yağlar, sabun, mum, plastik yer karoları, plastik küvet, kauçuk eldiven, deri, deri eşya, kürk, yonga levha, karton, kitap, yün, halı, örme giyim, tekstil, ayakkabı, şapka, alçı, cam eşya, kıymetli taş, demir çelikten eşya, alüminyum, bahçe aletleri, kilit, nükleer kazan, vagon, otomobil, motosiklet, gemi, yat, gaz sayacı, saat, müzik aletleri, kılıç, mobilya, bisiklet, oyun konsolu...

ABD'den İranlı şirketlere yaptırım

 

İran'dan yaptırım açıklaması

 

AB, İran'a yeni yaptırımlar uygulamaya hazırlanıyor

 

İngiltere'den, bir 'bakan' dahil 24 İranlı hakkında yaptırım kararı

 

 
 
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER