İspanyol diktatör Franco'ya verilen unvanlar geri alındı

Diktatör Franco döneminde Çalışma Bakanlığı'nda kullanılan ve "Altın Kitap" olarak adlandırılan özel defter için "rezil kitap" diyen Yolanda Diaz, "Demokrasi ile bağdaşmayan, anormal bir şey.

İspanyol diktatör Franco'ya verilen unvanlar geri alındı


Diktatör Franco döneminde Çalışma Bakanlığı'nda kullanılan ve "Altın Kitap" olarak adlandırılan özel defter için "rezil kitap" diyen Yolanda Diaz, "Demokrasi ile bağdaşmayan, anormal bir şey. Elleri kanlı insanlara tanınan bu unvanların geri çekilmesinde bu zamana kadar geç kalınmasından dolayı tüm mağdurlardan özür diliyorum. Bu, bir daha asla olmayacak" açıklamasını yaptı.

Demokratik Hafıza Yasası'nın yanı sıra Bakanlar Kurulu'nun şubatta, Franco rejimini temsil edenlere tanınan tüm unvanların kaldırılması kararı aldığını anımsatan Çalışma Bakanı, Franco dışında general Juan Yagüe, kardinal Enrique Plaid veya eski bakan Jose Soliz Ruiz gibi rejimin önde gelen isimlerine verilen unvanların da geri çekildiğini bildirdi.

Franco dönemine ait izler kamusal alandan siliniyor

İspanya'da 2007'de yürürlüğe giren tarihi bellek yasasıyla başlayan ve diğer yasalarla geliştirilen diktatör Franco dönemine ait izlerin kamusal alandan silinmesi uygulaması devam etse de Madrid'in de aralarında olduğu bazı şehirlerde hala bu döneme ait sembol kişilerin isimleri, cadde veya sokaklarda bulunuyor.

Son olarak kabul edilen Demokratik Hafıza Yasası ile "Franco rejimin kurbanlarını aşağılamayı insanlığa karşı suç işleyenleri yüceltmekle eş tutan" ve "diktatörlük dönemini (1936-1975) yasa dışı ilan eden" sol koalisyon hükümeti, Franco'nun iki torunu ve üst düzey general ve bakanların soyundan gelen 33 kişiye tanınan unvanları kaldırmıştı.

Ana muhalefet: İkidara geldiğimizde bu yasayı iptal edeceğiz

İspanya'da mevcut durumda ana muhalefetteki Halk Partisinin (PP) lideri Alberto Nunez Feijoo, Kasım 2023'te yapılması planlanan genel seçimleri kazanıp hükümete gelmeleri durumunda  bu yasayı iptal edeceklerini bildirdi.

Yabancı basına konuşan Feijoo, bu yasanın "adil olmadığını, Sosyalist İşçi Partisi ile Halk Partisi arasında o dönem inşa edilen toplumsal ve tarihi uzlaşmayı bozduğunu" belirterek "80 yıl geçmişe mi döneceğiz yoksa 80 yıl geleceğe mi bakacağız?" demişti.

İspanya senatosu Franco diktatörlüğü dönemini yasa dışı ilan etti

İspanya, diktatör Franco'nun yazlık sarayına el koydu

İspanya'da su krizi büyüyor

İspanya, savunma harcamalarını artırıyor

İspanya'da emekliler "hayat pahalılığına" karşı yürüdü

İspanya'da 13,1 milyon kişi yoksulluk riski altında

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER