İtalyan Profesör Matteo Bassetti: Koronavirüs etkisini yitirdi, aşıya gerek kalmayabilir

Çin'in Vuhan kentinde ortaya çıkan ve kısa sürede tüm dünyayı etkisi altına bölge yeni alıcı koronavirüs salgını (Kovid-19) nedeniyle dünya genelinde 471 bin 306 birey hayatını kaybetti, 9 milyonu aşkın insan ölümcül salgına yakalandı.

İtalyan Profesör Matteo Bassetti: Koronavirüs etkisini yitirdi, aşıya gerek kalmayabilir

Çin'in Vuhan kentinde ortaya çıkan ve kısa sürede tüm dünyayı etkisi altına bölge yeni alıcı koronavirüs salgını (Kovid-19) nedeniyle dünya genelinde 471 bin 306 birey hayatını kaybetti, 9 milyonu aşkın insan ölümcül salgına yakalandı. Koronavirüse aleyhinde birçok ülkede aşı ve hap geliştirme çalışmaları devam ederken, İtalyan Profesör Matteo Bassetti, ilginç bir öngörüde bulundu.

Massetti, yeni alıcı koronavirüsün geçirdiği mutasyonlar nedeniyle eskisi kadar ölümcül olmadığını belirterek, Kovid-19'un bir aşı bulunmadan kendiliğinden ortadan kaybolabileceğini ifade etti.

"AŞIYA GEREK KALMADAN ORTADAN KAYBOLABİLİR"

Profesör Matteo Bassetti, virüsün ciddiyetinin değiştiğine inandığını ve eskisi dek ölümcül olmadığını öne sürdü. Basetti, virüs zayıflamaya devam ederse Kovid-19'un bir aşı bulunmasına lüzum kalmadan ortadan kaybolabileceğini açıkladı.

Basetti, İtalya'daki Kovid-19 hastalarının birkaç ay öncesine göre çok daha iyi durumda olduğunu vurgulayarak, insanların eskisi değin yüksek dozlarda enfekte olmadığını aktardı. Profesöre tarafından bu durumun altında o kadar çok neden yatıyor: Virüsteki kalıtımsal dönüşüm nedeniyle daha az ölümcül ayla gelmesi, sosyal mesafe uygulamaları ya da iyileşmiş hastaların sahip olduğu bağışıklık.

İtalyan Profesör Matteo Bassetti: Koronavirüs daha az ölümcül hale geldi, aşıya gerek kalmayabilirProfesör Matteo Bassetti

İtalya'nın Cenova kentindeki San Martino Genel Hastanesi'nde bulaşıcı hastalıklar uzmanı olan Profesör Bassetti, The Sunday Telegraph gazetesine verdiği demeçte virüsün kendi kendini değil edebileceğini öne sürdü:

"HASTALARIN DURUMU 1 AY ÖNCESİYLE AYNI DEĞİL"

"80 veya 90 yaşlarındaki yaşlı hastalar bile şimdi yatakta kendi kendilerine doğrulabiliyor ve destek almadan nefes alıyorlar. Benzer hastalar bir ay önce ölecekti" ifadelerini kullanan Bassetti, virüsün etkisini yitirmesinin aşağıda, virüsün insanların akciğerlerine daha az hasar veren genetik bir mutasyona uğramasının bulunduğunu söyledi. bununla beraber, sosyal mesafe ve karantina uygulamalarının da toplumdaki virüs dağılımını azaltmış olabileceğini ve insanların daha düşük dozda koronavirüse maruz kalmış olabileceğini sözlerine ekledi.

"SON 4 HAFTA İÇİNDE ŞART DEĞİŞTİ"

Bassetti, teorisinin şahısların hastalığın viral yüküne ne kadar maruz kaldığına alt olduğuna dayandığını belirterek şu ifadeleri kullandı:

"Mart ve nisan başında durum ayrıntılarıyla farklıydı. İnsanlar acele serviste büyük bir topluluk oluşturuyordu. Bazılarının oksijen ve ventilatör tedavisi ihtiyacı vardı. Şu Anda, son dört hafta içinde, büyük resim o kadar fazla açıdan değişti. Solunum yolunda, muhtemelen virüsün az önce bilimsel olarak gösterilmemiş olan kalıtımsal mutasyonundan dolayı daha düşük bir viral ağırlık olabilir."

"VİRÜSÜN ETKİSİNİN YİTİRDİĞİ FİKRİ ŞÜPHELİ"

Bulaşıcı hastalık profesörü geçmişte benzer iddialarda bulundu, ancak aşırı iyimser olduğu için eleştirildi.

Avustralya'daki Wollongong Üniversitesi'nden Dr.Gideon Meyerowitz-Katz, MailOnline'a virüsün etkisinin yitirmiş olduğu fikrinin kararsız olduğunu ve iddiayı destekleyecek bir bilimsel kanıtın hemen şimdi bulunmadığını söyledi.

öte yandan, pandeminin başlangıcında dünyada en fazla etkilenen ülkelerden biri olan İtalya'da şimdiye dek Kovid-19 sebebiyle yaklaşık 35 bin ölüm gerçekleşti.

İtalyan Profesör Matteo Bassetti: Koronavirüs etkisini yitirdi, aşıya gerek kalmayabilir
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER