İtirazlar Yükseliyor! İstanbul Sözleşmesi, Kararname ile Feshedilebilir mi?

Türkiye, dün gece Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi'yle İstanbul Sözleşmesi'nden çekildi.

İtirazlar Yükseliyor! İstanbul Sözleşmesi, Kararname ile Feshedilebilir mi?

Türkiye, dün gece Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi'yle İstanbul Sözleşmesi'nden çekildi. Karar sosyal medyada tepkilere neden olurken çok sayıda kişi, uluslararası niteliğe sahip söleşmeden Meclis kararı olmadan çıkılamayacağını dile getiriyor.

s-621d71c886555fe530787123b883399d80e174
Avrupa Konseyinin "Kadına Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye Dair Avrupa Konseyi Sözleşmesi" İstanbul'da imzalandığı için uluslararası camiada "İstanbul Sözleşmesi" olarak biliniyordu.Türkiye, 2011 yılında kabul edilen İstanbul Sözleşmesi'ni ilk imzalayan ve onaylayan ülkeydi. Sözleşme, 10 ülkenin onayıyla 2014 yılında yürürlüğe girmiş ve Temmuz 2019 itibariyle 34 devlet ve Avrupa Birliği tarafından da onaylanmıştı.

Gece yarısı yayımlanan Resmi Gazete'deki kararla Türkiye'nin sözleşmeden çıktığı duyuruldu.

Türkiye, İstanbul Sözleşmesi'nden Çekildi! -

Cumhurbaşkanlığı kararı tartışması başladı

s-50f0bf7cdb8268572ad0bdb8dce7c16b8919ec
Sosyal medyada pek çok kişi sözleşmeden Cumhurbaşkanlığı kararı ile çıkılamayacağını belirten paylaşımlar yaptı.CHP Yüksek Disiplin Kurulu Üyesi Avukat Tuba Torun, Twitter paylaşımında; "İstanbul Sözleşmesi'nin 80. Maddesi Avrupa Konseyi Genel Sekreterliği'ne yapacağı bildirimle Sözleşme'nin feshedilebileceğini belirtir. Kural olarak, bir uluslararası sözleşme nasıl yürürlüğe girdiyse aynı usulle feshedilir."İstanbul Sözleşmesi TBMM onayıyla yürürlüğe girdi, dolayısıyla aynı iradeyle, yani TBMM onayıyla Sözleşme'den çıkılabilir. Cumhurbaşkanı 'Ben bu Sözleşme'den çıkıyorum, oldu" diyemez. Kararnameyle de olmaz. Diyeceksiniz ki, hukuk mu kaldı?" dedi.

Sosyal medyada çok sayıda kişi aynı görüşü belirten paylaşımlar yaptı

Bu haberler de ilginizi çekebilir

Merkez Bankası'nda Deprem: Naci Ağbal Görevden Alındı! - Naci Ağbal: 'Görevden Alınmam Nedeniyle Şükranlarımı Sunuyorum'
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER