Korona Türk fındığına yaradı

Dünya fındık üretim alanlarının yüzde 75'ini elinde bulunduran Türkiye, bu ürünün ihracatında da dünya lideri konumunda bulunuyor.

Korona Türk fındığına yaradı

Dünya fındık üretim alanlarının yüzde 75'ini elinde bulunduran Türkiye, bu ürünün ihracatında da dünya lideri konumunda bulunuyor. Doğu Karadeniz Bölgesi'nin en manâlı nebati ürünlerinden olan fındıkta Türkiye, yılda sıradan 500 bin ton imal yaparken iç piyasalarda da son dönemlerde hareketlilik yaşanıyor. Korona virüs dolayısıyla evlerine çekilen insanların kuru yemişlere taleplerinin artmasının arkasında, fındık fiyatında da hareketlenme yaşandı. Kabuklu fındığın kilosu bağımsızlık piyasada 25 lirayı gördü.

Fındık Analisti Ekonomist Bilal Can Yahşi yaptığı açıklamada, “Bölgemizde fındık hesaplı olarak çok önemli bir üründür. Bilhassa Samsun, Ordu ve Giresun bölgesinde en manâlı kazanç kaynağı fındıktır. Geçtiğimiz hasat döneminde fındık 16 TL'den fiyat açmıştı. bununla beraber 15 Ekim tarihinde Türkiye Toprak Mahsulleri Ofisi üreticinin fındığını 17 TL'den satın almaya başlamıştı. hemen fındık fiyatı 25 TL'yi buldu. Dünya üzerindeki iklimsel değişmelerden kaynaklı don olaylarının olması sebebiyle ünümüzdeki hasat döneminde fındığın az olacağı düşünülmekte, böylece fındık fiyatlarında yükselme gözlendi. bununla birlikte İtalya ve dünyadaki diğer fındık üreticisi olan ülkelerde 2019 yılında fındığın az olması Türkiye'deki fındık talebini arttırdı. Ayrıca içinde bulunduğumuz kovid-19 salgını nedeniyle İtalya'da fındık üreticileri tarlalarıyla ilgilenememekte. Bu da gelecek sezondaki fındık için olumsuzluğa niçin olacak" dedi.

"İhracat rakamları korona virüsü nedeniyle düşük beklenmekteydi fakat beklenin tersine Avrupa'da yaşayan ahali salgın yüzünden evlerine kapandılar ve fındık kreması ürünlerinin tüketimi arttı, böylelikle geçen mart ayında ihracat seviyesinin önceki yılların iki katına çıktığı görüldü" diyen Yahşi, "Yerli ve milli servetimiz olan Türkiye fındığı yargı ettiği değeri bulmuştur.

Önümüzdeki sezonla ilgili kesin bir fiyat öngörüsünde bulunamıyorum ama mevsimsel değişimlerden nedeniyle asgari 18-19 TL civarında olabileceğini düşünüyorum. Yaklaşık dört hafta önce bölgemizde de bir don olayı yaşandı, keza yurt dışındaki fındık üreticisi ülkelerden de aldığımız bilgilere tarafından yurt haricen da mevsimsel sıkıntılar yaşandığı için gelecek sezon fındık üretiminde yüzde 30 civarında bir azalma beklenmekte. Türkiye fındık ihracatında lider bir ülkedir ve Türk fındığı çok değerlidir. Diğer fındık ihracatı yapan ülkelerdeki üretimin azalmasıyla da Türk fındığı altın çağını yaşayarak adalet ettiği değeri görmüştür” şeklinde konuştu.

Ahmet Altay
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER