Koronavirüs salgınının en manâlı tedbiri alınmasaydı bütün 3 milyon insan daha ölecekti

Britanya'daki Imperial College London'dan araştırmacılar, sokağa çıkma kısıtlamalarının koronavirüsün bulaşma hızını yüzde 81 azalttığını hesapladı.

Koronavirüs salgınının en manâlı tedbiri alınmasaydı bütün 3 milyon insan daha ölecekti

Britanya'daki Imperial College London'dan araştırmacılar, sokağa çıkma kısıtlamalarının koronavirüsün bulaşma hızını yüzde 81 azalttığını hesapladı. Bilim insanlarının modellemesine kadar sokağa çıkma kısıtlamaları uygulanmasaydı mayıs başı itibarıyla dünya çapında 3,1 milyon birey daha ölmüş olacaktı.

5 ÜLKE İNCELENDİ

Araştırmacılar bu modelleme için İngiltere, İtalya, Fransa, İspanya ve Almanya'da sokağa çıkma kısıtlamalarının öncesi ve sonrasındaki bulaşma katsayısını inceledi. Britanya'da mart sonunda alınan önlemlerin R katsayısını 3,8'den 0,63'e düşürdüğünü hesapladı.

Belçika nüfusunun yüzde 8'i, İngiltere'nin yüzde 5,1'i, Almanya'nın ise yüzde 0,85'inin virüse maruz kaldığı hesaplandı.

"ADIMLARI YAVAŞÇA ATMALIYIZ"

Araştırma ekibinde bulunan istatistik profesörü Axel Grandy, "Bu sonuçlar sürü bağışıklığından fazla uzak olduğumuzu gösteriyor. Sürü bağışıklığı için Kovid-19 laf konusu olduğunda nüfusun yüzde 70'inden fazlasının virüse karşı bağışıklık kazanmış olması gerekir. Bu yüzden çok tedbirli olmamız gerekli. Bir kerede fazla fazla önlemi birdenbire kaldırmamamız lüzumlu çünkü sonrasında kontrolü kaybedebiliriz. Adımları yavaşça atmalıyız ancak, bir adım bulaşma hızını artırırsa hemencecik geri adım atabilelim" ifadelerini kullandı.

Koronavirüs salgınının en önemli tedbiri alınmasaydı tam 3 milyon insan daha ölecekti
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER