Koronavirüsün kurumsal yaşama etkisi

Koronavirüs etkisini azaltsa bile keza iş keza de özel hayatındaki böylece fazla alışkanlığı şimdiden değiştirdi.

Koronavirüsün kurumsal yaşama etkisi

Koronavirüs etkisini azaltsa bile keza iş keza de özel hayatındaki böylece fazla alışkanlığı şimdiden değiştirdi. Sosyal uzaklık bundan böyle yaşamın her alanına girerken, meslek uygun alınması gereken tedbirler de kurumsal hayata geri dönüşün konuşulduğu bu günlerde önemini artırdı.ISS Türkiye Kusursuzluk Merkezi, işe geri dönüş sürecinde ve sonrasında uyarı edilmesi gerekenleri sıraladı.

ISS Türkiye Mükemmellik açıklamayı başlıklar halinde şöyle yaptı:

Ofise bu vesileyle alınması gereken önlemler
''Ilk Önce belirtmemiz gerekir oysa, ofise gitmeden önce kendinizi biraz dinlemelisiniz. Eğer sağlıklı hissetmiyorsanız ve yüksek ateş, öksürük, solunum yetmezliği gibi şikayetleriniz de varsa süre kaybetmeden ALO 184'ü aramalısınız. Biz hemen bu gibi bir durumun olmadığını varsayarak öncelikle toplu nakliye araçlarını kullanmamanızı öneriyoruz. Eğer bu tür taşıtları kullanmak zorundaysanız sık dokunulan yüzeylerle temas etmekten kaçının. Bu da muhtemel değilse, mutlaka ellerinizi dezenfektan ya da kolonyayla temizleyin ya da ulaşabilecek durumdaysanız su ve sabunla minimum 20 saniye yıkayın. Muhakkak bu arada ellerinizi ağzınıza, burnunuza ve gözünüze götürmemeye de uyarı edin.

İş uygun yapılması gerekenler
Ofisten en son ayrıldığınızda şartların bu değin zorlama olmadığını biliyoruz. Fakat maalesef geri dönüş, en fazla dikkat isteyen bir süreç olacak. böylece ilk kez gerekmedikçe asansör kullanmayın. Eğer kullanacaksanız da, düğmelere dirseğinizle ya da tek kullanımlık mendille basın. Yoğun saatlerde asansör yerine merdivenleri seçim edin. Bunun yanı sıra şüphesiz 20 saniye kuralı ofise adım attığınız anda da geçerli. Ellerinizi bu vakit boyunca ayrıntılı bir şekilde yıkamanız değişmeyecek kurallardan biri. Hem antre ve çıkışlarda ateş kontrolü yaptırmanız da yine büyük önem taşıyor. Tokalaşmaktan kaçınmanız, uzun zaman ellerini yıkamayan alıştırma arkadaşınızı uyarmanız ve yüzeylere asgari temas da yeniden bireysel önlemlere dahil ediliyor.

Ofiste veya toplantıda sosyal mesafe
Kişisel önlemlerimizi aldıysak, toplu alanlarda nasıl davranılacağı konusuna geçebiliriz. Ilk Olarak bir arada çalışılan ortamların sık sık havalandırılması gerekiyor. Bu süreçte tabii ama kalabalık içinde yer almaktan olası olduğunca kaçınmalısınız. Fakat gerçi gerekli olarak böyle bir ortamdaysanız, kişilerle aranıza mutlaka iki metre uzaklık koyun. Temasın yüksek olduğu bir alanda çalışıyorsanız gözlük, maske ve eldiven gibi KKD'larınızı (Bireysel koruyucu teçhizat) kullanın. Bir işe başlarken ve işi bitirirken 20 saniye kuralına uyarak ellerinizi yıkayın.

Toplantılar için bir araya varmak şu aralar pek mümkün görünmüyor. Bu nesil buluşmaları şimdilik sanal şekilde uzaktan yapmak mantıklı görülse de, zorunlu görüşmelerde tokalaşmaktan ve sarılmaktan mutlaka kaçının. Görüşme gerçekte gerekliyse minik gruplar halinde yapın ve bitiminde ellerinizi detaylı bir şekilde yıkayın. İmza atmanız gereken durumlarda sadece kendi kaleminizi kullanın. Ayrıca mektup ya da kargoları açmadan önce ve açtıktan sonra da yeniden ellerinizi yıkamanız gerekiyor. Şirketler ise masalara el dezenfektanı koyarak ya da elastik alıştırma yerine değişmez egzersiz sistemini uygulayarak personelin hayatını kolaylaştırabilir. Yüz yüze görüşmelere ise bu süreçte birazcık ara verilmeli.

İş yerinde bireysel hijyen nasıl sağlanacak?
Bilindiği üzere çalışanlar en çok öğle yemeği saatinde bir araya geliyorlar. Gün arasında alınan bir nefes gibi de olsa, bu aralar iş uygun yemek saatlerini herkesin tek başına geçirmesi en mantıklı çözüm. Ilk Önce oluşan yemekhane sırasında sosyal mesafe kuralını dikkatli şekilde uygulamalısınız. Bunun yanı sıra yemek yerken araya en düşük birer sandalye boşluk teslim etmek da gerekiyor. Boğazı ıslak ve güvende tutmak için yemek saatlerinde sıcak içecekler seçim edebilirsiniz. Suyu ise sebil yerine kapalı şişelerden almanız gerekli. Yemekhane masalarında baharatlık, tuzluk, sürahi vb. olmamalı. Ayrıca yemek yemek öncesi ve sonrası elleri 20 saniye boyunca yıkamak yeniden değişmez kaide.

Toplu kullanılan tuvaletlerin ise virüs yönünden taşıdığı tehlikeyi göz önüne alırsak, meslek yerlerinde bu alanın önemi bir kat daha artıyor. Bu noktada şirket yönetimlerinin alacağı önlemler bir adım öne çıkıyor. Sensörlü musluk kullanımı, el yıkama afişleri, kapıyı aralıksız açık alıkoyma,yönlendirmeler ve uyarılar, zemine yapıştırılacak sıra umma etiketleri, yoğunluk dikkat yazıları, kabinlere konulacak hijyenik mendil ve dezenfektanlar, tuvaletlerin daha kısa aralıklarla temizlenmesi gibi çözümlerle tehlike azaltılabilir. Bunun yanı sıra klozet kapaklarının kapalı tutulması ve sifonların bu şekilde çekilmesi ile uygulama suyu sistemine ve su depolarına müdahale eden çalışanların mutlaka maske ve eldiven takması da, küçük gibi görünen hayati teferruatlar haline geliyor.

Kısa süreli molalar risk mi talep ediyor?
Ne yazık oysa artık iş yerinde sadece bir kahve elde etmek için bile yerinizden kalksanız, hem kendinizin, ayrıca de toplumun sağlığı için bir dizi önleme adapte etmek zorundasınız. Ilk Olarak içecek otomatlarını kullanmadan önce ellerinizi muhakkak dezenfekte etmelisiniz. Tek kullanımlık kapaklar, karıştırıcılar ve bardaklar göstermek da yine molalarda uyarı etmeniz gerekenlerden. Dere, şeker ya da meyve, her ne alacaksanız tamamının paketlenmiş ve açılmamış olmasına itina göstermelisiniz. Sadece kendiniz için içecek almalı ve iki metrelik mesafe kuralına uymalısınız. Ara Verme alanında yakın buluşmalar yapmamalısınız. bununla birlikte tek kullanımlık bardak yerine kupa kullanıyorsanız da bunları diğerleriyle üst üste yığmamalı, hepsini ayrı tutmalısınız. Bunun yanı sıra iş uygun sosyalleşmeye olasılık karşılayan aktivitelere azıcık ara verilmeli. Doğum günü kutlamaları, kahve sohbetleri, kafeteryada yapılan buluşmalar bu süreçte güvenli olmayan.

Gününüzün eskiye kadar bir miktar daha yorucu geçtiğinin farkındayız. Fakat bu durumun geçici olduğunu unutmadan gün sonunda almanız gereken birkaç önlem daha var. Çıkarken tekrar ellerinizi yıkamanız gerekiyor. Keza işe gelişte olduğu gibi toplu taşıma araçlarını kullanmamanızı öneriyoruz. Bunun yanı sıra sosyal mesafeyi olası olduğunca koruyarak iki metrelik uzaklığı sabitlemeniz epeyce önemli. Eve vardığınızda da öncelikle değişmez kural olarak ellerinizi bol su ile 20 saniye yıkayıp üzerinizi değişmeli, duş aldıktan sonradan da pak kıyafetler giymelisiniz. Üniformalarınızı veya kıyafetlerinizi ise sık sık 60-90 derecede yıkamalısınız''.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER