Libya'dan Hükümeti'nden Sisi'nin askeri müdahale tehdidine cevap: Savaş ilanı olarak görüyoruz

Libya hükümeti, Darı Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi'nin Libya'ya karşın askeri müdahale tehdidi taşıyan beyanlarını, Libya'nın içişlerine karışma ve "savaş ilanı" olarak gördüğünü açıkladı. Libya Hükümeti Basın Ofisinden yapılan yazılı açıklamada, "Libya'nın eg.

Libya'dan Hükümeti'nden Sisi'nin askeri müdahale tehdidine cevap: Savaş ilanı olarak görüyoruz

Libya hükümeti, Darı Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi'nin Libya'ya karşın askeri müdahale tehdidi taşıyan beyanlarını, Libya'nın içişlerine karışma ve "savaş ilanı" olarak gördüğünü açıkladı.

Libya Hükümeti Basın Ofisinden yapılan yazılı açıklamada, "Libya'nın egemenliğine tecavüz ve içişlerine karışma anlamına gelen, Mısır Cumhurbaşkanı'nın Libya'daki darbecileri, milisleri ve paralı askerleri desteklemesi yönündeki açıklamaları kabul edilemez. Bunlar düşmanca adımlar ve içişlere açık bir müdahale ve savaş ilanı olarak görülür." ifadeleri yer aldı.

"LİBYA DEVLETİNİN TEK YASAL TEMSİLCİSİYİZ"

Sisi'nin Libya ile askeri anlaşmaya varma yönündeki ifadelerine göze çarpan edilen açıklamada, "Hükümetin Libya devletinin tek meşru temsilcisi olduğu ve anlaşmalarının, ittifaklarının biçim ve türünü tek başına belirleme hakkına sahip olduğunu hatırlattığı" aktarıldı.

Libya Hükümeti, kendilerinin bu sürece değin defalarca siyasi çözüm çağrısı yaptığını, fakat ülkenin doğusundaki gayrimeşru silahlı güçlerin lideri Halife Hafter ve destekçilerinin başkente karşın saldırı başlattığını, çoğu ülkenin de bu süreçte Hafter'in ihlallerine ve suçlarına karşısında izleyici kaldığını vurguladı.

Hafter'in yenilgiye uğratılmasının arkasında bu ülkelerin "siyasi çözüm ve diyalog" sözleri etmeye başladığını aktaran Libya Hükümeti, acilen bu ülkelerin de askeri müdahale tehdidinde bulunduğuna işaret etti.

"LİBYA'NIN TAMAMI KIRMIZI ÇİZGİDİR"

Libya Hükümeti açıklamasında, "Libya'nın tamamı kırmızı çizgidir ve kırmızı çizgiler alevli açıklamalarla yok şehitlerin kanıyla çizilir." ifadelerine yer verdi.

Açıklamada, Sirte vilayetinin 2016 yılında DEAŞ terör örgütünden yüzlerce can kaybı ve binlerce yaralıya mülk olarak temizlendiğine işaret eden ve bu ülkelerin "Sirte kurtarılırken nerede olduğu" sorusunu yönelten Libya hükümeti, ülkenin tamamında yasal otoriteyi tesis etmek için askeri operasyonların zamanının ve mekanının ama kendileri kadar belirlenebileceğini vurguladı.

Libya Hükümeti, uluslararası toplumu bu gerilim karşısında sorumluluklarını üstlenmeye gösteri ederek, objektif biçimde Libyalıları bir araya getirebileceği süre bir arabuluculuk girişimini gönül rahatlığıyla karşılayacaklarını da belirtti.

"ÜLKEMİZİN İÇİŞLERİNE APAÇIK MÜDAHALEDİR"

ÖTE TARAFTAN, Libya ordusuna tabi Sirte ve Cufra Ortak Işlem Dairesi Sözcüsü General Abdulhadi Dırah, Sisi'nin tehditlerine karşın yaptığı açıklamada, "Sisi'nin, kendi tabiriyle Sirte ve Cufra'nın kırmızı çizgisi olduğunu söylediği direktifler, ülkemizin iç işlerine açıkça müdahaledir. Bunu Libya'ya yapılmış açık bir savaş ilanı sayıyoruz." ifadelerini kullanmıştı.

SİSİ, LİBYA İÇİN IŞLEM SİNYALİ VERMİŞTİ

Sisi, bugün Darı'ın batısında Mısır Hava Kuvvetleri birliklerini ziyareti sırasında ordu güçlerine hitap ederek, "Mısır ordusunun, gerek duyulması halinde ülke sınırları haricen askeri bir görevde bulunabileceği" mesajını vermişti. "(Libya'nın sahil kenti) Sirte ve (güneyindeki askeri üsse sahip) Cufra (kentleri) kırmızı çizgidir. Libya'yı Libyalılardan başka biri savunmayacaktır. Destek etmeye ve yardım vermeye hazırız." ifadelerini kullanan Sisi, askerlere, "Sınırlarımız içinde ya da gerekirse sınırlarımızın dıştan herhangi bir görevi yerine getirmek için hazırlıklı olun." demişti.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER