Lübnan'da Protestolar Büyüyor: Göstericiler Çok Sayıda Bakanlık Binasına Girdi

Lübnanlılar, 4 Ağustos'ta Beyrut Limanı'nda meydana gelen patlamadan sorumlu tuttukları siyasileri protesto ediyor. En az 158 kişinin öldüğü patlamadan dört gün sonra binlerce Lübnanlı 'Öfke günü" ya da "Hesap günü' olarak adlandırılan protestolar için Şehitler Meydanı'nda t.

Lübnan'da Protestolar Büyüyor: Göstericiler Çok Sayıda Bakanlık Binasına Girdi

Lübnanlılar, 4 Ağustos'ta Beyrut Limanı'nda meydana gelen patlamadan sorumlu tuttukları siyasileri protesto ediyor. En az 158 kişinin öldüğü patlamadan dört gün sonra binlerce Lübnanlı 'Öfke günü" ya da "Hesap günü' olarak adlandırılan protestolar için Şehitler Meydanı'nda toplandı. Güvenlik güçleri göstericilere biber gazı ile müdahale ediyor. Şu ana kadar 170'den fazla yaralı olduğu bilgisi var. Lübnanlı emekli subayların önderliğindeki bir grup protestocu ise Dışişleri Bakanlığı'na girerek burayı "devrimin karargahı" ilan etti. Göstericilerin Enerji ve Ekonomi Bakanlıklarına da girdiği belirtiliyor. s-577b53bf3ba011cbf3665d7c4a8904ed24e74c
Başkentin merkezindeki Şehitler Meydanı'nda bir araya gelen binlerce kişi uzun yıllardır yönetimi paylaşan siyasi grupların varlığını koruyan mezhep eksenli yönetim şekli, Cumhurbaşkanı Mişel Avn ve diğer yetkililer aleyhinde sloganlar attı.

Göstericiler meydanda yan yana dizilen temsili darağaçlarına Meclis Başkanı Nebih Berri ile Lübnan Hizbullahı Genel Sekreteri Hasan Nasrallah'ın fotoğraflarını astı.

'Sıra öfke patlamasına geldi'

s-209cd2b29f36a389bd5a204c8e0d66dfaa23f7
AFP'ye konuşan 29 yaşındaki Fares Halabi, 'Öfke Günü' protestoları öncesi "Üç gün temizlik yaptıktan, molozları taşıdıktan ve yaralarımızı sardıktan sonra şimdi sıra öfke patlamasına ve onları cezalandırmaya geldi" dedi.

Meclis binasına ilerlemek istediler

s-27b95fc3ec385af1bc18811d825b6db268eeeb
"Beyrut Limanı'nda hayatını kaybedenler için intikam" ve "Yönetimin değişmesi için bu fırsatı kaçırmıyoruz" şeklinde slogan atan öfkeli bir grup, ekonomik kriz karşıtı gösteriler nedeniyle aylardır demir ve beton bariyerlerle kapatılan Meclis binasına ilerlemek istedi.Eylemciler, biber gazı kullanarak kendilerini engelleyen güvenlik güçlerine taşla karşılık verdi.

Bir grup gösterici Dışişleri Bakanlığı binasına girdi

s-edf7c4bdb7ebd620649c20a7c8806b06ec30ad
Lübnanlı emekli subayların önderliğindeki bir grup protestocu Beyrut'un merkezinde Dışişleri Bakanlığı'na baskın düzenleyerek burayı "devrimin karargahı" ilan etti.Emekli subay Sami Ramah, düzinelerce protestocunun binaya girmesinin ardından binanın merdivenlerinde bir açıklama okuyarak "Bu otorite istifa etmeli," dedi.Yaklaşık 200 protestocudan bazıları binaya girdi ve Lübnan Cumhurbaşkanı'nın fotoğraflarını yaktı.

Lübnan Dışişleri Bakanlığı'ndaki göstericiler.

Göstericilerin arasındaki emekli subaylardan bazıları.

Dışişleri Bakanlığı'nın ardından göstericilerin Ekonomi Bakanlığı'na da girdiği belirtiliyor.

Göstericilerin girdiği diğer bir bakanlık binası: Enerji Bakanlığı

3 bakanlığa giren göstericiler Beyrut Belediye binasına da giriyor.

Beyrut sokaklarından görüntüler.

Lübnan Kızılhaç'ı gösterilerde 170'den fazla yaralı olduğunu bildiriyor.

Lübnan'ı sarsan patlama nasıl gerçekleşti?

s-e4f36591afc643a11b907ebfcc35b755f8d80d
Beyrut Limanı'nda depolanan amonyum nitratın Salı günü patlaması sonucu 5.000'e yakın kişi de yaralanmıştı. Yaklaşık 300.000 kişi de evsiz kaldı.

Lübnan hükümeti ihmalle suçlanıyor

s-0a34e88d8ac2752e4aa43b1712f2839ffb3166
Halk, yaşananlarda hükümetin 'ihmali olduğunu' söylüyor ve siyasileri 'yolsuzluk yapmakla' suçluyor.

Kentteki yıkımın havadan görüntüleri

Beyrut'ta Meydana Gelen Patlamanın Arkasında Bıraktığı Enkazın Havadan Kaydedilen Görüntüleri -

Soruşturma ne aşamada?

s-273086503474903b9dcf3d6a4544fe9f20fc8f
Lübnan Cumhurbaşkanı ve Başbakanı, 2.750 ton amonyum nitratın patladığını söyledi. Amonyum nitrat gübre olarak da kullanılıyor, ama bu malzemeden patlayıcı da yapılabiliyor.Amonyum nitrat 2014'ten bu yana herhangi bir güvenlik önlemi bulunmaksızın limandaki depoda tutuluyordu. Malzemeler MV Rhosus kargo gemisinden çıkarılmıştı.Bu kadar büyük bir patlayıcı maddenin şehrin merkezine yakın bir depoda bunca zaman tutuluyor olması birçoklarında şüphe ve soru işareti yaratıyor.Lübnan Cumhurbaşkanı Aoun, Çarşamba günkü açıklamasında Lübnanlı yetkililerin şeffaf bir soruşturma yürütecekleri sözünü verdi ve 'ihmali tespit edilen sorumlulardan hesap sorulacağını ve en ağır cezaya çarptırılacaklarını' söyledi.Olayla ilgili uluslararası soruşturma açılması çağrıları da yapıldı. Aoun ise Cuma günü bu çağrıları reddedip "Uluslararası soruşturma açılması çağrılarının amacı gerçeği saptırmak" dedi.Aoun, hükümetin yürüttüğü soruşturmanın üç ihtimale baktığını söyledi: ihmal, kaza veya 'roket veya bomba veya herhangi başka bir yolla dış müdahale'.

Hangi ihtimal üzerinde duruluyor?

s-395a2d2163219514dcc25cc22db9a2ca1df599
Yetkililer patlamanın 'malzemelerin alev alması' sonucu çıktığı ihtimali üzerinde duruyor ama Aoun'un bahsettiği 'dış müdahaleye' ilişkin henüz bir kanıt yok.Aoun'un siyasi müttefiki Hizbullah lideri Hasan Nasrallah da patlamayla bir ilgileri olmadığını söyledi ve limanı Hizbullah'ın kontrol etmediğini, limanda herhangi bir silah veya mühimmat depolamadığını söyledi.Nasrallah, "Açık ve net olarka bu depodaki patlama olayıyla hiçbir ilgimiz olmadığını ilan ediyorum. Füze, amonyum nitrat, mermi, yok böyle şeyler. Şimdi de yok, geçmişte de yoktu. Soruşturmayla açığa çıkacak. Eğer askeri bir eylemse soruşturma bunu ortaya koyar" dedi.BBC Türkçe, AA, Euronews ve Sputnik
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER