Mera, Yaylak ve Otlalar Turizme Açılıyor: Tek Şart Ot Parasının Ödenmesi

TBMM gündemine gelen "Turizm Teşvik Kanunu" ile "Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi"nde önemli değişiklikler ön görülüyor.

Mera, Yaylak ve Otlalar Turizme Açılıyor: Tek Şart Ot Parasının Ödenmesi

TBMM gündemine gelen "Turizm Teşvik Kanunu" ile "Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi"nde önemli değişiklikler ön görülüyor. Kanun teklifine göre, mera, yaylak ve otlaklar turizme açabilecek.

s-cb441abc7e400c283281e375e6596d4014bc8e
Independent Türkçe'den Cihat Arpacık'ın haberine göre, AK Parti'nin Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne (TBMM) sunduğu "Turizm Teşvik Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi", gündeme alındı. Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm Komisyonu'nun raporunu hazırladığı teklif yasalaşırsa turizm bölgeleriyle ilgili önemli değişiklikler olacak.

Turizm bölgelerindeki imar yetkisi Kültür ve Turizm Bakanlığı'na veriliyor

s-90002699332cff3914e2aa0afd600b5fec515a
Kanun teklifiyle, turizm tesislerine turizm işletme belgesi alma zorunluluğunun getirilmesi planlanırken, turizm bölgelerinde imar planlarını yapma ve onaylama yetkisi Kültür ve Turizm Bakanlığı'na veriliyor. Bu durum, yerel idarelerin turizmdeki yetkilerinin tırpanlanması anlamına geliyor. Turizm yatırımcılarına, teşviklerden yararlanabilmeleri için "turizm yatırım belgesi" veya "işletme belgesi" alma zorunluluğu getirecek kanun teklifi yasalaşırsa, belediyelerden işyeri açma ve çalışma ruhsatı alan işletmelerin 1 yıl içinde turizm işletme ya da yatırım belgesi alması gerekecek.

Cumhurbaşkanı kararıyla "Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgeleri" kurulabilecek

s-a5eb913cfc288ee59d1e33f67d7b8cd63d9648
Teklifle, turizm açısından önem taşıyan, korunmasında kamu yararı bulunan alanlarda "Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgeleri" kurma, bu bölgelerin sınırlarını belirleme ve ilan etme yetkisinin Cumhurbaşkanına verilmesi öngörülüyor. Turizm Koruma ve Gelişim Bölgeleri'ndeki belediye, il özel idareleri ve yatırım izleme ve koordinasyon başkanlıklarına ait taşınmazlar ise idarenin uygun görüşüyle Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yatırımcılara tahsis edilebilecek.

Ot bedelini ödeyen yatırımcı meralara turizm yatırımı yapabilecek

s-f585accfb8f8a97598eeb2dc3471c81d1b5665
Kanun teklifiyle ayrıca mera, yaylak ve kışlakların, "ot bedelinin" yatırımcı tarafından karşılanması kaydıyla turizm amaçlı kullanılabilmesinin önü açılıyor.Komisyon raporunda, mera, yaylak ve kışlakları tahsis yetkisinin Tarım ve Orman Bakanlığı'na ait olduğu belirtilirken, yetkinin bu bakanlığa ait olması nedeniyle turizm yatırımlarında ikili bir yapının ortaya çıktığı, turizm, koruma ve gelişim bölgeleri ile turizm merkezlerindeki mera, yaylak ve kışlakların sadece turizm amaçlı kullanılacağına ilişkin şerhle turizm yatırımcılarına tahsis edilmesi yolunun açıldığı ifade edildi.

Tasarıya partiler farklı yorumlar yapıyor:

s-093a467b5b1c26753f684a086c4dc9157cff75
Kanun teklifini veren AK Partili vekiller, turizm bölgelerinde işlemlerin farklı idareler tarafından yürütüldüğünü belirterek bu durumun şehircilik ilke ve esaslarına ve planlama prensiplerine aykırı, parçacı yaklaşım ortaya çıkardığı görüşünde. Son yıllarda Türkiye'nin turizm sektöründe büyük ilerleme kaydettiğini ifade eden AK Partili vekiller, kanun teklifiyle bu ilerlemenin artarak devam etmesi, planlama, tahsis, belgelendirme başta olmak üzere turizm amaçlı yürütülen tüm çalışmaların bütüncül bir yaklaşımla ele alınması stratejisi benimsendiğini vurguladı.Komisyon raporunda muhalefet şerhi bulunan CHP'li vekiller, "Türkiye'nin yaylakları, kışlakları ve meralarına ciddi saldırılar var. Ucube bir imar barışıyla zaten bütün meraların içine yüz binlerce kaçak yapı yapılarak mera olma özellikler kaybedildi. Şimdi, bu yasanın içine meralar, yaylaklar, otlaklar konulmaya çalışılıyor. Amaç nedir? Anlam veremiyoruz. Bu yasada kışlaklar, yaylaklar ve meralarla ilgili kısım o metinden çıkarılmazsa meralar, kışlaklar, yaylaklar için 'veladdalin amin.'" ifadelerini kullandı. İYİ Partili Hayrettin Nuhoğlu ise şerhinde şöyle dedi: "Ormanlar, meralar, kışlak ve yaylaların yağmalanmasına daha fazla yol açma ihtimali anayasa ihlalini de doğurmaktadır. Ormancılığın betonlaşmasına, hayvancılığın daha da zora girmesine yol açacak hususların birçok kanuna aykırı olduğu da görülmektedir. İçinde çelişki ve şaibelerin olduğu, anayasanın ihlal edildiği, sektör paydaşlarıyla belediyelerin dışlanarak hazırlandığı kanaatindeyiz."
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER