Mevsimlik işçiler için yol haritası

Türkiye'de tarımsal üretimde bir aksilik yaşanmaması için, hasat mevsimine karşın tedbirler artırılırken, mevsimlik işçilerin taşınması, barınması ve izolasyonu konularındaki kurallar da belirlendi.

Mevsimlik işçiler için yol haritası

Türkiye'de tarımsal üretimde bir aksilik yaşanmaması için, hasat mevsimine karşın tedbirler artırılırken, mevsimlik işçilerin taşınması, barınması ve izolasyonu konularındaki kurallar da belirlendi. Her yıl 300 binin üstünde mevsimlik işçi, bulundukları illerden başka illere gitgide artarak mahsul birleştirme işinde çalışıyor. Bu kadar kişinin virüsü bir yerden diğer bir yere taşıması ihtimali dikkate alınarak, Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulunun tavsiyeleri doğrultusunda bir yol haritası hazırlandı. Erken hasat gereken bir takım ürünler için de mevsimlik işçiler, her türlü önlem alınarak, çalışacakları yerlere gönderilmeye başladı. Asıl hareketliliğin bayramdan daha sonra yaşanacağı belirtilirken, Tarım ve Orman Bakanlığının koordinasyonunda yürütülen çalışmalarda, mevsimlik işçilerin bir yerden diğer bir yere taşınmasının devlet eliyle sağlanacağı, bu kapsamda işçilerin taşınacağı araçlarda sosyal uzaklık kurallarına ilişkin tedbirlerin alınacağı kaydedildi. Tarım Bakanlığı kaynakları “Bugüne kadar 20 kişilik araçlara 40 kişi dolarak, çalışmaya gidiyorlardı. Sadece salgın açısından yok, can güvenliği açısından da defalarca tehlike oluşturmuştur bu şart. bu nedenle, işçileri bulundukları ilden çalışacakları yere devlet eliyle ulaştıracağız. Bunun planlamaları yapılıyor” dedi.

GÜNLÜK DENETİM YAPILACAK
Mevsimlik işçilerin gidecekleri yerlerdeki barınma ihtiyaçları da önceki senelerden öbür olarak, AFAD tarafından karşılanacak. Tarım Bakanlığı kaynakları “Bugüne dek çadırları mevsimlik işçilerin kendileri kuruyordu. Aslında çadır kurmak işverenin görevidir fakat bu yapılmıyor. Çok fena şartlarda kalıyorlar. Bu çadırları da üstlenelim dedik. Bunun içinde AFAD'la meslek birliği yapıyoruz” dedi. Gittikleri yerlerde derme-çatma çadır ve barakalarda konaklayan mevsimlik işçiler için, koronavirüs salgını nedeniyle, hijyen ve sosyal yalıtım kurallarına uygun çadırlar kurulacak. Mevsimlik işçilerin hayat alanlarındaki tuvalet-banyo gibi ihtiyaçlar için de yine ilgili kurumlar devrede olacak. İşçilerin bulundukları yerler jurnal olarak denetime natürel tutulacak, sıhhat görevlileri ateş ölçecek ve gerekirse test yapacak. İşçiler, bulundukları yerden ayrılamayacak. Komşu arazide çalışanlarla bir araya gelemeyecekler.

Türkiye Gazetesi

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER