Mustafa Şentop'un Teklifi Meclis'te: Yassıada Yargılamaları Yok Sayılacak

TBMM Başkanı Mustafa Şentop’un imzasını içeren önerge Meclis’e sunuldu.

Mustafa Şentop'un Teklifi Meclis'te: Yassıada Yargılamaları Yok Sayılacak

TBMM Başkanı Mustafa Şentop’un imzasını içeren önerge Meclis’e sunuldu. Teklif ile; 27 Mayıs 1960 askeri darbesinde Yüksek Hak Divanı’nın aldığı kararlar değil sayılacak. Hem yeni düzenlemeyle mağdurların ailelerine tazminat hakkı geliyor.

s-bbbff733f17b39dcb2931bc6901746d0d4f1be
Teşkilatı Esasiye Kanununun Bazı Hükümlerinin Kaldırılması ve Bazı Hükümlerinin Değiştirilmesi Hakkında Geçici Kanunun Bazı Maddelerinin Yürürlükten Kaldırılması ve Neden Olunan Mağduriyetlerin Giderilmesi Hakkında Kanun Teklifi, TBMM Başkanlığına sunuldu.Teklifin genel gerekçesinde, milletin vicdanında açtığı derin acının, uzun yıllar hissedilen 27 Mayıs 1960 askeri darbesinin, demokrasiye ve ulusal iradeye yönelik bir suikast olarak gerçekleştiği, milletin özgürleşme iradesine olduğu değin kalkınma çabasına da engel olmuş bir düzen olduğu vurgulandı.

'27 Mayıs millete kasteden girişimlerin birincil halkasıdır'

s-e24484efbf22cfb7025572fc54a33f8cf670e8
Gerekçede, 27 Mayıs 1960 askeri darbesinin, 12 Mart 1971'de, 12 Eylül 1980'de, 28 Şubat 1997'de ve en son 15 Temmuz 2016'da millete kasteden girişimlerin birincil halkası olduğuna dikkat çekici edilerek şu ifadelere yer verildi:
"Meşum bir hadise ve hastalıklı bir geleneğin ilk örneği olarak 27 Mayıs 1960 askeri darbesinde cisimleşen tavır, Türkiye'nin o tarihten itibaren mücadele ederek gerilettiği ve fakat her an kendisine karşı müteyakkız olunması gereken bir anlayışın ürünüdür. Bu anlayışın her an fırsat aradığı, son olarak, TBMM'nin dirayetiyle ve aziz milletimizin cesaretiyle alt edilen 15 Temmuz 2016 hain darbe girişiminde açık ve uyarıcı bir biçimde görülmüştür."

'Bu kararların, hukuk alemimizden silinmesi'

s-1a4e0f04a1ad591db5811f89f7a63c29bc76f4
Yasa teklifinin gerekçesinin devamında Yassıada yargılamalarının yok hükmünde sayılması ve madurların ailelerine tazminat verilmesinin önünün açılması gerektiği belirtildi:
"Şeklen yargı kararı niteliği taşımakla birlikte aslında millet iradesini vahşi kuvvetle gasbeden gücün siyasi arzularının maskesi niteliğinde olan bu kararların hukuk alemimizden silinmesi, Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin temelini oluşturan milli bağımsızlık, demokrasi, insan hakları ve hukukun üstünlüğü ilkelerinin gereği olarak tezahür etmekte ve ülkemiz hukuk tarihinin karanlık bir lekeden arındırılması adına mecburiyet talep etmektedir. Bu kanun teklifiyle 3374 ve 3623 sayılı kanunlarla atılan adımların devamı olarak, millete ait yargı yetkisini gasp eden ve evrensel hukuk kurallarını çiğneyerek esas adalet ve özgürlükleri ortadan kaldıran kararlar veren Yüksek Yargı Divanının kullandığı yetkilerin hukuki dayanağını oluşturan ve halen yürürlükte bulunan kanun hükümlerinin geçmişe dönük olarak yürürlükten kaldırılması amaçlanmaktadır. Önerge ile hem yeni bir dava yolu öngörülerek Yüksek Yargı Divanının kuruluşuna ve yetkilerine ilişkin kanun hükümlerinin yürürlükten kaldırılmasıyla birlikte hükümsüz ışık halkası gelen kararlardan kaynaklanan zararların tazminine olanak sağlanmaktadır."

Hürriyet yazarı Abdulkadir Selvi geçtiğimiz günlerde Meclis Başkanı'nın yasa üstünde çalıştığını yazmıştı

Abdulkadir Selvi, TBMM Başkanı Şentop ile Görüştü: 'Adnan Menderes ve Arkadaşlarının İdam Kararı Değil Sayılabilir'
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER