Paraları da İade Edildi: Velilerin İndirim Talebine Sinirlenen Okul Yönetimi Öğrencilerin Kaydını Sildi

Korona nedeniyle uzaktan eğitim sistemine geçen özel bir mektep grubu ile bir grup veli arasında geçen hafta ilginç bir durum yaşandı.

Paraları da İade Edildi: Velilerin İndirim Talebine Sinirlenen Okul Yönetimi Öğrencilerin Kaydını Sildi

Korona nedeniyle uzaktan eğitim sistemine geçen özel bir mektep grubu ile bir grup veli arasında geçen hafta ilginç bir durum yaşandı. Aileler, uzaktan eğitimde bazı hizmetleri alamadıklarını belirterek ödedikleri ücretten bir tedarik indirim talep etti. Velilerin talebine öfkelenen mektep yönetiminin kararı sert oldu. Kalan ayların bütün parasını iade eden mektep, öğrencilerin kaydını sildi ve velileri e-mektep sisteminden attı. Duruma tepkili olan veliler, dava açmaya hazırlanıyor.

s-34f83e0acd4057739d355b4e7832c079c98763
Hürriyet'te bulunan habere göre, salgın nedeniyle keza kamuda ayrıca özel sektör okullarında okuyan milyonlarca öğrenci uzaktan eğitim alıyor. Özel eğitim sektörünün kayda değer bir markasına tabi bir anaokulunda bir hafta önce garip bir olayın yaşandığı öğrenildi. Grubun, Erenköy’de yer alan anaokuluna açıklanmış 4 yaş grubundaki 11 öğrencinin velisi iki taraflı bir karar aldı. Veliler, öğrenci başına 40-50 bin TL ödedikleri mektep yönetimine yazılı bir istek iletti. Koronavirüs nedeniyle uzaktan eğitimde istenen verimin sağlanamadığını düşünen veliler, ödedikleri ücretin belirtilen bir miktarının iadesini, kullanılmayan kırtasiye malzemesinin de iadesini istedi.

Öğrencilerin eşyaları evlerine gönderildi

s-a5ad48a6fb3f989b837e2f9fb87f73d2d47b3f
11 veli adına 28 Nisan günü gönderilen e-posta mesajı sonrası aileler bekleyişe geçti. Veliler okul yönetiminden herhangi bir yanıt alamadı. İlk şoku ise, banka hesaplarına yatırılan para tutarlarını görür görmez şaşırdı. Okul, velilerin her birinin hesabında 12-13 bin TL para iade etti. Bu tutar, eğitimin kalan aylarının parasıydı. Hatta bir velinin hesabına 12 bin 784 TL’nin yanı sıra, gelecek sene için ödediği 58 bin 320 TL daha yatırıldı.Veliler, hesaplarındaki parayı görünce hemen telefona sarıldı ve okul muhasebesini aradı, ancak yanıt alamadı. şaşkınlık içinde olan aileler ilk şoku atlamadan ikinci bir şok daha yaşadı. Mektep idaresi, öğrencilere ait eşyaların tamamını birer koliye koyarak ailelerin adresine gönderdi.

Sistemden de atıldılar

s-34202a5a2be6dcf08b5e3ebfb613b02ca96839
Aileler esas şoku, online eğitim imkânı veren “Eğitim Yönetim Sistemi”ne girmeye çalıştıklarında yaşandı. Veliler, öğrencilerinin uzakta eğitime katılması için e-okul sistemine girmeye çalışsa da başaramadı. Ilk Olarak, teknik bir kusur olduğunu düşünen veliler gerçeği kısa süre içinde öğrendi. Mektep yönetimi, kendilerinden indirim başvurusunda yer alan ve kullanılmayan kırtasiye malzemelerinin de iadesini isteyen 11 velinin tamamını sistemden attı. Apaçık kalan 11 veli, mektep idarecilerine telefonlar ya da mail yolu ile ulaşmaya çalıştıysa da sonuç alamadılar.

"Talebinizi doğrudan bana iletmek yerine mektep sahibine de ilettiğiniz için netice bu oldu"

s-7fd6e01e3cf4c43902d880a63fa1bc207c67eb
Okul müdiresi, kendisine ulaşan bir veliye “Talebinizi aracısız olarak bana iletmek yerine mektep sahibine de ilettiğiniz için sonuç bu oldu. Yapacağım bir şey değil” diyerek görüşmeyi sonlandırdı. Yıl ortasında ortada kalan ailelerden bir kısmı, çocuklarını başka okullara kaydederken bir kısmının ise az önce okul bulamadığı öğrenildi.

"Bu dilekçe eğitim hakkının açıkça ihlaldir"

s-d510072863cc4a83d344f6988df04536090e73
Aileler hiçbir bilgi verilmeden kayıtlarının silinmesine tepki göstererek dava açma yoluna gideceklerini söyledi. Av. Hikmet Güngör ise taraflar aralarında var olan sözleşmenin bu şekilde tek taraflı feshinin yasal olmadığına sinyâl ederek “Öğrenciler, disiplin kurulu kararı olmadan okuldan atılamaz.Eğitim kurumu kadar yapılan, her şeyden önce Anayasa’da güvence altına alınan eğitim hakkının açık açık ihlaldir. Kurum istediği gibi, sırf veliler bir takım taleplerde bulundular diye sözleşmeyi feshedip öğrencinin eğitim ve öğretim hakkını engelleyemez. Yapılan işlem, cezai yaptırımın yanı sıra tazminat da gerektiren bir işlem” diye konuştu.
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER