Perakende sektöründen ‘Ciro üzerinde kira’ isteği

Kayıtlı Markalar Derneği (TMD) Yönetim Kurulu Başkanı İzzet Stamati, koronavirüs sürecinde perakende sektöründeki işleyiş ve talepler doğrultusunda yazılı bir tanımlama yaptı.

Perakende sektöründen ‘Ciro üzerinde kira’ isteği

Kayıtlı Markalar Derneği (TMD) Yönetim Kurulu Başkanı İzzet Stamati, koronavirüs sürecinde perakende sektöründeki işleyiş ve talepler doğrultusunda yazılı bir tanımlama yaptı. Stamati açıklamasında “'Evde Kal' sloganı değişmediği sürece mağazalarımızı önce afiyet sloganı nedeni ile açmayacağız” mesajını vererek, Ciro üzerinden kira ödenmesi konusunda AVM yatırımcıları ile mutabakat yerine getirmek zorundayız” dedi.

Açıklamada şu ifadeler yer aldı: “Dünya genelinde görülen ve 11 Mart 2020'de ülkemizde ilk vakanın açıklandığı Covid-19 salgını sebebiyle Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın ‘Evde Kal' çağrısına uyarak perakende de bulunan hazırlanmış giyim sektörü hızlı bir istemsiz hareket ve organizasyonla AVM'leri ve caddeler mağazalarını kapatmıştır.

Aradan geçen zaman diliminde Covid-19 salgınının vereceği ağır hasar demin saptama edilememişken AVM yatırımcılarının “15 Mayıs gibi AVM'leri başlamak istiyoruz” söylemine karşı gerek TAMPF (Türkiye Alışveriş Merkezleri ve Perakendeciler Federasyonu) toplantılarında, gerekse sektör istişare toplantısında hazır giyimcilerin bu salgında en ağır yarayı alan sektör olduğunu her zaman gündeme getirdim.

Bizler AVM'lerin ve cadde mağazalarının kiracıları olarak devlete ait mercilerin sağlığımız için EVDE KAL sloganı değişmediği sürece mağazalarımızı önce sıhhat sloganı nedeni ile açmayacağız.

En iyi ihtimalle Haziran ayı içerisinde mağazalarımızı açacağımızı düşünürsek rafa giren tüm ürünler kesilmiş olarak satılacaktır.

2019 ilkbahar yaz sezonunu bayram alışverişini kaçıracağımız ayrıca yerli ve tanıdık olmayan turistlerin olmayacağını da hesaba katarak kiraların işe dönüşten sonra 3 ile 6 ay mutlaka kirasız dönem geçirmemiz ve daha sonrası akla uygun seviyede ciro üzerinden kira ödenmesi konusunda AVM yatırımcıları ile mutabakat gerçekleştirmek zorundayız. Ülkemizdeki perakende sektörünün yurtdışına kadar şekillendirilmesi en büyük yanlış olacaktır. Çin'de AVM'lerin yüzde 50 kapasite ile açıldığının örneklenmesi son derece yanlıştır.

zaman zaman tanıdık olmayan turist alışverişinin yüzde 35-40'lara çıktığı dönemler olmuştur. Yerli tüketiciler de ağır yara almışlardır.

Ekonomiyi bir tam olarak görüp ülke genelinde tüm çarklar dönmeden bütün sektörler çalışmaya başlamadan şimdiki sözleşmelerden kira olmak mantıken muhtemel olmayacaktır.”

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER