Plastik Artık Her Yerde: Bebeklerin Plasentasında Mikroplastik Parçalar Bulundu

Anne karnındaki bebekleri sarmalayan plasentada ilk kez mikroplastik parçacıklar bulundu; araştırmacılar bunun "çok kaygı verici" olduğunu söylüyor. BBC Türkçe'nin haberine göre, plastik parçacıkları, normal hamilelik ve doğum geçiren dört sağlıklı kadının plasentasında bul.

Plastik Artık Her Yerde: Bebeklerin Plasentasında Mikroplastik Parçalar Bulundu

Anne karnındaki bebekleri sarmalayan plasentada ilk kez mikroplastik parçacıklar bulundu; araştırmacılar bunun "çok kaygı verici" olduğunu söylüyor.

s-e898104e818bb343dbbaf78b102824d400c89d
BBC Türkçe'nin haberine göre, plastik parçacıkları, normal hamilelik ve doğum geçiren dört sağlıklı kadının plasentasında bulundu. Bu parçacıklara, plasentanın hem anne hem de fetüs tarafında, ayrıca fetüsün geliştiği zarın içinde de rastlandı.Bulunan parçacık sayısı ise 12 kadardı. Ancak her plasentanın sadece yüzde 4'lük kısmı incelendi. Bu da plasenta toplamının çok daha fazla sayıda mikroplastik içerdiğine işaret ediyor.

Mikroplastiklerin vücutta nasıl bir etki yarattığı henüz bilinmiyor.

s-59333ea1e214bcab73825eb1f4135e86d5f28c
Ancak uzmanlar, bu parçacıkların uzun vadeli zararları olabileceğini, anne karnındaki fetüsün gelişmekte olan bağışıklık sistemini olumsuz etkileyebileceğini belirtiyor.Mikroplastiklerin annenin yeme içmesi veya solunumu yoluyla plasentaya ulaştığının tahmin edildiği belirtiliyor.

Bebeklerin vücuduna da girmiş olabilir

s-7a468002045ef47875ecc94f87a3d87f7f5f38
Bulunan parçacıkların mavi, kırmızı, turuncu veya pembe renkli olması, bunların ambalajlardan, boya, kozmetik veya kişisel bakım ürünlerinden kaynaklanabileceğini gösteriyor.Parçacıkların her birinin 10 mikron büyüklüğünde (0.01 mm) olması, bunların kan dolaşımına da girebilmesi ve kan yoluyla taşınabilmesi anlamına geliyor.Araştırmacılar, bu parçacıkların bebeklerin vücuduna da girmiş olabileceğini söylüyor. Ancak bu araştırma yapılmadığı için bunu belirlemek mümkün olmadı.

'Bebekler daha doğmadan kirleniyor'

s-40fef368b12c6510eab209d30663ab8333f2ce
Mikroplastik kirliliği dünyanın en ücra köşelerine kadar ulaşmış boyutta. Yeme, içme ve soluma yoluyla bu parçacıkların vücudumuza girdiği önceden tespit edilmişti. Bunların vücuda etkisi henüz bilinmiyor ve bilim insanları, başta bebekler üzerinde olmak üzere bunların en kısa zamanda incelenmesi gerektiğine dikkat çekiyor. Ekim'de yapılan bir araştırmada, bebeklerin plastik mama şişelerinden günde milyonlarca plastik parçacık yuttukları belirlenmişti.2019'daki bir araştırmada ise hava kirliliğine yol açan parçacıklara anne karnındaki bebeklerin plasentasında rastlanmıştı. Kimyasallarla ilgili Chem Trust vakfından Elizabeth Salter Green, "Bebekler daha doğmadan kirleniyor. Bu araştırma küçük çaplı olsa da çok büyük kaygılara işaret ediyor" dedi.

Karaciğer, akciğer, kalp, böbrek ve beyin dokularında...

s-c7177da0cf702bafdd0a2a88fecad70abd9252
Daha yeni başka bir araştırmada ise gebe laboratuvar farelerinin soluduğu çok daha minik nanoplastik parçacıklara, fetüslerin karaciğer, akciğer, kalp, böbrek ve beyin dokularında da rastlandığı görüldü. Prof. Dr. Orhan Kural Koronavirüs Nedeniyle Hayatını Kaybetti - Kira Yardımı ve Hibenin Detayları Belli Oldu - Prof. Dr. Uğur Şahin: 'Türkiye İçin Yeterli Doz Depoladık'
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER