Savaş, Sıcak Derken Hindistan Ekmek Vermez Oldu: Buğday İhracatını Durdurunca Fiyatlar Fırladı

ABD'de Chicago gösterge buğday vadelileri yüzde 6 oranında artarak 12,47 dolara yükselirken, bu artış, son iki aydaki en yüksek oranda yükseliş oldu. Buğday fiyatları yılbaşından bu yana yüzde 60 oranında yükseldi.Hindistan, gıda güvenliğini riske attığı gerekçesi ile buğda.

Savaş, Sıcak Derken Hindistan Ekmek Vermez Oldu: Buğday İhracatını Durdurunca Fiyatlar Fırladı

ABD'de Chicago gösterge buğday vadelileri yüzde 6 oranında artarak 12,47 dolara yükselirken, bu artış, son iki aydaki en yüksek oranda yükseliş oldu.

Buğday fiyatları yılbaşından bu yana yüzde 60 oranında yükseldi.Hindistan, gıda güvenliğini riske attığı gerekçesi ile buğday ihracatını yasaklayınca, yıl başından bu yana küresel piyasalarda en az yüzde 40 artan buğday fiyatında yeni bir artış yaşandı.Hindistan, genellikle komşu ülkeleri olan Bangladeş, Nepal ve Sri Lanka'ya buğday ihracatı yapıyor.Avrupa'nın tahıl ambarı ya da ekmek sepeti olarak anılan Ukrayna'nın Rusya tarafından işgal edilmesi, buğday fiyatlarında 14 yılın zirvesini görülmesine yol açmıştı. Ukrayna depolarında yaklaşık 40 milyon ton tahıl ihraç edilmeyi bekliyor.

Dünyada buğday piyasalarında önemli bir rolü olan Rusya ve Ukrayna'nın savaşması, Ukrayna'dan buğday ihracatının durma noktasına gelmesine dolayısıyla arzın olumsuz etkilenmesine, fiyatlarda da yükselişin sürmesine sebep oldu.

Rusya-Ukrayna savaşı, küresel buğday tedariğini kesintiye uğratınca birçok ülke, buğday açığını kapatmak için Hindistan'a yönelmişti.Dünyanın ikinci büyük buğday üreticisi Hindistan'da etkili olan sıcaklar, verimi tehlikeye atarak tedarik sorununu büyüttü.Erken gelen sıcak hava dalgası tarımı olumsuz etkilerken, 1901 yılından bu yana zirveyi gören Mart sıcaklıkları buğday verimini de düşürdü.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir

Bakanlıktan 'Buğday İthalatı' İddiasına Yalanlama

Türkiye'de Üretim Gerileyince Hindistan'dan Buğday İthalatı Başladı

Buğdayın anavatanı olan Anadolu topraklarında ekim alanları kaybolurken, son 20 yılda ... 1.2b 12 Mayıs, 10:30

Dünyanın Ekmek Sepetinde Savaş Çıktı: Buğday Fiyatları Türkiye'yi Nasıl Etkiler?

Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmesiyle buğday ve m... 36 24 Şubat, 18:17

Türkiye, Buğday Üretiminde Kendine Yeten Bir Ülke mi?

Hafta sonu savaş nedeniyle marketlerde ayçiçek yağı krizi yaşanması gözleri buğdaya çe... 327 8 Mart, 21:59

Rusya-Ukrayna Savaşı Ekmeğimizle Oynuyor: Buğday Fiyatları İçin Endişe Artıyor!

Son günlerde dünyanın en büyük gündem maddesi Ru... 6 15 Şubat, 09:02
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER