Trump'tan kritik Türkiye ve F-35 sözleri: Erdoğan ile iyi ilişkilerimiz var, olmasa ne olacak?

Trump, Fox Business kanalında Maria Bartiromo'ya verdiği mülakatta, gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Çin'in, Kovid-19 salgınının küresel bir ışık halkası gelmesinden sorumluluk sahibi olduğunu savunan Trump, "Çin'e karşı atabileceğimiz birçok adım var.

Trump'tan kritik Türkiye ve F-35 sözleri: Erdoğan ile iyi ilişkilerimiz var, olmasa ne olacak?

Trump, Fox Business kanalında Maria Bartiromo'ya verdiği mülakatta, gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Çin'in, Kovid-19 salgınının küresel bir ışık halkası gelmesinden sorumluluk sahibi olduğunu savunan Trump, "Çin'e karşı atabileceğimiz birçok adım var. Çin ile tüm ilişkileri kesebilirdik. O vakit da 500 milyar dolar kar ederdik." dedi.

Trump, ABD'nin tedarik zinciri noktasında da Çin'e ve diğer ülkelere bağlılığının olmaması gerektiğini vurgulayarak, "Bütün ürünlerimizi ABD'de üretmeliyiz." diye konuştu.

TÜRKİYE VE F-35'İ ÖRNEK GÖSTERDİ

ABD'nin tedarik zincirinin dışa bağımlılığı konusunda da Trump, "dünyadaki en iyi savaş uçağı" olarak nitelendirdiği F-35'lerin Türkiye'de ve dünyanın diğer bölgelerinde üretilmesini örnek gösterdi.

Trump, "F-35'lerin belli başlı gövdesi Türkiye'de üretiliyor ve Türkiye'den gönderiliyor. Şu Anda Erdoğan ile iyi ilişkilerimiz var, lakin ya olmasa ne olacak? 'Size F-35 parçalarını vermiyoruz' deseler ne yapacağız?" yorumunda bulundu.

ABD yönetimi, Türkiye'nin Rusya'dan S-400 füze savunma sistemi almasının arkasında, geçen sene temmuz ayında Türkiye'nin F-35 programından çıkarılacağını açıklamıştı. Buna rağmen Trump'ın Türkiye'nin hala F-35 parçalarını tedarik ettiğini söylemesi kafa karışıklığına yol açtı.

Türkiye, 2002'den beri F-35 programının devlete ait ortağı olmuş ve ortaklık anlaşmasında Türkiye'nin 100 adet F-35 A tipi uçak satın alacağı kaydedilmişti. Türkiye'nin programdan resmen çıkarılma süreci ise henüz tamamlanmadı.

TRUMP VE FAUCİ ARASINDA 'OKULLARIN AÇILMASI' ÇATLAĞI

Trump ayrıca, Kovid-19 salgınına karşın ülkedeki okulların açılması konusunda, Beyaz Saray Kovid-19 ile Mücadele Atama Gücü üyesi de olan ABD Milli Alerji ve Bulaşıcı Hastalıklar Enstitüsü Direktörü Dr. Anthony Fauci ile benzer fikirde olmadığını söyledi.

Fauci'nin daha önce kendisinin Çin'e sınırları kapatma kararına da karşısında çıktığını fakat bu sayede binlerce ABD'linin hayatını kurtulduğunu kaydeden Trump, "Okulları açmalı ve ülkemizi eski haline kavuşturmalıyız. Bunu güvenli ama en süratli şekilde yapmalıyız. Bu şekilde devam edemeyiz. Fauci ile okulların açılması konusunda muhakkak benzer fikirde değilim." diye konuştu.

Trump, salgının arkasında ekonominin eskisinden daha da iyi olacağına inandığını vurgulayarak, "gerçi kaybedilen canları geri getiremeyiz. Salgından dolayı ölü sayısının 100 bini bulacağını varsayım ediyoruz." ifadelerini kullandı.

Trump'tan kritik Türkiye ve F-35 sözleri: Erdoğan ile iyi ilişkilerimiz var, olmasa ne olacak?

Kaynak: AA

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER