UNESCO Adayı Narman Peri Bacaları'nda İnşaat: 'Sonu Dipsiz Göl'e Benzemeden Durdurulsun'

Erzurum'da "Kaliteli doğal koruma alanı" statüsüne sahip Narman Kanyonu'ndaki Göndere Vadisi'nin girişine Narman Belediyesi kadar tesis yapımına başlandı. Yerbilim Mühendisleri Odası, kanyonun UNESCO'nun Jeopark namzet listesinde yer aldığını fakat inşaatın gerçekleşmesi durumu.

UNESCO Adayı Narman Peri Bacaları'nda İnşaat: 'Sonu Dipsiz Göl'e Benzemeden Durdurulsun'
Erzurum'da "Kaliteli doğal koruma alanı" statüsüne sahip Narman Kanyonu'ndaki Göndere Vadisi'nin girişine Narman Belediyesi kadar tesis yapımına başlandı. Yerbilim Mühendisleri Odası, kanyonun UNESCO'nun Jeopark namzet listesinde yer aldığını fakat inşaatın gerçekleşmesi durumunda seçilme imkanının ortadan kalkacağını belirtti.  s-7010df7e957dee6da78a927338c4a0eda7ae8b
TMMOB Yerbilim Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu, Erzurum’un Narman ilçesi sınırları içinde bulunan, içerdiği jeolojik oluşumlar ve kendine has ekosistemi sebebiyle bir dünya mirası olan Narman Kanyonu'nun tehdit aşağıda olduğunu duyurdu.  Yapılan yazılı açıklamada "Narman Kanyonu UNESCO Türkiye Milli Komitesi kadar da ülkemizde Jeopark adayı olarak kabul edilen 15 namzet alandan biridir. Dipsiz Göl ve Salda Göl’ünde yapılan tahribatın bir sözde Narman Kanyonu’nda da yaşanıyor. Narman Belediyesi inşaat yapılacak onca yer dururken alanın kayda değer sekiz vadisinden biri ve en önemlisi olan Göndere Vadisi'nin girişine iki katlı bir yapı yapmaya başlamıştır" ifadelerine yer verildi.

Bakanlık tarafından "nitelikli doğa koruma alanı" bildiri edildi

s-43514076234d3b3f8d78c9f06e6bc7b4a5c243
Açıklamada, takriben 2.5-3 milyon takvim bir jeolojik geçmişi olan Narman Kanyonu'ndaki doğa tahribatına aksan yapılarak, alana ilişkin şunlar kaydedildi:"Bu alan, bilhassa karasal çökeller açısından bir jeoloji laboratuvarı ve özgün bir doğal anıt niteliğinde olup, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü göre da korunması gereken bölge statüsüne alınmıştır. Bu kapsamda 3 Aralık 2019'da Devlete Ait Gazete'de Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğünün yayınladığı Bakanlık Olur’u ile 'nitelikli doğa koruma alanı'na ait sınırlar baştan belirlenerek yayınlanmıştır.Fakat son zamanlarda Dipsiz Göl ve Salda Göl’ünde yapılan tahribatın bir sanki Narman Kanyonu’nda da yaşanıyor. Narman Belediyesi inşaat yapılacak onca yer dururken alanın önemli sekiz vadisinden biri ve en önemlisi olan Göndere Vadisi'nin girişine iki katlı bir yapı yapmaya başlamıştır." s-dbac307550d8f11307482db94d360d06e23be1

"UNESCO dünya doğal miras alanı içerisine alınmasına da engel olacak"

s-a8d1c50951a7ba48807e41410b243cf5f06eb9
Dünyada ender görülen, bir defa değil edildiğinde bir daha yerine konulması imkansız nitelikteki doğal varlıkların koruma alanlarının içerisine, beton, asfalt gibi malzemelerin kullanılmaması gerekirken, betonarme bir binanın yapılmasının kabul edilemez olduğu açıklama edilen açıklamada, şunlar yer aldı:
"Narman Kanyonu, içerdiği doğal varlık niteliğindeki jeositlerle dünya ölçeğinde jeopark olabilecek niteliklere haizdir. Yapılan fazla sayıdaki bilimsel araştırmalar bunu açık açık ortaya koymaktadır. Ancak yapılan bilimsel ve teknik çalışmalar görmezden gelinerek, böyle bir noktaya yapılacak beton bir bina ,keza mükemmel bir peyzaja sahip vadinin görünümüne büyük bir zarar verecek, hem de kanyonun UNESCO dünya doğal miras alanı içerisine alınmasına da engel olacaktır. UNESCO kriterlerine tarafından bir jeoparkta olması gereken özellikleri taşıyan Narman Kanyonu, ne eyvah ancak Göndere Vadisi içinde yapılmaya başlanan bu çirkinlik abidesi ile bu şansını en ince ayrıntısına kadar kaybedecektir. UNESCO’nun en fazla önem verdiği kriterlerden biri olan 'Doğa Korumaya Hizmet Ediyor Olma' şartı da bu binayla birlikte ortadan kaldırılacaktır."
s-16cff7d05b35ae7d29a5394ed73271d72b001f

Bakanlığa çağrı yapıldı

s-5350ab40e97fdf0bcd108ddf2a30c705e28144
Açıklamada Dipsiz Göl ve Salda Göl’ünün başına gelenlerin Narman Kanyonu’nun da başına gelmemesi için çağrı yapılarak, "İçerdiği çok sayıdaki jeosit niteliğinde doğal varlıkların değil edilmesinin engellenmesi amacıyla Erzurum Valiliği ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nı göreve misafir etme ediyor, sorumlular hakkında zorunlu işlemlerin tesis edilmesini bekliyoruz" denildi.
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER