Uzmanlar Uyardı! Bu Yöntemle Doğal Gaz Faturanızı Yarı Yarıya Düşürebilirsiniz!

Uzmanların yaptığı son inceleme sonrası, bu yöntemleri uyguladığınızda doğal gaz faturalarınızı yarı yarıya düşürmeniz için ipuçlarını verdi.

Uzmanlar Uyardı! Bu Yöntemle Doğal Gaz Faturanızı Yarı Yarıya Düşürebilirsiniz!

Pek çok insan kazanlarını verimli kullanmıyor - bu da evleri ısıtmak için daha pahalı hale getiriyor. İşte akış sıcaklığının gaz faturanızda nasıl büyük bir fark yaratabileceği.

Isıtma faturanızın maliyetlerini düşürmeye gelince, kolay yanıtlar çok az ve çok uzaktır. Termostatı kısmak bariz bir seçimdir, ancak sizinki zaten rahat olduğu kadar düşükse, yardımcı olabilecek başka bir şey var.

Gidiş suyu kombi sahiplerinin cephaneliğinde bulunan ve çoğumuzun henüz kullanmadığı bir araçtır. İster gaz, ister sıvı yağ, ister elektrik olsun, kombinizin bu tek ayarını değiştirmeniz ısınma faturalarınızı anında azaltır.

Aşağıda, bunun merkezi ısıtma sisteminiz için uygun olup olmadığını ve nasıl başlayacağınızı açıklıyoruz.

Bunun ne ölçüde işe yarayacağı son derece bireyseldir - bazı insanlar düşük akış sıcaklıklarını kullanabilirken, diğerlerinin kendi sıcaklıklarını yüksek tutması gerekir. Bunu da açıklıyoruz. Bir tankta sıcak su depolayan sadece ısı (normal) veya sistem kazanına sahip kişiler için, güvenli bir şekilde ne kadar düşebileceğinize dair sınırlar vardır.

Kazan gidiş sıcaklığı nedir?

Çoğu ev ıslak merkezi ısıtma ile ısıtılır. Bu, suyun bir kazan tarafından ısıtıldığı ve daha sonra radyatörlere gönderildiği ve kapalı devre bir sistemde tekrar geri gönderildiği anlamına gelir. Kazanınızın kalorifer gidiş sıcaklığı, suyun radyatörlerinize giderken kazandan çıktığı sıcaklıktır.

Termostatınızdaki ayardan farklıdır. Örneğin termostatınızı 19°C'ye ayarlarsanız kombiniz bundan çok daha sıcak suyu ısıtır ve termostatın etrafındaki hava 19°C'ye ulaşana kadar evinizi ısıtmak için radyatörlerinize gönderir.

Varsayılan olarak, birçok kazan bu suyu 75-80°C'ye ısıtmak üzere ayarlanmıştır. Ancak yoğuşmalı kombili birçok ev, 60-65°C veya daha düşük ısıtma gidiş sıcaklıkları ile uygun şekilde ısıtılabilir. Bu sıcaklığın düşürülmesi, kombinizin daha az gaz kullanması ve daha verimli çalışması anlamına gelir; bu, evinizi sıcak tutmaya devam ederken enerji faturalarınız için anında maliyet tasarrufu anlamına gelir.

Kazanınız Nisan 2005'ten sonra kurulduysa yoğuşmalı kazan olacaktır.

Kombiler ayrıca musluklarınıza verilen suyun ne kadar sıcak olduğunu seçmenize izin verir. Böylece hem ısıtma (radyatör) hem de sıcak su sıcaklığınızı ayrı ayrı ayarlayabilirsiniz.

Su, belli bir düşük sıcaklığa ulaştığında radyatörlerden kazanınıza geri gelir ve tekrar ısıtılmaya hazır hale gelir. Buna dönüş sıcaklığı denir. 80°C'lik bir gidiş sıcaklığınız varsa, dönüş sıcaklığı muhtemelen 60°C'dir.

Kombi, sistem ve normal kazanların ne olduğunu ve nasıl farklılık gösterdiğini öğrenmek için farklı kazan türleri hakkında bilgi edinin.

Kazanınızın gidiş sıcaklığını düşürmek para tasarrufu sağlar mı?

Yapabilir, evet. Kalorifer ve Sıcak Su Sanayi Meclisi'nin (HHIC) Net Sıfıra Kadar Isıtma teknik raporunda yayınladığı bir araştırma, bir kombinin radyatör debisini düşürerek doğalgaz faturalarınızda %6-8 oranında tasarruf edebileceğinizi gösteriyor. Ve ev ısıtma tavsiye hizmeti Heating Hub, Worcester, Vaillant veya Ideal kombiniz varsa ön ısıtmanızı kapatarak %5-10 daha tasarruf edebileceğinizi tahmin ediyor.

Ancak gerçek tasarruf - ve ısıtma sisteminizin nasıl etkilendiği - evinize göre değişir. Akış sıcaklığını düşürmek, radyatörlerinizin dokunulamayacak kadar sıcak olmayacağı ve odalarınızın sıcaklığa ulaşmasının daha uzun süreceği anlamına gelir.

Eviniz makul derecede iyi yalıtılmış olduğu sürece, kombiniz daha verimli çalışacak ve aynı oda sıcaklığını elde etmek için daha az enerji harcayacaksınız, bu da paradan tasarruf etmenizi sağlayacaktır. Radyatörler açıkken eviniz çok çabuk ısınıyorsa ve genellikle aşırı ısınıyorsa, muhtemelen akış sıcaklıklarınızı düşürmek için iyi bir konumdasınız demektir.

Ancak iyi yalıtılmamış veya küçük radyatörlere sahip ("cılız" olarak da bilinir) evler için faydalar o kadar iyi olmayabilir. Bu durumlarda, merkezi ısıtma sisteminiz daha düşük akış sıcaklıklarında düzgün çalışmakta zorlanabilir. Eviniz termostatta ayarladığınız sıcaklığa ulaşamazken kazanınız gaz kullanacağı için bu ters etki yaratabilir.

Sizin için doğru ayarları almanın en iyi yolu, bir kombi servisinde rezervasyon yaptırmaktır. Bir kombi mühendisi, evinizi değerlendirebilecek ve gereksinimlerinize uygun bir gidiş suyu sıcaklığı önerebilecektir.

Sadece ısıtma (normal) veya sistem kazanının sıcaklığını düşürebilir miyim?

Çoğunlukla, bu tür kazanlar, sıcak su sıcaklığından farklı bir radyatör gidiş sıcaklığını değişiklik yapmadan seçmenize izin vermez.

Bu, sıcak suyu bir tankta veya silindirde depolayan kazanlar için bir sorundur, çünkü sıcak olması gerekir. Bu, durgun (depolanmış) suda gelişen ve Lejyoner hastalığına neden olan Lejyonella bakterisinin gelişme riskini azaltmak içindir.

Bu nedenle bir mühendise sormadan gidiş suyu sıcaklığını 65°C'nin altına ayarlamayın.

Kombiler, ısıtma ve sıcak su için farklı bir sıcaklık ayarlamanızı sağlar. Ayrıca suyu depolamıyorlar, bunun yerine talep üzerine suyu doğrudan kaynaktan ısıtıyorlar.

Yani kombiniz varsa kirlenme olasılığı çok daha düşüktür.

Sıcak su silindiri kullanan kazanlarla yine de küçük tasarruflar yapılabilir, ancak o kadar fazla değil. Kombinizde değişiklik yapmak, ayrı bir ısıtma ve sıcak su sıcaklığı ayarlamanıza olanak sağlayabilir, ancak bunun için bir kazan mühendisinin rehberliği gerekir.

Kazanımın gidiş sıcaklığını nasıl değiştiririm?

Isıtma ve Sıcak Su Endüstrisi Konseyi (HHIC), insanların kazan ayarlarını bir kazan mühendisinin tavsiyesi ile uyarlamasını önerir.

Bu, suyu bir depoda depolayan bir sisteminiz veya normal bir kazanınız varsa özellikle doğrudur. Depolanan suyun Legionnella bakterisinden korunmak için belirli bir miktarda ısıtılması gerektiğinden, ayarları yalnızca profesyonel tavsiye ile değiştirmelisiniz.

Ancak kombiniz varsa, güvenli olduğundan emin olduysanız ve kombinizin teknik kitapçığını kontrol ettiyseniz, bu ayarları kendiniz yapabilirsiniz.

Bu ayara herkes erişebilir ve kombi kontrolleriniz kullanılarak değiştirilebilir. Isıtma için akış sıcaklığı genellikle küçük bir radyatör resmiyle ve sıcak su için bir musluk resmiyle sembolize edilir. Yukarı ve aşağı oklar sıcaklık ayarlarını değiştirir.

Nesta, kombi sahiplerine ısıtma sisteminiz için akış sıcaklığı ayarlarını adım adım değiştirme sürecinde yol göstermek için etkileşimli bir kazan sıcaklığı aracı oluşturmuştur.

Hangi akış sıcaklığını kullanmalıyım?

Her zaman farklı öneriler görüyoruz. Bazı üreticiler yüksek bir akış sıcaklığı önerme eğilimindedir. Örneğin Vaillant ve Viessman, kombi sahiplerinin maksimuma yakın 75°C gidiş suyu sıcaklığına sahip olduğunu ve bunun da radyatörlerin kavurucu sıcak olmasını garanti ettiğini öne sürüyor.

Ancak Octopus Energy, geçen yılki popüler Kış Egzersizi kampanyasında, kombi kullanan kişilerin faturaları kısmak için ısıtma için 50°C'lik çok daha düşük bir ısıtma akış sıcaklığı ayarlamasını tavsiye etti.

Gerçekçi olarak, sizin için en iyi ısıtma akış sıcaklığı, kombinizin evinizi uygun şekilde ısıtma yeteneğini azaltmadan mümkün olduğunca düşük olmalıdır. Son on yılda inşa edilen daha yeni evler veya güçlendirme yalıtımı olan evler muhtemelen daha düşük sıcaklıklar kullanabilir. Yenilenmemiş eski evlerin yüksek sıcaklıklara ihtiyaç duyma olasılığı daha yüksektir.

Radyatörleriniz sadece yüksek akış sıcaklıklarında çalışacak şekilde tasarlanmış olabilir. Düşük akış sıcaklıklı sistemlerin yeni kurulumu genellikle yeni, daha büyük radyatörlerin kurulumunu içerir.

Orta nokta olarak 65°C kombi ısıtma ayarı başlamak için iyi bir yer olabilir. Bunu nasıl yapacağınızı öğrendikten sonra, evinizdeki etkileri hissetmeye başladıkça bunu daha düşük ayarlayabilirsiniz.

Çok soğuk kış havalarında, ısıtma sisteminizin başa çıkmakta zorlandığını fark ederseniz gidiş suyu sıcaklığınızı geçici olarak tekrar artırmanız gerekebileceğini unutmayın.

Hava kompanzasyonuna sahip modern bir termostata veya gelişmiş bir yük kompanzasyon termostatına sahip yeni takılmış bir kombiniz varsa, bunlar, ısıtma talebinize ve dış hava sıcaklığına göre sıcaklıklarınızı otomatik olarak ayarlayacaktır.

Bir kombi servisinden tam olarak ne bekleyeceğinizi ve en iyi kombi servisini alma kılavuzumuzda bunun ne kadara mal olması gerektiğini öğrenin.

Akış sıcaklığını düşürmenin dezavantajları nelerdir?

Çalışmalar, bazı insanların evleri için akış sıcaklığının çok fazla düşürülmesinin olumsuz etkiler yarattığını göstermiştir. Akış sıcaklığının çok düşük olması, kazanınızın ve radyatörlerinizin evinizi istediğiniz sıcaklığa getirmekte zorlandığı anlamına gelebilir.

Özellikle, düşük akış sıcaklığının tavsiye edilmemesine neden olan bazı faktörler vardır:

  • Eski ve küçük radyatörlere sahip bir ev, düşük akış sıcaklıklarıyla iyi geçinemez. Verimli ısıtma sistemleri genellikle bol miktarda ısı yaymak için daha geniş yüzeylere sahip daha büyük radyatörlere dayanır.
  • Kapsamlı yalıtım çalışmasına ihtiyaç duyan evler, verimli bir ısıtma sistemini çalıştırmak için yeterli ısıyı korumakta zorlanacaktır. Eviniz hızla soğursa, buna karşı koymak için yoğun, çok yüksek ısıtma patlamaları gerekir.
  • Sıcak su silindiri olan bir normal veya sistem kombiniz varsa, önce tavsiye almanız gerekir, ancak genellikle 65°C'lik bir ayar minimum seçimdir. Bu kazanlar kombilerin verim potansiyelinde çalışamazlar.

Sıcak su sıcaklığımı da düşürmeli miyim?
Farklı radyatör ve sıcak su sıcaklıklarında çalışan bir kombiniz varsa, özellikle sıcak musluklarınızın çok sıcak olduğunu fark ederseniz, su sıcaklığını düşürmek faturalarınızı da azaltabilir.

Kombiler için 60°C sıcak su ayarı çoğu kişiye uyacaktır. Başka yerlerde daha da düşük ayarların önerildiğini gördük – Octopus Energy kombiler için 55°C önerirken, Viessmann kombi sıcak su ayarlarının 50°C ile 60°C arasında olmasını öneriyor. Yine, evinize neyin uygun olduğunu görmek için deneme yanılma kullanma durumu.

Kombiler, şebekeden istendiğinde su aldıkları ve uzun süre su depolamadıkları için su kirliliği riski çok düşüktür.

Ancak ısı kaybı kombiniz ile su çıkışları arasında olduğu için musluklarınızdan çıkan su kombinizin ayarından biraz daha soğuk olacaktır.

Suyu daha sonra kullanmak üzere depolayan sıcak su silindiri olan herhangi bir kazanınız varsa, Lejyonella bakterilerini hızlı bir şekilde öldürmek için depo içindeki minimum su sıcaklığının 60°C olması önerilir.

Yine normal ve sistem kazanlarda bu ayarların bir mühendise danışmadan değiştirilmesini önermiyoruz.

Merkezi ısıtmamı daha verimli çalıştırmanın başka yolları var mı?

2018'de tanıtılan yeni kazan kurulumları için düzenlemeler, merkezi ısıtma sistemini uzun vadede daha ucuz hale getiren kullanışlı bir eklenti listesi içerir.

Yeni kazanlarda artık radyatör suyu sıcaklığını ısıtma ihtiyacına göre ayarlayabilen otomatik termostatlar olduğundan, bunlardan ikisi akış sıcaklıklarıyla ilgilidir.

Yeni kazanlar, aşağıda tavsiye edilen dört verimlilik ölçüsünden en az biri ile kurulmalıdır. Ancak mevcut kazan sahipleri de satın alıp ekleyebilirler. Hepsi ısınma faturalarını kesecek.

Belirli odalarda kullanmadığınız zamanlarda enerji tasarrufu sağlayan bölgesel ısıtma kontrolü sağlamak için akıllı termostat ve radyatör vanalarının bağlanması.

Geliştirilmiş yük kompanzasyonu bu termostatlar, istenen hava sıcaklığının üzerine çıkan veya altına düşen geleneksel bir açma/kapama yaklaşımına güvenmek yerine dengeyi sağlamak için kazanınızın akış sıcaklığını modüle eder.

Hava kompanzasyonu bu kontrol, sadece konfor ve dengeyi sağlamak için gereken enerjiyi kullanarak kazanınızın akış sıcaklığını belirlemek için dış sıcaklığı izler.

Su ısıtma için kazanın yanmasından kaynaklanan atık gazlardaki ısıyı geri dönüştüren pasif bir baca gazı ısı geri kazanım cihazı.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER