İstanbul'a Geliyor: İBB, Fatih Sultan Mehmet Portresini 6,5 Milyon TL'ye Satın Aldı

İtalyan sanatkâr Gentile Bellini'nin, Fatih Sultan Mehmet'i resmettiği çalışması İBB kadar satın alındı.

İstanbul'a Geliyor: İBB, Fatih Sultan Mehmet Portresini 6,5 Milyon TL'ye Satın Aldı

İtalyan sanatkâr Gentile Bellini'nin, Fatih Sultan Mehmet'i resmettiği çalışması İBB kadar satın alındı. Eserin günümüze değin gelen üç Fatih Sultan Mehmet portresinden biri olduğu belirtildi.

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu portreyi satın aldıklarını Twitter hesabından duyurdu.

İmamoğlu paylaşımında "Londra'da açık artırma ile satılan, Fatih Sultan Mehmet Han’ın günümüze değin gelebilmiş üç orijinal portresinden biri olan, İtalyan usta Gentile Bellini’nin atölyesinden 15. yüzyılda çıktığı varsayım edilen yağlıboya tabloyu İBB olarak satın aldık" ifadesine yer verdi.

Takriben bir milyon dolar değerinde.

s-9db94afd80036cbab55b1c0b7c28e4dffe3780
Fatih Sultan Mehmet’in portresi, “Sultan 2. Mehmet, mevki sahibi genç ile birlikte” ismiyle bugün Londra’da müzayedeye çıkarıldı. Venedikli usta Gentile Bellini’nin yaptığı ve özel koleksiyondaki tek portreye, 770 bin sterline (6 milyon 500 bin lira) müşteri çıktı. Müzayede yetkilileri, masraflarla birlikte alıcının 935 bin dolar ödeyeceğini duyurdu.

Yan kişinin kimliği bilinmiyor.

s-3e2eda8d6f54ed75d12cfe30ebe2c593e82b2c
Tablonun öyküsi 1479’lu yıllara uzanıyor. Osmanlı İmparatorluğu’nun Venedik’le yaptığı İstanbul Anlaşması gereğince İstanbul’a gelen ressam Gentile Bellini, Fatih’in 3 portresini yapmıştı. Bellini, 1479-1481 yılları aralarında Saray’da ağırlanmış ve tabloları o dönem yapmıştı.Bugün satılan ve ressamın imzasının olmadığı tablodaki ikinci kişinin kimliği bilinmiyor fakat şehzadelerden biri olduğu tahmin ediliyor.
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER