Balina kusmuğu (Ambergris)

Balina kusmuğu (Ambergris)

Balina kusmuğu (Ambergris)

Balina kusmuğu (Ambergris)

Balina kusmuğu olarak adlandırılan ancak balinaların sindirim sisteminde oluşan ve dışkı şeklinde dışarı atılan ambergris maddesi "yüzen altın" olarak anılıyor. Yıllarca kozmetik endüstrisinde parfümlerin kokukusun kalıcılığını sağlamak için kullanılan bu maddenin yerini artık sentetik eş değeri almış durumda. Ancak çok ünlü bir kadın parfümü markasının içinde hala bu maddeye rastlayabileceğiniz de söylentiler arasında. 


Dinamit

Diatomaceous earth (DE) dinamit yapımında kullanılan bir madde. Geçirgen ve gözenekli yapısı sayesinde iyi bir aşındırıcı olma özelliği taşıyan DE yumuşak yüz peelingleri, dişmacunları ve pudralarda kullanılıyor. 


Sümüklüböcek salgısı (Mucin)

Yemek olarak tüketilmesinin yanında sümüklüböcekler, mucin adı verilen yapış yapış salgıları için güzellik ensdüstrisinin de gözbebekleri olmuş durumdalar. Bu salgı protein, glikoik asit ve elastin içerdiği için özellikle yüz bakım ürünlerinde gençleştirici ve nemlendirici olarak kullanılıyor. 


Plasenta

Anti-ageing etkili kolojen üretimi sağladığı ve cilde elastikiyet kazandırdığı için birçok güzellik ürünü zaten hayvan plasentası içeriyor. Ancak kim Kardashian'ın yaptığı gibi kendi plasentasını yemenin ya da yüzüne kanını sürmenin cilde olumlu etki yaptığına dair bilimsel bir çalışma henüz yok. 


Böcek tozu (Carmine)

Hepimizin çantasında kırmızı ruju vardır. Peki o parlak, kırmızı renk nasıl elde ediliyor dersiniz? Koşinil adı verilen böceklerin dişisinin kurutulup toz haline getirilmesiyle elde edilen kırmızı renk pigmentleriyle... Markalar önceki yıllarda içeriklerini sadece "doğal kırmızı renk pigmenti" gibi açıklamalarla geçiştirirken artık yasal zorunluluktan dolayı bu içeriği olduğu gibi belirtmek zorundalar. Zira bu içerik ciddi alerjik reaksiyonlara neden olabiliyor. 


Sünnet derisi

Bazı şirketler fibroblast içeriklerini bebeklerin sünnet derilerinden aldıklarını kabul ediyorlar ve bu ürünlerle müşterilerine daha genç görünen bir cilt vaat ediyorlar. Bu ürünler yaş alarak kaybettiğimiz antioksidan, protein, kolojen ve elastinleri içeriyormuş. 


Balık pulu (Guanine)

Guanine olarak da bilinen balık pulu sedefli görüntüsü yüzünden ojeler, rujlar ve şampuanlara, parlak bir görüntüye sahip olmaları için ekleniyormuş. 


Kuş kakası

Kuşların, özellikle de bülbüllerin dışkıları Japon güzellik kültüründe, geyşalar döneminden kalma bir alışkanlıkla kusursuz, porselen gibi ciltlere sahip olmak için kullanılıyor. Sadece Japonya'da üretilen ve ithal edilen bu ürünlerin oldukça pahalı olduğu söyleniyor. 


Tavuk kemiği iliği (Glucosamine)

Glucosamine, cildin parlak ve ışıltılı görünümü için en önemli yapı taşlarından biri. Hemen hemen bütün hayvan kemiklerinde bulunan bu madde kozmetikte en çok tavuk kemiğinden elde ediliyormuş. Sebebi ise bu maddenin cilt bakım kremlerine kazandırdığı anti-inflamatuar, besleyici ve nemlendirici etkiymiş. 


Mayalar

Birçok şirket nemlendirici, onarıcı ve cilt parlatıcı etkilerinden dolayı mayaları ürünlerinde kullanmaya devam ediyorlar. Ancak bu konudaki fayda-zarar ilişkisi yeteri kadar araştırılmadığı için aslında bütün bu söylenenler iddia olmanın ötesine geçemiyor. Ayrıca sindirimi zor ve zararlı olabilecek mayaların da olduğunu unutmamak ve ürünlerin içeriğini okumak çok önemli. 


Güncelleme Tarihi: 28 Nisan 2018, 12:11
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER