İdeal renk dağılımı

İdeal renk dağılımı

İdeal renk dağılımı

İdeal renk dağılımı

Odaya uygulayacağınız fon, mobilya ve aksesuarların renklerini seçerken kullanabileceğiniz birçok formül var. Bu formüllerden tasarımcılar tarafından en çok uygulananı 60-30-10 formülü olarak bilinen renk dengesi formülüdür. Kısaca bahsetmek gerekirse odaya uygulamak için üç renk seçiyorsunuz, ikisi birbirine yakın, biri zıt renk olmak üzere seçtiğiniz renkleri, yakın renklerden açık olanını duvarlarda, koyu olanı koltuk takımı gibi büyük mobilyalarda, zıt rengi ise vurgu rengi olarak aksesuarlarda kullanıyorsunuz.


Canlı ışıklar ve renkler

Herhangi bir renk uyumu ya da dengesi gözetmeksizin, birbirinden canlı ve parlak renklerle ve ışıl ışıl aydınlatmalarla da son derece başarılı mekanlar yaratmak mümkün.


Beyaz fon kullanmak

Dekorasyonda fon tanımı, tavan, zemin, duvar ve bazen ana mobilyaları da kapsayan temel renk için kullanılır. Eğer dekorunuzda tavan, zemin ve duvarlarınız beyazsa tasarımınız beyaz fon üzerine şekillenecek demektir.


Farklı desen ve renkleri bir arada kullanmak

Doğayı hayal edin; zemin yani toprak koyu renkleri, mobilyalar ve duvarlar yani ağaçlar ve bitkiler ara tonları, tavan yani gökyüzü açık ve aydınlık renkleri çağrıştırsın. Evinizin dikey olarak renk skalası koyudan açığa doğru giderse son derece başarılı bir renk dengesi yakalamış olursunuz.


Farklı doku ve renkleri bir arada kullanmak

Yeşil – kırmızı, mavi - turuncu, mor – sarı gibi zıt renkler açık renk bir fon üzerinde birlikte kullanıldığında gözü yormayan, dengeli bir kombinasyon yaratır. Renk çemberinde yan yana gelen renkler ise benzer renklerdir. Sarı – yeşil, mavi – mor, kırmızı – turuncu, gibi renkler armoniktir ve bir arada kullanıldığında dinlendirici, sakin bir ortam yaratır. Özellikle renk üçlüleri halinde kullanılması tavsiye edilen armonik renkleri iki koyu, bir açık veya iki açık, bir koyu ton şeklinde kombinasyon yapabilirsiniz.


Klasik renk uyumu

En çok rastladığımız ve dolayısıyla da gözümüzün en yatkın olduğu renk stillerinden biri klasik tarz dekorasyonda karşımıza çıkan ahşap ve pastel renkler uyumudur.


Soft renkler

Armonik renklerin veya renk üçlülerinin uçuk ve parlak olmayan tonlarda kombine edilmesiyle yaratılan soft dekorlar birçok alan için en gözde tercihtir. Özellikle yatak odası, çalışma odası, giyinme odası, çocuk odası gibi alanlarda kullanılan ve son derece dinlendirici, dingin bir yapısı olan bu renk tarzı vintage ve avangard stilin de ana unsuru olarak sıkça kullanılıyor.


Odak noktasını renkle belirlemek

Monokromatik renklerin canlı ve parlak bir renk ile kombine edilerek, odanın odağının renk unsuruyla belirlenmesi modern dekorasyonun en yaratıcı fikirlerinden.


Kontur ve bordür renklerinin dekorasyonda kullanımı

Zeminde açık renkler kullanılıyorsa, kontur renkleri zıt ve koyu olmalıdır, dolgu renkleri ise kontur renklerinin açık tonları olmalıdır. Zeminde koyu renkler kullanılıyorsa, kontur renkleri zıt ve açık olmalıdır, dolgu renkleri ise kontur renklerinin koyu tonları olmalıdır.



homify.com.tr


Güncelleme Tarihi: 19 Mart 2018, 16:24
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER