Meditasyon yapın

Meditasyon yapın

Meditasyon yapın

Meditasyon yapın

Meditasyon birçok sorunla olduğu gibi uykusuzlukla da baş etmekte son derece etkili bir yöntem. Stanford Üniversitesi'nde yapılan bir araştırmaya göre düzenli meditasyon yapan kimseler yapmayanlara oranla iki katı daha kolay uykuya dalıyorlar. 


Nefes egzersizi yapın

4-7-8 nefes egzersizi metodu uykuya dalmanıza yardımcı olur. Dilinizi kıvırıp üst dişlerinizin arkasına yerleştirin. Burnuzdan nefes alıp 4'e kadar sayın ve ağzınızı kapalı tutun. Nefesinizi 7'ye kadar sayarak tutun. Daha sonra 8'e kadar sayıp nefesinizi ağzınızdan verin. Bunu 4 kez tekrarlayın. 


Yatıştırıcı müzikler dinleyin

Bu yöntemin bitkiler üzerindeki olumlu etkisi bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Siz de uykuya dalmak için rahatlıkla kullanabilirsiniz. Özellikle dakikada 60-80 vuruşa sahip dinlendirici ve yatıştırıcı müzikler dinlemek sadece uykuya dalmanızı kolaylaştırmakla kalmaz aynı zamanda depresyon gibi sıkıntıları azaltır. 


Gün içinde şekerlemeler yapmayın

Her yaşta ihtiyacımız olan bir uyku süresi var. Gün içinde yapılan şekerlemeler bu süreyi geceden gündüze kaydırıp deliksiz bir gece uykusu uyumanıza engel olabilir. Gece olduğunda vücudunuz rahatlamış ancak yorgun olmazsa uykuya dalmanız zorlaşacaktır. 


Bütün ışıkları kapatın

Herhangi bir kaynaktan gelecek en küçük ışık bile uykuya dalmanızı geciktirecektir. Çünkü gözümüzün algıladığı ışık beynin direkt olarak uykuyu kontrol eden hipotalamus bölgesini harekete geçirir. 


Aromaterapiden faydalanın

Odanızda lavanta kokusu bulundurun zira lavanta kokusu ve lavanta yağı özellikle uyku problemleri yaşayanlar için bire bir. Araştırmalar 10 dakika boyunca 2-3 dakikalık döngüler lavanta koklayan kişilerin daha kolay ve derin bir şekilde uyuduğunu göstermiş.


Düzenli bir uyku rutini oluşturun

Her gün aynı saatte uyumak ve her sabah aynı saatte uyanmak hem vücudunuz için sağlıklı hem de uyku düzeni oluşturabilmeniz için şart. Bu konuda yapılan en büyük hatalardan biri hafta içi düzenli uyurken hafta sonları bu düzenin bozulması. Bu durum tüm haftaya yayılarak uyku düzeninizi bozuyor ve gereken saatte uyuyup dinlenerek uyanmanızın önüne geçiyor. 


Not tutun

Uykuya dalmakta zorlandığınız zamanlarda aklınızdakileri kağıda dökmeyi deneyin. Bunu şiir ya da düz yazı şeklinde yapabilirsiniz. Bu sürecin sonunda zihniniz boşalmış olacağından uykuya daha rahat bir şekilde dalabilirsiniz. 


Mutlu şeyler hayal edin

Uyumak için koyun saymayı unutun! Bu kaygı düzeyinizi artırıp uyumanızı zorlaştırabilir. Uzmanlar bunun yerine kendinizi iyi hissettiğiniz yerleri ve mutlu anıları düşünmenizi öneriyorlar. 


Oda sıcaklığını doğru ayarlayın

Sağlıklı bir uyku için yatak odanızın ne çok soğuk ne de çok sıcak olmaması gerekiyor. Uyku için ideal oda sıcaklığı 21 derece. Üzerinize giydikleriniz ve örtüleriniz buna göre ayarlanmalı. 


Güncelleme Tarihi: 21 Nisan 2018, 14:04
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER