Probiyotikler

Probiyotikler

Probiyotikler

Probiyotikler

Turşu gibi fermente edilmiş doğal probiyotikler çiğ tüketilmesi gereken besin maddelerindendir. Çiğ tüketildiğinde metabolizmayı hızlandıran turşu, yararlı bakterileri sayesinde de sindirime katkıda bulunur.


Sarımsak

Keskin bir kokuya sahip olması nedeniyle çoğunlukla çiğ olarak tercih edilmeyen sarımsak çiğ tüketildiğinde etkilerini ikiye katlayabiliyor. Sarımsağı çiğ tükettiğinizde alisin maddesi salgılanır ve bu madde sayesinde de vücudunuzda olumlu yönde değişimler sağlanır.


Yeşil yapraklı sebzeler

Yeşil yapraklı bitkilerden olan lahana, ıspanak gibi besinler vitamin, mineral ve amino asitler tarafından oldukça zengindirler. Bu nedenle pişirip besin değerlerini kaybetmeden çiğ tüketmeniz daha faydalıdır.


Kakao

Çikolata içindeki katkı maddeleri açısından sağlıksız sayıldığı halde hammaddesi olan kakao tek başına pişmeden tüketildiğinde sağlık açısından faydalıdır. 


Chia tohumu

Çok güçlü bir kalsiyum ve magnezyum kaynağı olan chia tohumu, maalesef pişirildiği zaman yararlı özelliklerini tamamen kaybetmektedir. Bu nedenle çiğ tüketilmesi en sağlıklı olanıdır.


Kuru yemişler

Sağlıklı bir beslenme listesi oluşturulduğunda en önemli maddelerden biri de taze ve doğal kuru yemişlerdir. Çiğ tüketildiği takdirde kolesterolü dengeler ve kalp hastalıkları riskini düşürür.


Brokoli

Kanser düşmanı olarak da bilinen brokoli bitkisi içerdiği myrosinaseler sayesinde çiğ tüketildiğinde faydasını daha çok gösterebilmektedir. Buharda pişirilse dahi myrosinaseler zamanla kaybolabiliyor. Bu nedenle çiğ tüketmekte fayda var.


Hindistan cevizini çiğ olarak tüketmek beyin ve kalp sağlığını koruduğu gibi vücut için önemli bir elektrolit kaynağı olmasını sağlar.


Güncelleme Tarihi: 30 Mart 2018, 11:28
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER