AB ülkelerinde mentollü sigara yasaklanıyor

Mentollü sigaraların yasaklanmasını alıkoymak için Avrupa Hak Divanı’na başvuran davalılara, sigara içme oranını düşürmeye ve tütün ürünleri nedeniyle yaşanan erken ölüm vakalarını azaltmaya karşın adım atılarak mentollü sigaraların yasaklandığı vurgulandı.

AB ülkelerinde mentollü sigara yasaklanıyor

Mentollü sigaraların yasaklanmasını alıkoymak için Avrupa Hak Divanı’na başvuran davalılara, sigara içme oranını düşürmeye ve tütün ürünleri nedeniyle yaşanan erken ölüm vakalarını azaltmaya karşın adım atılarak mentollü sigaraların yasaklandığı vurgulandı. Mahkeme, Polonya ve değişik tütün şirketlerinden gelen davaları da reddetti.

SİGARAYI ÇEKİCİ ÜLKÜ GETİRİYOR

Kararda,”hoş bir aromaya” sahip mentollü sigara gibi ürünlerin bilhassa yeni başlayanlar için sigarayı daha cazibeli işik halkasi getirdiğine uyarı çekti.

Alman Kanser Araştırma Merkezinin (DKFZ) Kanser Önleme Birimi’nden Katrin Schaller, açıklamasında Dünya Afiyet Örgütü'nün (WHO) dünya genelinde 8 milyon insanın her sene sigara tüketimi nedeniyle erken yaşta hayatını kaybettiğini varsayım ettiğini hatırlattı. Schaller, sağlık politikası açısından yasağın gönül rahatlığıyla karşılanması gerektiğini belirtti.

Mentollü sigaranın yasaklanma serüveni, 2014 yılında kabul edilen AB Tütün Yönetmenliği ile başlamıştı. Yönetmelik kapsamında sigara paketleri üzerindeki sağlık ikazları, markaların paketlerin üstünde yer alması, kapalı yerlerde sigara içilmesi, çocukların ve gebe kadınların yanında sigara içilmesi, oyun alanları ile halkın yoğun olarak bulunduğu park ve bahçelerde sigara içilmesi yasaklanmıştı. (İHA)

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER