Ağız kanseri belirtileri nelerdir? Ağız kanseri tedavi edilebilir mi?

Ağız kanseri, baş ve boyun kanserleri olarak adlandırılan bir kategoride gruplanan farklı alanlara yönlendirilmiş kanser türlerinden biridir ve erkeklerde kadınlara kadar daha pozitif görülür.

Ağız kanseri belirtileri nelerdir? Ağız kanseri tedavi edilebilir mi?

Ağız kanseri, baş ve boyun kanserleri olarak adlandırılan bir kategoride gruplanan farklı alanlara yönlendirilmiş kanser türlerinden biridir ve erkeklerde kadınlara kadar daha pozitif görülür. Ağız kanserleri, dudaklardaki veya ağızdaki hücrelerin DNA’larında değişiklikler (mutasyonlar) geliştiğinde oluşur. Peki, ağız kanseri belirtileri nelerdir? Ağız kanseri çare edilebilir mi? Bilinmesi gerekenler haberimizde…

AĞIZ KANSERİ HAKKINDA

Ağız kanserleri doğrusu keza ağız boşluğunun içinde keza de ağzın ardından bulunan orofarenks olarak adlandırılan bölgede görülen kanserlerdir. Dudaklar, dişetleri, dil, yanakların iç astarı, damak zevki, ve ağız tabanı gibi ağzı yaratıcı parçaların herhangi birinde gelişebilir. Ağız kanserinin en önde gelen nedenleri tütün ürünleri ve alkoldür. Içki ya da sigara içiyorsanız, ağız kanseri riskinizi artırır. Ayrıca sigara içiyorsanız ayrıca de içki alıyorsanız, bu riskinizi daha da artırır.

Ailede kanser öyküsü olması, fena beslenme, fena hayat şartları ve afiyet problemlerinin varlığı ve insan papillomavirüsü (HPV) ağız kanseri riskini artıran faktörlerdir.

Ağız kanserlerinin çoğunluğu 45 yaşın üstünde ortaya çıkar ve erkeklerde oluşma olasılığı kadınlara oranla 2 kat fazladır.

AĞIZ KANSERİ BELİRTİLERİ

Ağız kanserinde belirtiler ve semptomlar şunlardır:

– İyileşmeyen dudak veya ağız yaraları
– Diş etlerinde, dilde veya ağız içinde veya etrafında beyaz veya kırmızı renkli alanlar
– Dişlerde nedensiz kayıplar
– Ağız içinde bir büyüme veya yumru
– Ağız içi kanamaları
– Ağız ağrısı
– Kulak ağrısı
– Güç veya ağrılı yutma
– Konuşma güçlüğü
– Dil ya da ağızın öteki bölgelerinde his kaybı, hissizlik
– Ağız içinde kesintisiz beyaz lekeler (lökoplaki) ya da kırmızı lekeler (eritroplaki)

AĞIZ KANSERİ TEDAVİ EDİLEBİLİR Mİ?

Ağız kanseri erken çare edildiğinde iyileşme olasılığı yüksektir. Tedavi çoğunlukla tüm kanserli dokuların cerrahi müdahale ile çıkartılması, radyoterapi (kanser hücrelerini imha etmek için radyasyon yararlanma), kemoterapi (kanserle savaşan ilaçlar kullanma) ya da bu yöntemlerin defalarca birlikte kullanılmasından oluşur.

Cerrahi

Ağız kanserlerinde uygulanan cerrahi yöntemler lazer uygulamaları olağan cerrahi ve kriocerrahidir. Cerrahi uygulamada maksat, tümörün kesilerek çıkarılması, tutulum gösterdiği kemik ve tümörün sıçradığı lenf düğümlerinin alınmasıdır.

Radyoterapi

Radyoterapi, kanserli hücreleri öldürmek için ağız ve boğaz bölgesine uygulanan yüksek enerjili ışınların kullanılmasıdır. Ağız kanserinde, genel olarak ameliyattan sonradan kanserin geri dönmesini önlemek için kullanılır. Ağız kuruluğu, diş kayıpları, boğaz ağrısı, diş etlerinde kanama ve sızı, ağız içi yaralarında geç kalma, yerel enfeksiyonlar, çene ekleminde sertlikler, koku ve lezzet duyusunda değişiklikler, ciltte hafif yanıklar ve yorgunluk radyoterapinin en sık görülen ast etkileridir.

İLGİLİ HABERAğız kanseri evreleri nelerdir? Ağız kanseri tedavisi…Ağız kanseri evreleri nelerdir? Ağız kanseri tedavisi… İLGİLİ HABERRahim ağzı kanseri belirtileri nelerdir?Rahim ağzı kanseri belirtileri nelerdir? İLGİLİ HABERCilt kanseri belirtileri nelerdir?Cilt kanseri belirtileri nelerdir?
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER