Ağız kokusuna karşı ''mekanik temizlik''

Beykent Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Protetik Diş Tedavisi A.B.D.

Ağız kokusuna karşı ''mekanik temizlik''

Beykent Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Protetik Diş Tedavisi A.B.D. Dr. Öğr. Üyesi Hilal Ekşi Özsoy, fena ağız kokusunun dünya genelinde bütün bireylerde sıklıkla görülebilen karşılıklı bir afiyet problemi olduğunu ifade ederek, özellikle ramazan ayında uzun süreli açlığa emrindeki oluşan kokuya sıkça rastlandığını belirtti. 

Ağız kokusunun temel olarak ağız içinden gelen kokular ve ağız dışından yani vücut içerisinden gelen kokular elde etmek üzere ikiye ayrıldığına dikkat çeken Özsoy, ''Burada manâlı olan şart, ağız içi sebeplerin ağız dışı sebeplere göre daha sıklıkla görülmesi ve ağız içi nedenlerin büyük bir kısmının bireyin içten ağız hijyenini sağlaması ile değil edilebilmesidir'' dedi.

Ramazan ayında ağız kokusu problemleri daha sık görüldüğünü andıran Özsoy, ''Uzun süreli açlık ile beraber vücudumuz enerji eksikliğini gidermek için yağları yakar ve ortaya çıkan keton ile beraber ağız kokusu oluşabilmektedir. Diğer bir neden ise geç saatlere değin uzayan iftar yemeklerinin ve sindirmeye zaman bırakılamadan yenilip peşi sıra uykuya geçilen sahur yemeklerinin atıklarının diş ve dil üstünde birikimidir. Özellikle sabah uyandığımızda hissettiğimiz acımtırak ve kötü tat dil üstünde biriken yiyecek atıklarındandır. Gün içerisinde ağız içi bakterilerin diş ve dil üzerindeki atık gıdaları sindirmesi ile ortaya meydana çıkan bilhassa sülfür içerikli kimyasallar ağız kokusunun artarak ilerlemesine niçin olmaktır'' diye konuştu.

Kokuyu alıkoymak için ''mekanik temizleme''

Özsoy, yiyecek atıklarının uzaklaştırılması ile ağız kokusunun değil edilebileceğini açıklama ederek, ''mekanik temizleme'' önerisinde bulundu: ''Gıda atıklarının uzaklaştırılmasında en etkin yol ise “mekanik temizlik”tir. Mekanik temizlik diş fırçası ve dil arıtıcı (dil kazıyıcı) ile yapılmaktadır. Macun ve gargara kullanımı mekanik temizlikte ana eleman değildir, tezgâhtar elemandır. böylece özellikle ramazan ayında oruç alıkoyma durumundan ötürü macun ve gargara kullanılmadan da temizlik yapılabilir.''

Ağız ve diş bakımının hangi zaman diliminde ve nasıl yapılması gerektiğini de açıklayan Özsoy, ''Yemek yedikten sonradan ve sabahleyin uyandığımızda üç dakika boyunca bütün dişlerin diş fırçası ile fırçalanması, ardından dil arıtıcı ile dilin temizlenmesi ve son olarak su ile çalkalanıp tükürülmesi ile ağız hijyeni sağlanabilir. Bu basit görülen ama en etkili yol olan ağız temizliği ile ağız kokusunun önüne geçebiliriz'' ifadelerini kullandı.

Diş protezini suda bırakın

Özsoy, diş protezi kullanan bireyler için ise, ''Takıp çıkarılabilen yedek kullanan bireylerin de aynı özeni göstermeleri gerekmektedir. Uzun süreli istek ve tükürüğün azalmasına ast olarak kuru ve oksijensiz ortamda protezlerin üzerinde gelişen bakteriler kötü ağız kokusuna sebep olmaktadır. Çıkarılıp değiştirme fırçasıyla temizlenen protezler, gece boyunca tercihen temizleme tableti içeren su batmış bir kapta bırakılmalıdır. Gün içerisinde ise birkaç kere protezler su aşağı yıkanarak her tarafta takılmalıdır'' tavsiyesinde bulundu.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER