Bilim Kurulu Üyesi Kara’dan yeni virüs için uyarı: Tehdit düşünülerek hazırlık yapılmalı

Prof.

Bilim Kurulu Üyesi Kara’dan yeni virüs için uyarı: Tehdit düşünülerek hazırlık yapılmalı

Prof. Dr. Ateş Kara, Çin’de pandemi yapma riski olan yeni grip virüsü ‘G4 H1N1’e ilişkin tanımlama yaptı. Prof. Dr. Kara, bilim insanlarının 2000’li yıllardan itibaren grip virüslerini uyumlu olarak izlediğini belirterek, virüste yaşanacak değişimleri takip ettiğini söyledi.

Çin’de ortaya meydana çıkan girip virüsü ‘G4 H1N1’in en ince ayrıntısına kadar yeni bir virüs olduğunu söylemenin zorlama olduğuna dikkat çeken Kara, “Bilhassa hayvan çiftliklerinde ve ağırlıklı olarak domuz çiftliklerinde görülen bir virüs vardı. Belirlenmiş kısmını kuşlarda görülen griplerden, belirlenmiş kısmını ise insanlardan almıştı.

Bugün tanım edilen bu virüste şöyle bir özellik var; 2009’da pandemi yapan, insanlarda salgına niçin olan H1N1, bir dönem domuz gribi olarak adlandırılmıştı. Bugüne baktığımızda mevsimsel grip ile aralıksız bu virüsün emin bir parçasını içeriyor. Bir kısmını yine kuşlardan almış vaziyette. Bir başka kısmını bilhassa Kuzey Amerika’da aralıklı olarak insanlarda, gidip gelen olarak domuzlarda görülen bir virüsten almış, yani 3 farklı virüsten data taşıyor” dedi.

‘DEVLETLER TARAFINDAN HAZIRLIK YAPILMALI

Prof. Dr. Kara, Çin’de meydana çıkan virüsün, 2009’da salgın yapıp insandan insan kolay geçen virüsten parça taşıdığı için ‘acaba insandan insan geçebilir mi’ diye rahatsızlık yarattığını belirterek, “Ama bugün fakat bilgiler insandan insana geçiş olmadığını gösteriyor. Bu bizim açımızdan, devletler kadar peşine düşüp takip edilerek hazırlık yapılması gereken bir koşul.

Toplum açısından bakıldığında bir korkuya, tedirginliğe gerek yok. Bu nesil virüsler çok sık çıkıyorlar, hayvanlarda görünüyorlar; fakat insanlara geçme olasılıkları fazla çok düşük. İnsana fazla dar geçeni az önce olmadı; fakat olabilir mi, olabilir.

Bu virüste bir tedarik riski artıran; 2009’daki pandemiden bilgi taşıması. bu nedenle birazcık daha riski yüksek görünüyor; fakat ‘bu toplumda bir nefret edilen şey yaratacak dek mı’, hayır değil. Ama yine de böyle bir başkalaşım olup da insandan insana bulaşırsa o süre tehlikeli. İzlenilmesi, takip edilmesi lazım ve korkutma olabileceği düşünülerek hazırlık yapılması gerekiyor. Devletin bu yönde tedbirli ve kurnaz olması gerek” diye konuştu.

İLGİLİ HABERBilim Kurulu üyesinden flaş 'yeni virüs' yorumu: Kış çok çetin geçebilir!Bilim Kurulu üyesinden flaş 'yeni virüs' yorumu: Kış fazla çetin geçebilir!

‘ÖNLEM ALINIP TAKİP EDİLMELİ’

Grip virüsünün fazla akışkan olduğuna uyarı çeken Prof. Dr. Kara, “Bir kısmı çok basit bulaşıyor; fakat örneğin hastalık tablosu hafif olabilir, kayıplar da eksik olabiliyor. 2009’daki domuz gribi pandemisini hatırlarsak fazla basit bulaşıyordu, ahali çok kolay hastalanıyordu. 1918’dekiyle karşılaştırıldığında kayıp sayısı fazla düşüktü.

Buradaki tedirginlik şu; kuşlardaki virüsten bir kısım taşıyor. Yani insan oğlunun daha önce bilmediği, görmediği bir kısım taşıyor. Ondan dolayı ilk kere karşılaşıldığı için ‘1918’deki gibi hareket edebilir mi’, teorik olarak edebilir. Gerçek yaşamda ya da karşılaştığımızda ‘o kadar oldu’ çağrıda bulunmak şu an içten değil; ama ‘ihtimali var’ aramak lazım. böylece tedbir alınıp takip edilmeli” dedi.

‘İLAÇ VE AŞI İÇİN HAZIRLIKLI OLUNMASI LÜZUM’

Prof. Dr. Kara, gribe aleyhinde etkin ilaçlar olduğunu vurgulayarak, “Yeni gelişecek olan virüsün hem ilaçlara karşı dayanıklı olması hem çok basit bulaşması keza ağır hastalığa niçin olması çok beklenen bir şey değil. Bir elimizde ilacımız var, iki daha da önemlisi aşıyı gripte nasıl yapacağımızı biliyoruz. Grip için nasıl aşı üretileceğini biliyoruz. Virüsü gördükten sonradan da bir kaç ay içerisinde aşıyı çok bol miktarda üretme şansı var dünyanın. Bunlar koskocoman avantaj.

O süre şöyle yol almak gerekli ilaç ve aşı için tedbirli olunması gerekir. Bu herif virüsler dünya tarafından ahenkli olarak zaten takip ediliyor, dönem dönem geliştiğini de biliyoruz. Ama insandan insan bulaşma özelliğini kazanma ihtimali fazla düşük. Riskimiz var; fakat bugün için korkmayı gerektirecek bir şart değil. Bilim insanlarının bunu takip etmesi, gerektiğinde uyarıda bulunmamız gerekli” ifadesini kullandı.

‘EĞER BULAŞ OLURSA ÇOK YÜKSEK RİSK VAR’

Prof. Dr. Kara, virüsün özellikle domuz çiftliklerinde çalışan insanlara geçtiğini belirterek, “Fazla ağır hastalık yaratmamış vaziyette. O geçen kişiden benzer evde yaşayanlara bulaşmamış. Eğer bulaş olursa çok yüksek risk var, dikkatli olalım, izleyelim. Tekrar altını çizelim hemen dünya genelinde, insanları korkutacak durumun laf konusu olmadığını her yerde söyleyelim.

Corona virüsü gıdaların üstünde çok uzun canlı kalmıyor. Pişirmeye karşısında fazla hassas, pişirmeyi 60 derecenin üstüne çıkardığınızda virüsün aktivitesi kayboluyor. İnfluenza için de baktığımızda benzer özelikleri var. İyi pişirilmiş gıdadan doğrudan doğruya geçiş değil. Çiğ yenildiğinde tehlike olabilir, onu mutlaka düşünelim. Çiğ yemeyelim” dedi. DHA

İLGİLİ HABERBilim Kurulu üyesi Kara, yeni grip virüsüne karşı uyardıBilim Kurulu üyesi Kara, yeni grip virüsüne karşısında uyardı
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER