Bilim Kurulu üyesinden ‘hidroksiklorokin’ açıklaması: “Bugün, yarın yayımlanacak”

Gazi Üniversitesi Rektörü, Sağlık Durumu Bakanlığı Koronavirüs (corona virüsü) Bilim Kurulu Üyesi Prof.

Bilim Kurulu üyesinden ‘hidroksiklorokin’ açıklaması: “Bugün, yarın yayımlanacak”

Gazi Üniversitesi Rektörü, Sağlık Durumu Bakanlığı Koronavirüs (corona virüsü) Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ahmet Demircan’dan manâlı talimatlar… Demircan konuşmasına farklı alanlara yönlendirilmiş analjezik ilaçların vücudu corona virüsüne aleyhinde daha duyarlı ayla getirdiği yönündeki iddiaları değerlendirerek başladı.

“ŞU LAHZA ERKEN”

Demircan şöyle konuştu:

* Koronavirüsle olan tanışıklığımız 5-6 ayı buldu. Grip ilacı alanlarla almayanlarda koronavirüsün gidişini ölçecek zamanımız ve imkanımız olmadı.

* Kanıta dayanmayan şeyler. Denek çalışması yapılsın ancak net bir şey söyleyelim. Bu konuda söylenenlerin kanıtı henüz yeterli yok.

* Fransa’da başlarda böyle bir şey olmuştu. Fransa Sağlık Durumu Bakanı yorumlama yapmıştı; fakat Dünya Afiyet Örgütü (DSÖ) bunun böyle olmadığını ve buna tatmin edici delil bulunmadığı için buna genelleştirme yapmanın fazla dürüst olmadığını söyledi.

* Buna net bir şey anlatmak için şu an erken ve doğru değil.

İLAÇ BİLMECESİ

Demircan, corona virüsü tedavisinde kullanılan ‘hidroksiklorokin’ ilacının hastalarda kalp rahatsızlığına niçin olduğu gerekçesiyle Fransa’da yasaklanmasına ilişkin de değer biçme yaptı. Demircan şunları söyledi:

* Hidroksiklorokinin yürek şeridinde gördüğümüz bir mesafeyi uzatması, onun da kalpte bir ritim bozukluğu yapması, onun da sonra zararlarının olabilme ihtimalleri vardı.

* Buna bundan başka antibiyotik eklenince bunun potansiyel etkisi azıcık daha artabilir diye önceden biliyorduk. İkisini birlikte verdiğimiz hastaların önce ELEKTROKARDIYOGRAM’lerini (Elektrokardiyografi) çektik, bunları ölçtük.

* Türkiye’de bu yapıldı fakat bunu garantiye alalım, sıkıntı olmasın. Uyguladığımız tedavilerin bir kısmını yatırarak verdik. Dolayısıyla günlük ELEKTROKARDIYOGRAM çekimleriyle bu mesafeyi ölçtük.

* Bıkkınlık olan olursa, ara sıra olabiliyor, o alıcı durumlarda ilacın ya dozunu azalttık ya da kesip başka ilaçlarla değiştirdik.

DÜZENLEME SİNYALİ

Demircan, corona virüsü ilk çıktığında kullanabilecek tek ilacın hidroksiklorokindi olduğuna dikkat çekici ederek şöyle devam etti:

* Sıtmada uzun yıllar kullanılan bir ilaç. hemen bir takım şeyleri yüzde yüz anlatmak erken, izleyip görmek lüzumlu. Bilim Kurulu’nda da değerlendirmeler yapıyoruz.

* Alternatif ilaçlarımız var onları göreceğiz. Emrindeki tesir bildirimlerini toplayacağız, keza DSÖ ayrıca de Türkiye’den. Oradaki verileri değerlendirip daha net göreceğiz bunu.

* Biz bunun düzenlemesini yapıyoruz Bilim Kurulu’nda. Bugün, yarın yayımlanacak. Ya hastanede dozunu azaltarak kullanacağız veya alternatif ilaçlarımız var onları önereceğiz.

ANTİKOR TESTLERİ

Corona virüsü salgınında toplumsal bağışıklığın olası olup olamadığını da değerlendiren Demircan sözlerini şöyle bitirdi:

* Bu virüsün bir farklılığı var, çözümleyemediğimiz bazı yönleri var. Antikor tarama testleri Sıhhat Bakanlığımız yoluyla başlıyor.

* Sağlıkçılar da olacak, tehlikeli iş grupları da olacak. Öbür iş grupları planlandı. Oradan toplum bağışıklığımızı, antikor seviyemizi, immünize olma, bağışıklık kazanma durumumuzu ölçeceğiz.

* Ola Ki hafif geçtiği için bağışıklık oluşturması geç oluyor olabilir o da net yok. Antikor düzeyleri ölçtükçe bunları daha net göreceğiz. Antikor çalışmasını da yapıp Türkiye’de tarama yaparsak bunu göreceğiz. (DHA)

İLGİLİ HABERTTB, DSÖ'nün listeden çıkardığı ilacı Bakanlığa sorduTTB, DSÖ'nün listeden çıkardığı ilacı Bakanlığa sordu İLGİLİ HABERFransa'dan 'hidroksiklorokin' uyarısı: Covid-19 tedavisinde kullanımına karşıyız!Fransa'dan 'hidroksiklorokin' uyarısı: Covid-19 tedavisinde kullanımına karşıyız! İLGİLİ HABERTrump'ın önerdiği corona ilaçları 'ölüm oranını artırıyor' iddiası!Trump'ın önerdiği corona ilaçları 'ölüm oranını artırıyor' iddiası!
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER