Bilm Kurulu Üyesi Yamanel uyardı: Dondurulmuş gıdalarda corona tehlikesi

Gülhane Eğitim ve Araştırma Hastanesi Yoğun Bakım ve İç Hastalıkları Uzmanı ve Bilim Kurulu üyesi Prof.

Bilm Kurulu Üyesi Yamanel uyardı: Dondurulmuş gıdalarda corona tehlikesi

Gülhane Eğitim ve Araştırma Hastanesi Yoğun Bakım ve İç Hastalıkları Uzmanı ve Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Levent Yamanel, corona virüsünün fazla bulaşıcı bir özelliğinin olduğunu vurgulayarak, “Kişiden kişiye damlacık aracılığıyla bulaşabilen virüs. İlk günden itibaren söylediğimiz gibi de damlacık yoluyla fazla seri yayılan bir virüs olduğu için vaka sayıları artıyor. böylece de fazla dikkat edip yeni normale mükemmel harmoni sağlamamız gerekiyor.

Yeni normalin kurallarını hiçbir yerde unutmamamız gerekiyor. Eğer bunlara uygulayabilirsek ama virüsün bulaşıcılığını azaltabiliriz. böylece bu kuralları unutmayıp her yerde itinalı olmamız lazım” dedi.

Prof. Dr. Levent Yamanel FOTO:DHA

DONDURULMUŞ GIDALARA DİKKAT’

Prof. Dr. Yamanel, Çinli uzmanların corona virüsünün eksi 20 derecede 20 yıl yaşayabileceğine dair görüşüyle ilgili ise “Virüs eksi 20 derecede uzun süre hayatta kalabiliyor. böylece dondurulmuş gıdalara fazla dikkat etmemiz gerekiyor. Bilhassa dondurulmuş gıdaları çözdükten daha sonra iyi pişirip sonra tüketmemiz gerekiyor.

Dondurulmuş gıdalarda virüs potansiyel olarak yaşayabilir. Vatandaşlar aldıkları dondurulmuş gıdaları çözdükten sonradan ayrıntılarıyla pişirip sonra tüketmeleri gerekiyor. böylece dondurulmuş gıdalara dikkat etmek lüzumlu” ifadelerini kullandı.

‘DAHA ÖLÜMCÜL AYLA GELEBİLİR’

Prof. Dr. Yamanel, virüsün mutasyona uğradığı görüşleriyle ilgili ise “Ülkemizde vefat sayısının azaldığını biliyoruz. bu nedenle virüs mutasyona uğrayıp etkisini yitirmiş olabilir; oysa virüsler fazla hareketli, değişebilen mikroorganizmalar. böylece yeniden mutasyona uğrayıp daha ölümcül işik halkasi gelebilir.

Virüsler çok çabuk mutasyona uğrayabildikleri için nasıl şu lahza ölümcül etkisi azaldıysa corona virüsünün daha ölümcül hale gelmesi olası. böylece buna çok uyarı etmemiz gerekiyor” dedi.

‘VİRÜSÜN BULAŞICILIĞI DEVAM EDİYOR’

Prof. Dr. Yamanel, virüse aleyhinde alınan tedbirlerin elden bırakılmaması gerektiğini bildirerek, “Bizde virüsün hasta edici özelliğinin birazcık azaldığını gözlemliyoruz; fakat son zamanlarda yoğun bakıma yatan ve entübe olan hasta sayılarımızda bir miktar yükselme oldu. O nedenle fazla uyarı etmemiz gerekiyor.

Virüsün hareketini bütün olarak bilemiyoruz. Mutasyona uğrayıp daha ciddi hastalık oluşturabilecek duruma da geçebilir. bu nedenle maskeyi, sosyal mesafeyi ve el hijyenini mutlaka uygulamamız gerekiyor. Çünkü virüsün bulaşıcılığı devam ediyor. Fakat virüsün hasta edici niteliğinde belirli bir azalma var” değerlendirmesinde bulundu.

‘BU GÜZEL BİR GELİŞME’

Prof. Dr. Yamanel, jurnal vaka sayılarına ilişkin de “Yeni normale alışma sürecinde bu alıcı yükselmeler olabilir. Akla Yatkın yükselmeler bunlar. Lakin bin 500’lerden bin 200’lere doğru iniş var. Bu hoş bir gelişme. Buna daha da uyarı edersek daha da düştüğünü ve düşeceğini görürüz. Yeni normalin olmazsa olmaz kuralı maske ve sosyal mesafe. bu nedenle maskeyi usulüne yerinde bir şekilde kullanmamız gerekiyor” diye konuştu. DHA

İLGİLİ HABERYaz aylarında artıyor, bağışıklığı düşürüyorYaz aylarında artıyor, bağışıklığı düşürüyor
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER