Asteroidlere aleyhinde yeni usul

Dünya'yı asteroidlere aleyhinde önerilen savunma çözümlerinin o kadar çoğu, bugüne kadar hep rotalarını değiştirmeyi içeriyordu.

Asteroidlere aleyhinde yeni usul

Dünya'yı asteroidlere aleyhinde önerilen savunma çözümlerinin o kadar çoğu, bugüne kadar hep rotalarını değiştirmeyi içeriyordu. Ancak bunun da kendi problemleri olduğu biliniyor. Asteroidin vurularak rotasının değiştirilmesi durumunda büyük parçaların kopması ve bunlardan birinin Dünya'ya çarpması mümkün.

Neyse ancak araştırmacıların artık daha tehlikesiz bir çözümü olabilir. Parabolic Arc tarafından önerilen sistem, Dünya'yı tehdit eden asteroidin daha ufak bir kayaya bağlanmasını ve bu birlikteliğin kütle merkezini değiştirmesini içeriyor. Bu şekilde de, asteroidin gezegenimizden uzaklaşacak bir rotaya geçmesi amaçlanıyor. Önerilen bu usul sadece devasa bir kablo içerdiğinden, cismin parçalara ayrılma riski söz konusu olmuyor.

Tabii ki bilim insanlarının bunu gerçek yaşamda test etmesi böylece muhtemel değil. Bu yüzden de, Bennu'nun simüle edilmiş bir sürümünü kullanarak fikirlerini deneme ettiler. Ekibin söylediğine kadar bu yöntem, geniş bir şart aralığında gezegeni gözetmek için kullanılabilir.

Bir önceki cümleden de fark etmiş olabileceğiniz gibi, bir takım durumlarda bu usul işe yarayamayabiliyor. Öncelikle yöntemin uygulanabilir olması için ufak bir asteroid daha gerekiyor. Keza bu yöntem, asteroidin bir uzay aracı ya da roket ile vurulmasından fazla daha fazla zaman gerektiriyor. Sistemin, koordineli bir tespit ve tepki sistemi ile iyi bir şekilde çalışması olası lakin gözlemciler hazırlıksız yakalanırlarsa başarısızlık ihtimali oldukça yüksek.

Her şeye rağmen, kullanılabilecek bir başka yöntemin bulunması, bir sonraki asteroidin çarpma rotasına girmesi ile beraber işe yarayabilir.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER