Corona cildi de vuruyor

Corona virüsü bütün dünyada insanları “Sosyal uzaklık, temas izolasyonu ve dezenfeksiyon” gibi yeni kavramlarla tanıştırdı.

Corona cildi de vuruyor

Corona virüsü bütün dünyada insanları “Sosyal uzaklık, temas izolasyonu ve dezenfeksiyon” gibi yeni kavramlarla tanıştırdı. ‘Bu süreçten cildimiz direkt ya da gerginlik nedeniyle dolaylı olarak etkilenebilir' diyen Prof. Dr. Burhan Engin, bu konuda şunları söyledi…

Prof. Dr. Burhan Engin

YAYGIN SORUN: EGZAMA

Dezenfeksiyon işlemlerinin sık uygulanması; deride yanma, kaşıntı, kızarıklık, kabarıklık gibi fazla duyarlılık reaksiyonlarına niçin olabilir. Egzamaya yatkın kişilerde irritan kontakt dermatite emrindeki olarak bilhassa ellerde kuruluğun yanı sıra çatlaklar ve kızarıklıklar gelişebilir.

Oluşan bu çatlaklar sonucu da cilt enfeksiyona açık ışık halkası kazanç. Atopik egzama da aynı şekilde deriye uygulanan kimyasal maddelerle tetiklenebilir ve yoğun kaşıntıya tabi deride yaralar oluşturabilir.

YOĞUN STRESİN ETKİLERİ

Yoğun gerginlik saçlarda dökülme ve ara sıra beyazlamaya neden olabilir. Çabuk yaşlanmaya, deride kırışıklıklara yol açabilir. Derinin nem ve yağ dengesi stresle beraber bozulur.

Çok pozitif stres deride yağlanma artışına niçin olabilir. Yağlanan deride de sivilcelenme başlar. Derideki nem oranı azaldıkça kuruluk meydana kazanç. Stres kılcal damarların genişlemesine ve deride kızarıklık artışına niçin olur.

Sedefe niçin olabilir

Strese tabi bağışıklık sistemimiz olumsuz etkilenir… böylece uçuk virüsü gibi virüsler tetiklenebilir ve daha şiddetli seyredebilir. Aynı şekilde otoimmün bağ dokusu ve cilt hastalıkları tetiklenebilir. Corona sonrası ortaya çıkan stres derimizde çoğu hastalığı etkileyebilir.

Dermatolojide psikosomatik hastalıklar olarak tanıdık sedef hastalığı, alopesi areata ve vitiligo gibi hastalıklar bu dönemde ortaya çıkabilir ya da yükselme gösterebilir.

Özellikle strese alt kronik kaşıma ile alevlenen yosun simpleks kronikus, prurigo nodülaris gibi dermatolojik hastalıkların seyrinde bu dönem alevlenme görülebilir.

Tedavi edilmezse hastalık alevlenir

Bağışıklık sistemini baskılayan çare alan hastaların bu dönemde korona enfeksiyon riskinden nedeniyle tedavi alamamalarına bağlı rahatsızlık alevlenme gösterebilir.

Özellikle pemfigus vulgaris gibi otoimmün büllöz hastalıklar, biyoloji ile ilgili çare bölge şiddetli sedef hastalığı olanlar bu dönemde tedavi dozlarının azaltılması veya kesilmesine bağlı olarak alevlenmeye daha yatkındır.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER