Coronayı yenen doktor anlattı: Bilinç kaybı yaşadım, akciğerimin yüzde 70’ini virüs kaplamıştı

Corona virüsü ile mücadele edenlerin başında sağlık durumu çalışanları geliyor.

Coronayı yenen doktor anlattı: Bilinç kaybı yaşadım, akciğerimin yüzde 70’ini virüs kaplamıştı

Corona virüsü ile mücadele edenlerin başında sağlık durumu çalışanları geliyor. Hastanelerde ağır virüs yüküyle canlarını dişlerine takarak çalışan görünmez kahramanlar da corona virüsünün pençesine yakalanabiliyor.

Bu kahramanlardan biri olan 35 yaşındaki Celal Civil, yoğun kas ağrılarının peşinde tomografi çektirerek kendisinde corona virüsü olduğunu gördü. 8 gün boyunca evde çare görebilen Civil'in sağlık giderek kötüleşmeye başladı. Ivedi ambulans desteğiyle evden alınarak hastaneye götürülen Civil, 22 gün süren çare sürecini anlattı.

Genç hekim, “Hastaneye yattığımın ilk 3 günü çok kritikti. Genel durumum bu 3 gün içerisinde yavaşça bozulmaya başlamıştı. Nefes alamıyordum ve boğuluyordum. Sıkıntılı ve sancılı bir süreçti. Tüm meslektaşlarım çok ilgilendi iyileşmemde onların payı koskocoman” dedi.

AKCİĞERİN YÜZDE 70'İNDE TUTULMA GÖRÜLDÜ

Evdeki 8 jurnal sürecin arkasından durumu ağırlaşan Civil, ikinci kere çekilen tomografide akciğerinde yaygın bir corona virüsü zatürre tutulumu görüldüğüne uyarı çekerek şunları söyledi; “Çok dehşet bir görüş vardı. O görüntüyü görür görmez psikolojik olarak da çok etkilendim. sonradan hastaneye yatırıldım ve ateşim 41 derece civarındaydı. Oksijen satürasyonum da 70'lere kadar düştü. Yoğun bakım hastalarında kullanılan bir ilaca başlandı. Hastaneye yattığımın birincil 3 günü fazla kritikti. Genel durumum bu 3 gün içerisinde yavaş yavaş bozulmaya başlamıştı. Nefes alamıyordum ve boğuluyordum. Sıkıntılı ve sancılı bir süreçti”

BULGULARIN NE KAVRAYIŞ GELDİĞİNİ BİLİYORDUM: ÜMİTSİZLİĞE KAPILDIM

Tomografisinde görülen bulguların ne anlama geldiğini bildiği için ümitsizliğe kapıldığını açıklayan Civil, “Vital bulgularım fazla kötüydü. Acaba bu virüsü atlatamayacak mıyım? Yolun sonuna mı geldik? Buraya değin mı? diye fazla düşündüm. Klinik olarak fena durumdaydım, radyolojik ve laboratuvar sonuçlarım da fazla kötüydü.

Nefes darlığı çok kötü bir duygu. Boğulma şehvetli yaşıyorsunuz. Gereksiz Yere nefes alıyormuş gibi hissediyorsunuz çünkü ciğerler corona virüsü göre tutulmuş durumda. Kafanızı suya sokup nefes almaya çalışmaya benziyor. Dakikada 8 litre oksijenle hayata tutunmaya çalışıyordum. 1 hafta baştan başa oksijene bağımlı bir şekilde hastanede yattım. İlk günler dip yaşadım, hatta 2 kez yoğun bakım ekibi benim için geldi, entübasyon deha düşünüldü” dedi.

HASTANEDEKİ 3'ÜNCÜ GÜNÜN SONUNDA İYİLEŞMEYE BAŞLADIM

Hastanedeki 3'üncü günü sonunda iyileşme emareleri görüldüğünü söyleyen Civil, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Alev düşmeye başladı, oksijen yükselmeye başladı ondan sonra da toparlanma içine girdik. Takriben 10 gün içerisinde de yüzde 80 oranında klinik durumumda düzelme yaşandı. Bütün meslektaşlarım çok ilgilendi iyileşmemde onların payı çok büyük. Afiyet çalışanı olduğumuz için çok yüksek bir virüs yüküne maruz kaldığımı düşünüyorum. Sıhhat çalışanlarının en büyük handikapı da bu. O dönemde çok artı hastaya tanı koyuyorduk. Bu yüzden ağır atlattığımı düşünüyorum. Normalde kronik hastalığı olmayan, ilaç ve sigara kullanmayan ve tehlike faktörü olmayan biriyim. Üstteki solunum yolu enfeksiyonu zeka olmayan biriydim.”

VATANDAŞLAR EVDE KALSIN, SABIRLA VİRÜSÜ YENEBİLİRİZ

Civil, kritik bir süreçten geçildiğini ve vatandaşların evde kalması gerektiğini açıklama etti.

Sıhhat çalışanlarının büyük bir bağlılıkla çalıştığını andıran Civil, “Büyük yaşamsal tehlike alarak çalışmalarına devam ediyorlar. Birçok insan hastanenin önünden geçmeye korkarken hastalara bakıyor, tedavi düzenliyorlar. Birçoğu ailesini göremiyor. Hastane köşesinde yatanlar, evlerine gidemeyenler var. Bu süreçte benden desteğini yetersiz etmeyen aileme, arkadaşlarıma ve sağlık durumu çalışanlarına teşekkür ediyorum. Birkaç ay içerisinde virüsün gücünün kırılacağını düşünüyorum. Rakamlar da bu yönde ilerliyor. Havaların ısınması da lehimize olabilir. Azıcık sabırla bu virüsü yenebiliriz” biçiminde konuştu. DHA

İLGİLİ HABERBakan Koca'dan dikkat çeken paylaşımlar...Bakan Koca'dan uyarı çeken paylaşımlar...
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER