Doç. Dr. Erdoğan: Elleri yıkadıktan daha sonra dezenfektan kullanımı elin tahrişi arttırır

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Tıp Fakültesi Cilt ve Zührevi Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç.

Doç. Dr. Erdoğan: Elleri yıkadıktan daha sonra dezenfektan kullanımı elin tahrişi arttırır

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Tıp Fakültesi Cilt ve Zührevi Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hilal Kaya Erdoğan, ellerin yıkanması konusunda açıklamalarda bulundu. Doç. Dr. Erdoğan, el temizliği konusunda “Derinin yapısına uygun temizleyiciler, bebek şampuanları ya da katı beyaz sabunlar kullanılabilir” dedi.

Doç. Dr. Hilal Kaya Erdoğan

RENKSİZ, KOKUSUZ SABUNLAR TERCİH EDİLMELİ

Derinin dış dünya ile aramızda bariyer sağladığını belirten Doç. Dr. Erdoğan, fazla sık el yıkamanın bu bariyeri bozabileceğini değişik mikroorganizmaların deriden geçişi kolaylaştırabileceğini söyledi. Erdoğan, “Bunları önlemek için el yıkamada uyarı edilmesi gereken bir takım noktalar bulunmaktadır. Eller minimum 20 saniye her tarafında, bilekler, parmak araları ve çivi altları dikkatsizlik edilmeden yıkanmalıdır. Yüzük, bileklik ve saat altlarında sabun ve arıtıcı artıkları kalıp ekzemaya niçin olabileceği için mümkünse pandemi sürecince takı ve saat kullanılmamalıdır.

Ellerin iyice durulandığından ve sabun artığı kalmadığından kesin olunmalı, sonrasında eller tercihen yumuşak bir kağıt havlu ile kurulanmalıdır. El yıkamada sabun tercihi de önemlidir. Derinin pHsına uygun, renksiz ve kokusuz sabunlar tercih edilmelidir. Değişken sabunlar ve antibakteriyel sabunlar yerine mümkünse eczanelerde satılan derinin yapısına yerinde temizleyiciler, bebek şampuanları veya katı beyaz sabunlar kullanılabilir” dedi.

SU ILIK OLMALI

Suyun sıcaklığının da kayda değer olan öteki bir konu olduğunu açıklayan Doç. Dr. Erdoğan, “Çok sıcak veya fazla soğuk su kullanımı cildimizin kurumasına ve çatlamasına yol açacağı için ılık su kullanılmalıdır. El yıkama imkanı olmayan durumlarda yüzde 70 alkol içeren el dezenfektanları veya kolonya tercih edilebilir. El dezenfektanı ya da kolonya da el yıkamada olduğu gibi 20 saniye baştan başa ya da kuruyana kadar parmak araları, bilekler dahil almak üzere bütün ele sürülmelidir. El yıkamadan daha sonra ise her tarafta dezenfektan kullanımı tahrişi arttıracağı için önerilmemektedir” diye konuştu.

İLGİLİ HABEREczacı Mehmet Müderrisoğlu'ndan el dezenfektanı kullanma rehberiEczacı Mehmet Müderrisoğlu'ndan el dezenfektanı kullanım rehberi İLGİLİ HABERDevlet hastanesi, kendi dezenfektanını üretiyorDevlet hastanesi, kendi dezenfektanını üretiyor
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER