Eczacı Mehmet Müderrisoğlu’ndan el dezenfektanı kullanım rehberi

Zayıf ürünler corona virüsüne aleyhinde yetkisiz kalabilir.

Eczacı Mehmet Müderrisoğlu’ndan el dezenfektanı kullanım rehberi

Zayıf ürünler corona virüsüne aleyhinde yetkisiz kalabilir. Kullanılması gereken dezenfektan antiseptik olmalıdır. Bunlar istikrarsız, jel, sabun, şamata gibi öbür şekillerde üretilmektedir.

EN ÖNEMLİSİ KORUNMAK

Corona virüsüne karşı en kayda değer silah korunmadır. ‘Yeni normal'de de topluluk içinde sosyal mesafe olsa da ağız ve burnu kapatan bir maske alınabilecek en basit ama etkin önlemlerden ilkidir. Temas edilen yerler, merdiven trabzanları, kapı kulpları, el sıkışmalar ve para alışverişleri, bakteri ve virüslerin transferlerinde etkili rol oynar.

böylece ağız ve burnumuzu örtecek maskeler değin ellerimizin dezenfektanlarla temizlenmesi de çok önemlidir. Ama seçim ettiğiniz dezenfektanın içeriğinin de oldukça kayda değer olduğunu unutmayın. Çünkü çelimsiz içerikli ürünler, corona virüsünü yok etme konusunda etkin olmayabilir.

İŞTE ARADAKİ FARKLAR…

Ancak her dezenfektan corona virüsü üzerinde etkin değildir. Antibakteriyel ürünler doku üzerine temas ederek bakterilerin konaklamasını önleme ve yerleşmiş olanları da öldürme özelliklerindedir. Antiseptik ürünler ise sadece canlı dokuya dilekçe edilen bakteri, virüs ve hatta mantarların ölmelerine ve doku üzerinde konaklamalarını önleyici nitelikte olan maddelerdir.

Bugün virüslerden laf ediyorsak el dezenfeksiyonunda kullanılması gereken dezenfektan antiseptik olmalıdır. Günümüzde pek çok antiseptik madde mevcut olup bunlardan akıcı, jel, sabun, şamata gibi öyle çok bambaşka ürünler imal edilmektedir. Antiseptik özellikleri için kullanılan maddeler çoğunlukla oksidan ve alkalizan maddeler olup mikrobiyal hücresel duvarlarını yıkım eder nasıl etkili olur?

Dezenfektanların etkin olması için avucu doldurması, elin aya ve dışı, parmak araları ve bilekleri içine alacak şekilde ovalanarak yayılması gerekir. Fazla kısa sürede buharlaşma ve 2 saniye içinde de bakteri ve virüsleri öldürme özelliği olduğu için hızlı bir şekilde el üzerinde yayılması gerekir.

BU TAVSiYELERE UYUN

1-El sıkışmayın ve/veya öpüşmeyin, sarılmayın, maske takın ve arada her zaman mesafe bırakın.
2-Ellerinizi muhtemel olduğu dek sık yıkayın ve yıkadığınız tercihen akışkan sabun olsun. Akıcı sabunların formülünde macetrenium ya da chlorhexidnin gibi aktiflerin bulunmasına uyarı edin.
3-Ellerimiz fazla yıkama ve alkol ile dezenfekte edildiği için kısa sürede yıpranıp, kuruyacaktır. böylece her akşam işleriniz bitince iki elinize de krem veya bir yumuşatıcı sürmeyi dikkatsizlik etmeyin.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER