‘Gök taşını izlerken gözümden rahatsızlandım’

Türkiye'de, geçen çarşamba saat 20.30 sıralarında göktaşı düşmesi olduğu ileri sürülen olay yaşandı.

‘Gök taşını izlerken gözümden rahatsızlandım’

Türkiye'de, geçen çarşamba saat 20.30 sıralarında göktaşı düşmesi olduğu ileri sürülen olay yaşandı. Gökyüzünde beliren ışık Sızı, Erzincan, Erzurum, Kars, Van, Trabzon ve Artvin dahil bazı kentlerde izlendi.

Kentlerde vatandaşlar bu hatıra cep telefonları ya da kameralarıyla görüntülerken, düşme anını Arpaçay ilçesine tabi Tomarlı köyündeki evinin bahçesinde ailesiyle akarsu içerken izleyen İrfan Oruç, bir vakit daha sonra rahatsızlandı. Işığı izlerken gözlerinde şiddetli bir ağrı oluşan Oruç, kolları ve yüzünde sızı hissetti.

Çocuklarıyla birlikte yere kapanan Oruç, gözlerindeki rahatsızlığın artması üstüne destek istedikleri jandarma göre Arpaçay Devlet Hastanesi’ne götürüldü. Buradan Kars Harakani Devlet Hastanesi’ne sevkedilen Oruç’un gözleri serumla yıkandı. Göz doktoru kadar damla verilen Oruç, evine gönderildi.

‘YANACAĞIZ DİYE YERE KAPANDIK’

Kullandığı ilaçların arkasında gözlerindeki ağrı ve batmanın gittiğini açıklayan eden 2 çocuk babası İrfan Oruç, evlerinin bahçesinde otururken yaşananları çıplak gözle izlediğini söyledi. Kendisinin Ay’a baktığı sırada patlamanın yaşandığını ailesinin bunu o anda görmediğini anlatan Oruç, “O sırada gözlerim bu alev topuna kilitlendi ve çocuklara da bir şey diyemedim, adeta donup kaldım, dilim tutuldu. O sırada bu indikçe büyüdü, indikçe büyüdü, baya büyüdü. Takriben 10 saniye daha sonra bir alev topu sanki bizim bu kapının önünü sardı. Yanacağız diye yüz üstü yere kapandık.

Sonra ışık sönünce kalktık ve baktım fakat kollarım uyuşmuş. Elektrik çarpar gibi kollarımda ve ensemde uyuşmalar oldu. Kararmaya başlayan gözlerimde iğnelenmeler oldu. Nasıl kaynağa bakarsın gözlerin sızlar ya aynen öyle oldu. Gözlerim batmaya başlayınca eve gidip yüzümü, gözlerimi yıkadım. Ağrısı sızısı geçer dedim ama geçmedi.

Ben bağırmaya başlayınca çocuklar da korktular. Saat 01.00’e doğru ağrılarım artınca 155’i aradım. Polisler de beni jandarmaya yönlendirdi. Takriben 20 dakika sonradan eve gelen jandarma ellerinde fenerle çevreyi gezdiler lakin bir şey bulamayınca beni alıp Arpaçay Devlet Hastanesi’ne götürdüler.

Burada sağlıkçılar gözlerimi serumla yıkadılar. Nöbetçi doktor Kars Harakani Hastanesi’ne sevkimi yaptı. Ambulansla götürüldüğüm hastanede tekrar gözlerimi serumla yıkayıp teftiş ettiler. Sabahtan saat 08.00 sularında göz doktoru geldi ve gözümü tetkik etti. Gözlerimi ve damarlarını aletlerle incelediler. Göz doktoru bana bir damla verdi ve bu damlayı kullanmamı, sıkıntının devam etmesi durumunda hastaneye tekrar gitmemi istedi. İlaçları kullandıktan sonra gözlerim normale döndü. Şu lahza damlayı halen kullanıyorum” diye konuştu.

‘KÖPEKLER DE SAKLANDI’

Ateş topunun ışığının fazlalığından gözlerinin kapandığını bildiren Oruç, şunları söyledi: “Ben böyle bir şeyi ömrümde görmemiştim. Yani güneş yere inse insanı öyle etkilerdi. Kulaklarımda ağrı oldu, yüzüm ateşlendi. O anda yüz üstü yere kapanmasaydık belki de bizi çok olumsuz etkilerdi. Gözü kapatacak dek bir ışıktı. pek tesirli bir ışık oldu ama gözünüzü bitmiş açıp bakmanız olası değildi.

‘Yandık' diye yere kapanınca yeniden bakamadım zaten. Işık topu ardında da uçağın bıraktığı bir sis gibi iz bırakmıştı. şimdi gündüz vakti güneş gözüne nasıl yansıyorsa o bundan daha tesirliydi. O sırada yürek rahatsızlığı olan biri olsaydı ölürdü. Gecenin karanlığında o alev topunun üzerinde dolanması bundan başka patlaması enkaz bir şeydi. O sırada havlayan köpekler bile korkudan köşelere saklandılar.”

İrfan Oruç'un kızı Merve (10) de o gece fazla korktuklarını, kolları ve boynunda ağrılar olduğunu belirterek, babasının yaşadıkları aleyhinde çok üzüldüklerini ve bir zaman panik yaşadıklarını aktardı.

AĞRI, YANMA, KIZARIKLIK ŞİKAYETİYLE GELDİ

Harakani Hastanesi göz doktoru Remzi Mehmet Sezgin, daha önce acilde göz yıkama tedavisi uygulanan hastanın kendilerine sancı, yanma ve kızarıklık şikayetiyle geldiğini söyledi. Muayenesinde kızarıklık saptama ettikleri hastanın korneasında zarar olmadığını gösteren Dr. Sezgin, “Aydınlık ışığa maruz kalmalarda korneada zarar görülmektedir. En sık kayak yapanlarda ve kaynak yapanlarda görülür. Hasta çok aydınlık bir ışığa maruz kaldığını açıklama etti ama korneasında herhangi bir semptom yoktu. Ama polikliniğe geç başvurduğu için bulguları düzelmiş olabilir.

Eğer yüksek miktarda ultraviyole ışığa maruz kaldıysa buna alt olarak şikayetleri meydana gelmiş olabilir. Hastanın tedavisi düzenlenerek evine gönderildi. Genel durumu iyi antibiyotik ve enfeksiyona aleyhinde suni gözyaşı damlası reçete edildi” diye konuştu. DHA

İLGİLİ HABEROt biçerken bulduğu taşın, gök taşı olduğunu iddia ettiOt biçerken bulduğu taşın, gök taşı olduğunu bahis etti
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER