Grip Olduğunuzda Çok Hızlı İyileşeceğiniz 9 Yiyecek!

Grip Olduğunuzda Yemeniz Gereken 9 Yiyecek ve Kaçınmanız Gereken 4 Şey

Grip Olduğunuzda Çok Hızlı İyileşeceğiniz 9 Yiyecek!

Siz veya sevdikleriniz grip olduğunda, yapmak isteyebileceğiniz son şey yemek yemektir. Muhtemelen iştahınız azaldığı için griple biraz daha az yemek yemeniz kesinlikle sorun değil.

Yine de, iyileşirken size enerji ve besin sağlamak için doğru yiyecekleri yemeniz gerekir.

Ne yemeniz ve içmeniz gerektiği ve mevsimsel grip olduğunuzda neyin yasak olduğu hakkında daha fazla bilgi edinmek için okumaya devam edin.

Sıvı Beslenmeyi Arttırın
Grip ile susuz kalmak kolaydır. Sadece daha az yiyip içmekle kalmaz, genel olarak su alımınız azalır, aynı zamanda ateşiniz olduğunda terle su kaybedersiniz. Bununla birlikte, sulu kalmak genel vücut işlevini geliştirmeye yardımcı olur. Sıvılar ayrıca tıkanıklığı gidermeye yardımcı olabilir. Nemlendirici içecekler söz konusu olduğunda, su bir numaradır. Aynı zamanda vücudunuz için doğal bir detoks görevi görür. Su hayranı değilseniz veya daha lezzetli bir şeyler arıyorsanız, şunları da içebilirsiniz:

  • Et suyu
  • Zencefil çayı
  • Ballı bitki çayı
  • Bal ve limonlu çay (eşit parçaları sıcak suyla karıştırın)
  • Yüzde 100 meyve suları (şeker eklenmemiş ürünler arayın)
  • Susuz kalırsanız, düşük şekerli spor içecekleri veya Pedialyte gibi elektrolit içeren diğer içecekler de düşünülebilir. Ancak Pedialyte'ı sadece doktorunuzun rehberliğinde kullanmalısınız. Mevsimsel grip için tipik olmasa da kusma ve ishal, elektrolit kullanımını gerektirebilecek semptomlardır.

Yenmesi Gereken Yiyecekler
Gıda, vücudunuza çalışması için ihtiyaç duyduğu enerjiyi ve besinleri veren şeydir. Grip olduğunuzda bu tür etkiler eşit derecede hayati önem taşır. Yine de, her şey durumunuz için doğru yiyecekleri yemekle ilgilidir. Grip olduğunuzda aşağıdaki yiyecekleri yemeyi düşünün;

1. Et suyu
Tavuk, dana eti veya sebzeyi tercih edin, grip olduğunuzda yiyebileceğiniz en iyi şeylerden biri et suyudur. Tamamen iyileşene kadar semptomlar başlar başlamaz yiyebilirsiniz. Et suyu dehidrasyonu önlemeye yardımcı olur ve sıcak elementler boğaz ağrısını yatıştırmaya ve tıkanıklığı gidermeye yardımcı olabilir.

2. Tavuk çorbası
Tavuk çorbası, kendinizi hasta hissettiğinizde geleneksel olarak bir yemek olarak düşünülür. İyileştirici özelliklerini desteklemek için bilimsel kanıtlar eksik olsa da, hava altındayken mideniz kolay olabilir.

Tavuk çorbası hala bir miktar fayda sağlıyor. Et suyu, hidrasyonu önlemek için iyi bir sıvı ve elektrolit kaynağıdır. Tavuk vücudunuza protein ve çinko sağlar. Ayrıca havuçtan A vitamini, kereviz ve soğandan C vitamini ve bitkilerden antioksidanlar kazanacaksınız.

3. Sarımsak
Sarımsağı bir gıda tatlandırıcı ajan olarak düşünseniz de, aslında alternatif tıpta yüzyıllardır çeşitli rahatsızlıklar için kullanılmaktadır. Veriler sınırlı olsa da, bir çalışmanın sonuçlarıgüvenilen Kaynak, grip olan yetişkinlerde sarımsak takviyelerinin kullanımının bağışıklığı artırdığını ve semptom şiddetini azalttığını buldu.

Yine de sarımsak takviyesi almak zorunda değilsiniz. Çiğ sarımsak yemek de faydalı olabilir.

4. Yoğurtlu
Yoğurt iyi bir probiyotik kaynağıdır. Probiyotikler, bağışıklık sistemini desteklemeye yardımcı olabilecek ”iyi" bakterilerdir. Farelerde Araştırılan Güvenilir Kaynak, probiyotiklerin grip süresini kısaltmaya yardımcı olabileceğini buldu.

Maksimum besin yararı için şeker ilavesiz bütün yoğurtları seçtiğinizden emin olun.

5. C vitamini içeren meyve ve sebzeler
C vitamini, özellikle hasta olduğunuzda önemli olan bağışıklık sisteminizi güçlendirmeye yardımcı olan önemli bir besindir.

Vücudunuz C vitamini gibi besinleri yediğiniz yiyeceklerden daha etkili bir şekilde emer. C vitamini içeriği yüksek yiyecekler şunları içerir:

  • kırmızı veya yeşil biber
  • portakal veya portakal suyu
  • greyfurt suyu
  • kivi
  • brokoli 
  • yine de bir C vitamini takviyesi de alabilirsiniz.

6. Yapraklı yeşillikler
Ispanak, lahana ve diğer yapraklı yeşillikler de grip olduğunuzda bağışıklık sisteminizi güçlendirmeye yardımcı olabilir. A, C, E ve K vitaminleri gibi bağışıklığı artıran besinlerin kaliteli kaynaklarıdır.

Bir meyve smoothie'sine yapraklı yeşillikler eklemeyi düşünün veya bir çiseleyen limon ve zeytinyağı ile çiğ olarak yiyin.

7. Brokoli
Brokoli, grip olduğunuzda vücudunuza fayda sağlayabilecek bir besin santralidir. Sadece bir porsiyon yemek, bağışıklığı artıran C ve E vitaminlerinin yanı sıra kalsiyum ve lif sağlayacaktır.

Brokoliyi kendi başına yemeyi veya çorbaya eklemeyi düşünün; Sadece sodyum içeriğine dikkat etmeyi unutmayın.

8. Yulaf ezmesi
Hasta olduğunuzda, sıcak bir kase yulaf ezmesi yatıştırıcı, besleyici bir yemek seçimi olabilir. Yulaf ezmesi, aşağıdakiler de dahil olmak üzere bağışıklık sistemini güçlendiren birkaç besin için iyi bir kaynaktır:

  • bakır
  • demir
  • selenyum
  • çinko
  • fiber
  • proteinli

9. Baharatlar
Zencefil ve zerdeçal gibi diyetinize belirli baharatlar eklemek semptomları hafifletmeye yardımcı olabilir. Bu baharatlar, tıkanıklığı gidermeye yardımcı olabilecek iltihap önleyici özellikler içerir. Bunları limonlu çay veya sıcak suya eklemeyi düşünün. Acı biber ve yaban turpu da sinüs geçitlerini temizlemeye ve mukus birikimini hafifletmeye yardımcı olabilir.

Kaçınılması gerekenler
Grip ile ne yemekten kaçınacağınızı anlamak, belki de ne yemeniz gerektiğini bilmek kadar önemlidir. Bazı insanlar için bazı gıda maddelerigüVenilir Kaynak ishal gibi semptomları daha da kötüleştirebilir. Grip hastasıysanız, aşağıdaki maddelerden uzak durun:

  • Alkol. Bu bağışıklık sisteminizi düşürür ve dehidrasyona neden olur.
  • Yağlı yiyecekler. Kızarmış yiyecekler, pizza ve fast food gibi sindirimi zor yiyecekler.
  • Aşırı basit şekerler. Şeker, şekerli içecekler ve bazı meyve suları gibi yiyecek ve içecekler ishali uzatabilir.
  • Süt alımını sınırlayın. Süt ve süt ürünleri şeker laktozunu içerir. Viral gastroenteritten iyileşen bazı kişiler laktozu sindirmede sorunlar yaşayabilir.
  • İşlenmiş gıdalar. Bir fast food zincirinden veya bir kutudan yapılmış olsun, bir yiyecek ne kadar çok işlenirse, o kadar az besin alırsınız. Grip ile vücudunuz kendini iyileştirmeye çalışıyor, bu nedenle süreci bütün, besleyici gıdalarla desteklemek önemlidir.

BRAT (VELET) diyeti

"VELET" diyeti, aşağıdakileri içeren bu beslenme planında önerilen yiyeceklerin kısaltmasının adını almıştır:

Muzlar, Pirinç, Elma, Kızarmış ekmek

Geleneksel olarak, BRAT diyeti mide gribi veya mide bulantısı, ishal ve kusmayı içeren diğer gastrointestinal hastalıklar için önerildi. BRAT diyetinin arkasındaki fikir, bu yiyeceklerin sindirimi kolay olması ve mide rahatsızlığından iyileşmeyi destekleyebilmesiydi. Bununla birlikte, BRAT diyeti protein, yağ, lif ve iyileşmeyi teşvik etmeye yardımcı olabilecek diğer besinler açısından düşüktür. Ve temel besinler olmadan çok uzun süre kalmak beslenme yetersizliklerine yol açabilir. Sonuç olarak, BRAT diyeti artık önerilmemektedir.

Ne olursa olsun, bazı insanlar kendilerini iyi hissetmediklerinde hala velet diyetine veya yumuşak yiyeceklere yönelirler. İyileştiğinizde diyetinize daha fazla besin açısından yoğun yiyecekleri dahil etmeye başlamayı unutmayın.


Çocuğunuzun beslenmesine yardımcı olmak

Gripli bir yetişkin olarak, iştahınız veya enerjiniz olmadığında, besleyici yiyecekler yemek ve yeterince sıvı içtiğinizden emin olmak zor olabilir. Bu çocuklar için daha da zor olabilir. Bir çocuğun, düşük vücut kütleleri nedeniyle susuz kalma olasılığı bir yetişkinden daha yüksektir. Çocukların ayrıca yüksek ateşten sıvı kaybetme olasılığı daha yüksektir. Çocuğunuza sık sık sıvı verdiğinizden emin olun. Boğaz ağrısını yatıştırmak ve nemlendirmeye yardımcı olmak için buzlu şeker de sunabilirsiniz.

Gribi önlemek için yıl boyunca doğru beslenme

Yıl boyunca sağlıklı beslenmek, bağışıklığı artırmanın harika bir yoludur ve bu da gribi önlemeye yardımcı olabilir. Bağışıklığı artıran kesin bir diyet olmasa da, aşağıdakiler gibi çeşitli besinler ve antioksidanlar açısından zengin yiyecekleri yemeye yardımcı olabilir:

  • Portakal, biber ve greyfurt gibi C vitamini
  • Somon, mantar ve güçlendirilmiş süt gibi D vitamini
  • istiridye, kırmızı et ve güçlendirilmiş tahıllar gibi çinko
  • Deniz ürünleri, yumurta ve süt ürünleri gibi selenyum
  • Yağsız et, beyaz fasulye ve fındık gibi demir
  • Fasulye, fındık ve kümes hayvanları gibi protein
  • Kefir, yoğurt ve kimchi gibi probiyotikler
  • Sarımsak, soğan ve pırasa gibi prebiyotikler

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER