İleri yaşlarda tüp bebek tedavisi ile hamile kalınabilir mi?

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç.

İleri yaşlarda tüp bebek tedavisi ile hamile kalınabilir mi?

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Kerem Doğa Seçkin ‘İleri yaşlarda tüp bebek tedavisi ile hamile kalınabilir mi? Genetik incelemenin gerektiği durumlar nelerdir?’ konularında bilgiler verdi:

Tüp bebek tedavisi için ileri yaştan kastız adamakıllı yumurta yaşı ve kalitesiyle bağlantılı yaş olduğu için 40 yaş ve üstüdür. 44 yaş üstünde elde edilecek yumurtalar ile hamilelik elde edilme ihtimali yüzde 1’in altındadır. Bunun nedeni bu yaşlarda olan yumurtalarda kalıtımsal (kromozomal yapısal ve sayısal) problemlerdir.

Yumurta mikroskop aşağıda bakıldığında bazı kriterlere uyup uymamasına göre olgun olup olmadığı anlaşılır fakat kalıtımsal olarak adi olup olmadığı bilinemez. İşte bu basamakta PGT dediğimiz Preimplantasyon kalıtımsal tarama yapılmaktadır. Tekrar sperm sayısının ileri derecede düşük olduğu hasta grubunda da genetik tarama yerine getirmek ve bunun sonucuna göre kalıtımsal olarak bayağı olan embriyoları aktarma etmek doğru seçenek olacaktır. Hem tekrarlayan tüp bebek başarısızlığı olan ve tekrar tekrarlayan düşükleri olan hastalarda bu kalıtımsal taramanın yapılması yerinde bir teşebbüs olacaktır.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER