İstanbul Tıp Fakültesi’nde açılan Covid izleme merkezinin 1 aylık verileri

Corona virüsünün etkilerini araştırmak üzere İstanbul Tıp Fakültesi tarafından 1 ay önce ‘COVID-19 Hastaları İzlem Merkezi’ açıldı.

İstanbul Tıp Fakültesi’nde açılan Covid izleme merkezinin 1 aylık verileri

Corona virüsünün etkilerini araştırmak üzere İstanbul Tıp Fakültesi tarafından 1 ay önce ‘COVID-19 Hastaları İzlem Merkezi’ açıldı. Bu zaman içinde corona virüsüne yakalanmış ve atlatmış 600 hasta üzerinde çalışmalar yapıldı.

“PROBLEMLERİN BAZI HASTALARDA DEVAM ETTİĞİNİ GÖRDÜK”

Merkezin ilk 1 aylık sonuçlarını ifade eden Prof. Dr. Tufan Tükek, “Bir aylık zaman içerisinde birinci ay kontrolü biten 600 hasta oldu. Bu hastalardan 300 kişi bizde yatan hasta, 200 birey ayakta ve 100 kişi de dışarıdan takipli hasta kliniğimize başvurdu.

Hastaların büyük çoğunluğu iyileşiyor ancak göğüs ağrısı, nefes darlığı ve ishal problemlerinin de bir takım hastalarda devam ettiğini gördük. Bilhassa göğüs darlığı ve öksürük problemi yüzde 25 oranında devam etmekte. Yüzde 10-15 oranında hastada ishal şikayetinin devam ettiğini gördük. Yüzde 20 oranında ise göğüs ağrısı şikayeti ağrısı devam ediyor.

Prof. Dr. Tufan Tükek

Bunları hastalığın devamı gibi algılıyoruz. Bilhassa solunum yetmezliği ve öksürük, bronşlarda meydana gelen bir hiperreaktivite sonucu meydana gelmiş olabilir. 3’üncü ve 6’ncı ayda yapacağımız kontrollerle ‘kalıcı bir zarar mı, yahut geçici bir bronş rahatsızlığı mı?’ onu o vakit söyleyeceğiz” dedi.

Prof. Dr. Tükek sözlerini şöyle sürdürdü:

Bizim gözlemlediğimiz yüzde 1-2 vakada da kalple ilgili sorunlar var. Kalp enzimlerinin hala yüksek olduğunu görüyoruz. Bunlarla da ilgili kardiyak MR çalışması yapılıyor. Dünyada da bununla ilgili birtakım yayınlar var. Kalpte hücreli infiltrasyonu ve kalp iltihaplanmasına dek giden bir süreçten söz ediyoruz. MR sonuçlarına kadar de ‘kalple ilgili bir hasarlanma mı var, yahut geçici bir işlem mi?’ göreceğiz.

“HASTALAR İYİLEŞTİKTEN 1 AY DAHA SONRA KLİĞİNE ÇAĞIRILIYOR”

‘Covid-19 Hastaları İzleme Merkezi’nde çalışan İç Hastalıkları Asistanı Dr. Yunus Çatma, iyileşen hastaların 1 ay sonradan merkeze çağırıldıklarını belirterek, “Corona virüsü tedavisi olmuş, yatırılarak veya ayakta izlenmiş hastaları, bitmiş enfekte olmamaları veya hastalığın yayılmasını alıkoymak için polikliniğe kontrole 1 ay daha sonra çağırıyoruz. Randevulu olarak hastaları çağırıyoruz. Hastaların burada mevcut şikayetlerini sorguluyoruz. En fazla devamlı şikayetler göğüs darlığı, öksürük ve ishal olduğunu görüyoruz” dedi.

Dr. Yunus Çatma

Corona virüsüne yakalanan ve iyileşen anne-babası için merkeze gelen Semih Çoban, “Nisan ayında bulgular vardı. Annem ve babam hastanede 4-5 gün yattı. Abim de evde izole olarak geçirdi. Ortalama 14 gün içerisinde bir sonuca vardı. Doktorlar hemen denetleme ediyorlar. Kan testi aldılar. Şu lahza bulgular yerinde bir sıkıntı yok. Üç ay sonradan bitmiş randevu ile kontrole gelecekler” diye konuştu. DHA

İLGİLİ HABERCOVID-19 Hastaları İzlem Merkezi açıldıCOVID-19 Hastaları İzlem Merkezi açıldı
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER