İzmir'in 422 kişilik filyasyon ekibi cephede salgınla savaşıyor

Türkiye'de yeni alıcı korona virüs (Covid-19) salgını ile mücadelede hastanelerin ve diğer sıhhat kuruluşlarının yanı sıra hastalığın tespit aşaması faaliyetinde Afiyet Bakanlığı tarafından görevlendirilen filyasyon ekibi İzmir'de 422 birey ile sahada görev alıyor.

İzmir'in 422 kişilik filyasyon ekibi cephede salgınla savaşıyor

Türkiye'de yeni alıcı korona virüs (Covid-19) salgını ile mücadelede hastanelerin ve diğer sıhhat kuruluşlarının yanı sıra hastalığın tespit aşaması faaliyetinde Afiyet Bakanlığı tarafından görevlendirilen filyasyon ekibi İzmir'de 422 birey ile sahada görev alıyor. Çeşitli dallarda sıhhat çalışanlarından oluşan fiyasyon ekibi korona virüs testi artı meydana çıkan hastaların verdiği bilgiler ve çalışmalar neticesinde hastanın temas ettiği kişilerle ilk olarak irtibat kuruyor. Ardındaki koruyucu tulum, gözlük, maske ve eldiven giyen ekipler, belirlenen adreslere artan bir şekilde bu kişilerden numune alıyor. Alınan numuneler referans laboratuvarlarına teslim edildikten sonra filyasyon ekibinin yaptığı çalışma sonuçları ahali sağlığı uzmanlarından oluşan komite tarafından değerlendirmeye alınıyor.

Filyasyon ekibinde değişik branşlarda bir fazla sağlık durumu çalışanı ödev alırken, ekipler görevlerini hassasiyetle yerine getiriyor. İzmir İl Sağlık Durumu Müdürlüğü Bulaşıcı Hastalıklar Bölüm Sorumlusu Dr. Metin Kızılelma, yaptığı açıklamada virüsle mücadelede filyasyon ekibinin önemine şive yaptı.

"Filyasyon bulaşıcı hastalıklarda yapılan en öneli çalışmalardan"

Bulaşıcı hastalıklarda mücadelede en öneli noktalardan birisinin filyasyon çalışmaları olduğuna değinen Dr. Metin Kızılelma, fazla meydana çıkan vakaların bağlantı ve yakın temasta olduğu kişilerin takibi hakkında tanımlama yaptı. Dr. Kızılelma, "Filyasyon gerçekte bulaşıcı hastalıklarda yapılan en manâlı çalışmalardan bir tanesidir. Biz sadece korona virüste yok, bildiğimiz bütün bulaşıcı hastalıklar için bu çalışmayı yapıyoruz. Filyasyon, bulaşıcı hastalığın kaynağını bulmaya yarayan çalışmalardır. Bu kaynağı bulup, kaynağa yönelik tedbir alıp, bu kaynaktan etkilenen kişi sayısını muhtemel olduğunca en aza indirmek nedeniyle sahada yapılan çalışmalardır. Covid-19'a özel olarak bu kaynağa karşın yaptığımız çalışmalarda temaslı bulmak çok ön plana çıktı. Çünkü bu temaslı sayısını ne dek üye indirgeyebilirsek, bulaşıyı da böylece engelleyebiliyoruz. Filyasyon ekibimiz fazla olan vakanın kendisiyle, kaynağıyla görüşüyor ve bu kişinin temaslarını öğreniyor. Temaslı olan herkesi aile hekimlerimiz 14 gün belirti takibine alıyor. Bu kişiler telefonla takibe alıyor. Kliniklik bir durumu varsa afiyet kurumuna yönlendiriliyorlar. Eğer yakın temaslıysa bu sefer o kişileri evlerinde izole ediyoruz. Bu kişilerin riski yüksektir" diye konuştu.

"Teması engelleyemezsek, hastanelerin yükünü hafifletemeyiz"

Filyasyon ekibinin sahada oynadıığı rol ile hastanelerin yükünün azaldığı, temasın en aza indirgendiğinin altını çizen Dr. Kızılelma, "Filyasyon ekibi olarak koruyucu ahali sağlığı hizmeti yapıyoruz. Hastanede tedavi ağırlıklı hizmet verilir. Covid-19 virüsü ile ilgili fiilen çok yoğun mesai yapılıyor. Afiyet çalışanları büyük bağlılıkla çalışıyorlar. Koruyucu sağlık hizmetlerinde filyasyon ekibinin fazla önemli rolü var. Eğer biz bu şahısların temasını engelleyemezsek, yeni vakaların çıkışını engelleyemezsek hastanelerin yükünü de hafifletemeyiz. O yüzden filyasyon çok kayda değer. Burada filyasyon ekibine çok kayda değer tayin düşüyor" dedi.

İzmir'de 422 karakter takım ile filyasyon çalışmaları yapıldığını açıklayan Dr. Metin Kızılelma, "İzmir'de toplam 422 birey sahada tahsis alıyor. Bunlar birinci basamak afiyet çalışanları, diş hekimleri, diş teknisyenleri gibi çalışanlardan oluşan ekipler. Hem doktorlu ekiplerimiz var, hem de yalnızca hemşirelerden veya diğer çalışanlardan oluşan ekiplerimiz var. Eğer vakaya gidiliyorsa iki karakter ekipler buraya sevk ediliyor. Eğer kümelenme varsa, iş yeri gibi yerlerde daha topluluk ekiplerle alıştırma yapıyoruz" şeklinde konuştu.
Filyasyon ekibinin yaptığı araştırmalar hakkında izah etme yapan Dr. Metin Kızılelma, "Tanı koyulan herkesi buradaki sistemden görebiliyoruz ve filyasyon çalışmalarımızı zaman geçirmeden başlatıyoruz. Çünkü biz zamana karşı yarışa sokmak zorundayız. Ne kadar çabuk tedbir alınırsa bulaşı o kadar tez etkisini yitirir. Öğrendiğimiz adreslere giderek filyasyon çalışmalarına başlıyoruz. Eğer yapılan bu çalışmada bu kişilerin ailesinin yanı sıra öbür temasları olduğunu saptama edebildiğimizde, örneğin meslek yerleri gibi; buraya karşın ekipler de gönderiyoruz" dedi.

Vatandaşlara dikkat: "Teması kesmemiz gerekli"

Vatandaşlara evde kalın uyarısında yer alan Dr. Metin Kızılelma, "Teması kesmemiz gerekli. Bu yüzden evde kalın diyoruz. Eğer zorunlu durum laf konusu değilse lütfen dışarı çıkmayın. Teması ne kadar kesersek vaka artışının da böylece önüne geçeriz" açıklamasında bulundu.

Asistan doktorlar da mücadelede ön safta

Yardımcı doktorlar olarak filyasyon ekibinde devir yapan afiyet çalışanları da salgınla mücadelede ön safta yer alıyor. Tezgâhtar Hekim Nurcan Şentürk Durukan, "Bizim için manâlı bir fırsat oldu bu. Hem öğreniyoruz hem de buradaki meslek yükünü azaltmaya çalışıyoruz. Asistanlık hayatımızda defalarca pandemi salgın ile ilgili araştırmalarımız oldu. Lakin kanımca bunu kullanmak, filyasyon ile ilgili çalışmaları yapmak bizim için kayda değer bir tecrübe oldu. Umarım yeniden böyle bir salgınla karşılaşmayız" diye konuştu.

Ali İhsan Çiftlik Sahibi - Sinan Yeniçeri
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER