Mide bulantısını ne geçirir?

Bulantı, çoğu rahatsızlık ve duruma eşlik edebilecek yaygın bir semptomdur.

Mide bulantısını ne geçirir?

Bulantı, çoğu rahatsızlık ve duruma eşlik edebilecek yaygın bir semptomdur. Çoğunlukla sindirim sisteminden kaynaklanan bir rahatsızlık sonucu olarak ortaya çıksa da baş dönmesi gibi diğer bir nedenle de görülebilir. Peki, mide bulantısını ne geçirir? Bilinmesi gerekenleri haberimizde sizler için derledik.

MİDE BULANTISI NEDİR?

Mide bulantısı, kusma isteği oluşturan ve genellikle kusmayla sonuçlanan rahatsız edici bir durumdur. Mide bulantısı bir rahatsızlık değildir, spesifik olmayan bir semptomdur. Mide bulantısının yaygın nedenleri arasında kullanılan ilaçların yan etkileri, gıda zehirlenmesi, hareket hastalığı, hamilelik, apandisit, pankreatit ve aşırı alkol kullanımı bulunur. Ara Sıra yoğun ya da nahoş kokular mide bulantısına niçin olur.

Bulantıya çoğunlukla ishal gibi gastrointestinal sıkıntıların belirtileri eşlik eder. Migren baş ağrısı ya da yaralanmada olduğu gibi yoğun sızı da bulantıya neden olabilir. Kafa travması geçiren ahali sonradan mide bulantısı ve baş dönmesi hisseder.

MİDE BULANTISININ BELİRTİLERİ

Bulantı genellikle sızısız bir semptom olmasına karşın rahatsız edicidir. Bulantı ile ortaya çıkan en yaygın belirti kusmadır. Bulantı ile de ilişkili semptomlar arasında baş dönmesi, baygınlık, ağız kuruluğu, ishal, ateş, karın ağrısı ve idrara çıkmada azalma bulunur.

Bulantıya eşlik edebilecek seröz semptomlar arasında göğüs ağrısı, konfüzyon, uyuşukluk, seri nabız, solunum zorluğu, fazla terleme ve bayılma bulunur.

Foto: Foto: shutterstock

MİDE BULANTISINI NE GEÇİRİR?

Mide bulantısı yaşandığında altta yatan herhangi bir sağlık sorununun belirlenmesi amacıyla doktora kullanmak önemlidir. Altta yatan ciddi bir durumun olmaması durumunda evde yapılacak bazı tedaviler de mevcuttur.

İşte mide bulantısına iyi gelebilecek uygulamalar:

ZENCEFİL

Zencefil, sindirim sistemi bozuklukları için son derece yardımsever bir bitkidir, zira bulantıyı geçirmede fazla etkili bileşenler içerir. Bu bileşenler sindirim fonksiyonunu aranjör ve özendirme eden özellikler barındırır. Bilhassa taze zencefili dilimleyip üzerine kaynar su dökerek demledikten daha sonra içmek mide bulantısı ve ağrısına iyi gelir. Sindirim sorunları için taze zencefil yerine kuru toz zencefil de kullanılabilir.

PAPATYA VE REZENE ÇAYI

Papatya ya da rezene çayı da mide bulantısını geçirmede epeyce etkilidir. Nehir yapıldıktan daha sonra tatlandırılarak ve küçük yudumlarla içilmelidir. Fazla sıcak olmamalıdır ve mümkünse şeker yerine bal ile tatlandırılmalıdır.

NANE – LİMON ÇAYI

Nane ile kabuğuyla birlikte dilimlenmiş limon çay yapılıp içilirse bulantıya iyi gelir. Lakin bazı kişilerde bu çayın adaleli aroması bulantıyı şiddetlendirebileceğinden kullanırken uyarı edilmelidir.

DERİN NEFES ALIP VERMEK

Hafif bulantı durumunda tercihen pak havada derin nefes alıp vermek bulantının geçmesine yardımcı olabilir. Özellikle fazla yemek ya da içki almaktan kaynaklanan bulantılar için bu usul oldukça faydalıdır.

BOL SU TÜKETMEK

Mide bulantısının sırasında fazla artı istikrarsız kaybedildiyse, bulantı azaldıktan daha sonra dehidrasyonu en aza indirmeye muavin olabilir.

Mide bulantısını geçirmek için ayrıca;

– Kolonya gibi ferahlatıcı kokular kullanmak
– Yağlı ve ağır yiyecekler tüketmemek
– Mideyi fazla derecede doldurmamak
– Sindirimi şiddet besinleri tüketmemek
– Otomobil yolculuklarında yolun gidişine zıt olmayacak şekilde oturmak
– Yemek yedikten hemen sonradan yatmak en düşük bir bir saat sonra yatmak yardımsever olabilir.

İLGİLİ HABERGebelikte bulantı ne zaman, nasıl geçer?Gebelikte bulantı ne zaman, nasıl geçer? İLGİLİ HABERMide felci nedir? Belirtileri ve tedavisi…Mide felci nedir? Belirtileri ve tedavisi… İLGİLİ HABERMide balonu nedir? Mide balonu nasıl takılır?Mide balonu nedir? Mide balonu nasıl takılır?
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER