Prof. Dr. Barbaros Çetin: Virüs Çin’den yok Avrupa’dan yayıldı

Prof.

Prof. Dr. Barbaros Çetin: Virüs Çin’den yok Avrupa’dan yayıldı

Prof. Dr. Barbaros Çetin, corona virüsü ile ilgili merak edilenleri anlattı.

VİRÜS ÇİN’DEN DEĞİL AVRUPA’DAN YAYILDI

Fransız bir grup bilim insanının yapmış olduğu ayrıntılı kalıtımsal araştırmalar Covid-19 hastalığına sebep olan SARS-CoV-2'nin Amerika'daki suşların (Bir bakteri ya da virüsun bambaşka alttürleri/grupları) Avrupa'dan geldiğini gösterdi. Çin'deki suşlar Amerika'ya göre yenidir. Neticede, Covid-19'un Aralık 2019'da Çin'de saptama edilmesinden önce Avrupa'da ortaya çıktığı öne sürülmüştür. SARS-CoV-2'nin en eski Avrupa suşları Belçika ile ilişkili göründüğü için, virüsün Belçika'dan keza İtalya'ya hem de Fransa'ya aynı anda yayılması fikri, bu çalışmanın sonuçlarını destekliyor. Kısaca mutasyonlar corona virüsünün düşünülenden erken yayılmaya başladığını ortaya çıkarmıştır.

YAKLAŞIK 1500 YENİ TÜRÜ ORTAYA ÇIKTI

Wuhan Viroloji Enstitüsü'nden Shi Zhengli, bugüne dek yarasaların tükürük, kan ve dışkılarından alınan yaklaşık 15 bin örnekte corona virüsü aramaları yapmışlar. Üzerinde çalıştıkları bazıları ileride yeni bir pandemiye yol açabilecek olan takriben bin 500 corona virüsü suşu tespit etmişler. Dr. Shi, SARS-CoV-2 genom dizisinin, laboratuvarının daha önce topladığı ve üzerinde çalıştığı yarasa corona virüslerinden hiçbiriyle eşleşmediğini açıklamıştı.

İYİLEŞME SÜRECİ AYLARCA SÜREBİLİYOR

Bilim adamları hâlâ virüsün ölümcül sırlarını ortaya çıkarıyor ve hastalıktan kurtulanlar için uzun vadeli tesir demin tam olarak anlaşılmıyor. Fakat, virüsün hafif nöbetleri olarak kabul edilen hastalar bile, önerilen iyileşme süresinin çok ötesinde bitkinlik ve solunum yetmezliği yaşıyor. Önemli durumlarda büyük organ hasarı ile ilgili endişeler var.

HAYVANDAN BULAŞIYOR

Daha önce evcil kedi ve köpeklere halk göre SARS-CoV-2 virüsünün bulaştırıldığını bilim insanları tespit etmişti. Önceki yazımda “umarım evcil hayvanlardan insanlara bulaşmaz” dileğimi belirtmiştim. Çok kısa bir vakit sonradan, Hollanda hükümeti yaptığı manâlı bir tanımlama ile vizon çiftliklerinde Covid-19 saptama edildiğini ve maalesef vizonlardan insanlara bulaştığını dünyaya duyurdu.

Vizonların belirti göstermeden Covid-19 taşıdığı belirlendi. İlginç bir tespit de araştırmanın yapıldığı 2 vizon imal tesisinde de kediler vardı ve kedilerde de Covid-19 saptandı. Bu manâlı tespitten sonradan, kedi, köpek gibi evcil hayvan besleyenlerin çok tedbirli olmalarında fayda var.

İLGİLİ HABERProf. Dr. Barbaros Çetin: Corona virüsü laboratuvarda mı üretildi?Prof. Dr. Barbaros Çetin: Corona virüsü laboratuvarda mı üretildi? İLGİLİ HABERProf. Dr. Barbaros Çetin'den corona ile ilgili şaşırtıcı bilgilerProf. Dr. Barbaros Çetin'den corona ile ilgili şaşırtıcı bilgiler
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER