Siyahilere iki misli pozitif canice kestiği ortaya çıkan Londra polisi ayrımcılıkla suçlanıyor

Londra'nın tamamından sorumlu Başkent Güvenlik Müdürlüğü 27 Mart ile 14 Mayıs aralarında 973 kişiye ceza yazdı.

Siyahilere iki misli pozitif canice kestiği ortaya çıkan Londra polisi ayrımcılıkla suçlanıyor

Londra'nın tamamından sorumlu Başkent Güvenlik Müdürlüğü 27 Mart ile 14 Mayıs aralarında 973 kişiye ceza yazdı. Bu cezaların kentin demografik yapısıyla orantılı olmadığı uyarı çekiyor.

CEZALARIN YÜZDE 54'Ü BEYAZ OLMAYANLARA KESİLDİ

Cezaların yüzde 46'sı, Londra nüfusunun yüzde 59'unu yaratıcı beyazlara kesildi. Londra nüfusunun yüzde 12'sini oluşturan siyahlar cezaların yüzde 26'sını, nüfusun yüzde 18'ini yaratıcı Asyalılar ise yüzde 23'ünü aldı.

"SİYAHİ BİRİNE CANICE KESİLME İHTİMALİ İKİ MİSLİ"

Guardian gazetesi için bu verilerin analizini yapan Londra Üniversitesi'nden kriminoloji uzmanı doktor Kristian Posch, oransızlığa uyarı çekiyor: "Nüfusa oranları bakımından karşılaştırıldığında, beyazlara oranla, siyah ırksa azınlığa mensup birine suç oluşturan kesilmesi ihtimalinin 2,17 kat yani iki mislinden fazla olduğu görülüyor. Asyalı birine suç oluşturan kesilmesi ihtimali ise beyaz bir kişiye tarafından yüzde 26 daha fazla ihtimal. Karşılaştırmalar beyazların cinayet alma ihtimalinin diğer gruplardan yüzde 23 daha eksik olduğunu gösteriyor" diyor.

Hem Kovid-19 salgını sebebiyle duyuru edilen önlemlerin ihlali gerekçesiyle yapılan nezaret işlemlerinin sayısında da oransızlık uyarı çekiyor.

NÜFUSU 5 KAT EKSIK OLAN SİYAHİLERİN GÖZALTI ORANI YÜZDE 31

Gözaltına alınanlar aralarında beyazlar yüzde 38'i oluşturarak nüfusa oranlarının fazla aşağı görünürken, nüfusu beyazlardan beş kat az olan siyahların gözaltılar içindeki payı yüzde 31.

Londra polis yetkilileri bu süreçte ceza yazmaktan çoğunlukla kaçındıklarını, daha fazla insanları kurallara uymaya ikna etme yöntemini seçim ettiklerini söylüyorlar. Buna karşılık yine uygulanan suç oluşturan ve gözaltılardaki oransızlığın sebeplerinin ise göründüğünden daha kompleks olduğunu kaydediyorlar.

Siyahilere iki misli fazla ceza kestiği ortaya çıkan Londra polisi ayrımcılıkla suçlanıyor

FARKLI ETNİK GRUPLARA EŞİT MUAMELE UZUN SÜREDİR SÜREN BİR TALEP

Toplam olarak daha artı beyaz insana canice kesildi ve öteki etnik gruplara kıyasla daha fazla beyaz gözaltına alındı. Lakin Londra'nın bütününde, nüfus bileşimi ile kıyaslandığında bu ceza ve gözaltılarda siyah ve etnik azınlıklara mensup şahısların oranının daha yüksek olduğu görülüyor.

Bunun sebepleri olasılıkla karmaşık ve bir dizi farklı faktörü yansıtıyor. Bunlar arasında polisin suç işleme oranının yüksek olduğu bölgelerde daha etkin bir kolluk faaliyeti yürütmesi ve Londra'daki öbür etnik grupların bölgelere ne şekilde yayıldığı ve genç nüfusun oranı bakımından farklılıklar da var.

Polisin, erteleme ve arama yetkisini kullanırken, ayrı etnik profillere eşit davranması talebi uzun zamandır gündemdeki bir konu.

LONDRA EMNİYETİ'NDEN IRKÇILIK İTİRAFI

Londra Emniyeti'nin eski üst seviye yetkililerinden Leroy Logan "Bu verilerin ırkçı bir ayrımcılığı sergiliyor olması ihtimalini yok sayamam. Londra polis teşkilatı hala kurumsal olarak ırkçıdır ve Kovid konusunda verilen yetkilerin kullanılması da bundan bağımsız bir şey değil" diye konuştu.

"SİYAHSANIZ, ORANSIZ NIYET EDINMEK HAYATINIZIN BİR PARÇASI"

Londra Güvenlik Müdürlüğü bünyesindeki siyah polislerin dernek başkanı Janet Hills ise "Bu durumun nasıl meşrulaştırılabileceğini düşünmekte zorlanıyorum. Bu veriler, hatıralardaki en büyük sosyal daha alçak üst oluşlardan birini yaşadığımız bir dönemde, her zaman beraber yeni koşullara ayak uydurmaya çalışırken bile, siyahsanız, oransız gaye olmanın tekrar tekrar hayatınızın bir parçası olacağını gösteriyor" dedi.

Hills siyah toplumun, nüfusun daha yoğun olduğu bölgelerde yaşadığını bunun evde kalma önlemlerine uymayı fazla daha zorlaştırdığını da anlatıyor ve "Bu nesil topluluk bölgelerde yaşayanlar, salgınla uğraş eden sağlık çalışanları bile olsalar, siyah oldukları için ve 'suç oranı yüksek' bölgelerde yaşadıkları için muhakkak bir tiplemeye dahil sayılıyorlar" diyor.

"POLİS MEMURLARI KARARLARININ HESABINI VERMELİDİR"

Polis yetkilerinin ayrımcılık yapılmadan kullanılması için kampanya yürüten StopWatch adlı gruptan Katrina Ffrench "Sayılar ortada. Siyah ve Asyalı halk beyaz bireylere kadar oransızca fazla ceza alıyor. Bu etnik oransızlığın üstüne gidilmeli ve polis memurları verdikleri kararların hesabını vermelidir" diye konuştu.

Siyahilere iki misli fazla ceza kestiği ortaya çıkan Londra polisi ayrımcılıkla suçlanıyorBBC
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER