Prof. Dr. Ceyhan: Sokağa çıkma yasağı kaldırılınca kene ısırmaları arttı

Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof.

Prof. Dr. Ceyhan: Sokağa çıkma yasağı kaldırılınca kene ısırmaları arttı

Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, Türkiye’de son günlerde çoğaltma gösteren KKKA vakalarına ilişkin yorumlama yaptı.

Prof. Dr. Ceyhan, KKKA’nın Türkiye’de her yıl bu dönemlerde, belli bölgelerde görüldüğünü belirtti. KKKA’nın kene ısırması sonucu bulaşan virüs olduğunu anımsatan Ceyhan, “İlk dönemlerde özelikle sokağa çıkma yasağı varken insanların Kırım Kongo’ya yakalanma şansı daha düşüktü. Çünkü bu kene genelde çayırdan, çimenden bulaşıyor.

Özellikle sokağa çıkma yasağı kaldırıldıktan sonra halk müziği daha fazla piknik aktiviteleri veya farklı nedenlerle bu tip bölgelere gidip dikkatsiz davranınca kene ısırmaları arttı. Dolayısıyla Kırım Kongo vakaları da arttı. Corona virüsü sebebiyle sokağa çıkma yasağı varken de görüyorduk ama şu anda Türkiye’de vakaların arttığını izliyoruz” dedi.

‘GİYSİ ÜZERİNDEN DERİYE YAPIŞMASI OLASI DEĞİL’

Kenenin insan olmadan yaşayabilen canlı olmadığını belirten Ceyhan, “Canlı olması için mutlaka bir insan bulup bazıları hayvanlar ile bazıları ahali ile hayatlarını sürdürüyor. Kene yapıştığı zaman virüsü salgılarında bulundurduğu için eğer siz hiç dokunmazsanız çok artı salgı bulaştırmıyor dolayısıyla bulaştırdığı virüs miktarı az oluyor.

Kenenin, giysi üzerinden deriye yapışması olasi değil. Mümkün olduğu kadar kapalı olması lüzumlu insanın derisinin. Kene, sıçrayarak yapışıyor. Bunları engellemek için olasi olduğu kadar kapalı giyinmek, pantolonu çorabın içine sokmak gerekiyor” diye konuştu.

‘KENEYİ DERİDEN ÇEKERSENİZ BOL MİKTARDA VİRÜS BIRAKIR’

Prof. Dr. Ceyhan, keneye karşısında alınması gereken önlemlere ilişkin ise şunları söyledi:

“Diyelim fakat kenenin bulaştığını gördünüz, piknik yaptıktan sonradan mutlaka üzerinizde kene olup olmadığının denetleme edilmesi lazım. Kene varsa dokunulmaması gerekiyor. Eğer oysa üzerinde kene olan kişi nasıl hareket edeceğini bilmiyorsa siz, keneyi koparmaya, deriden çekmeye ya da öldürmeye kalkmayın. Çünkü siz müdahale ederken kene tükürüğünü boşaltabilir, bu tükürükte bol miktarda virüs var… O şekilde bol virüs bulaşıyor ve daha ağır hastalığa yol açıyor.

Eğer müdahale etmeyi biliyorsanız bir kredi kartı işinize yarayabilir. İki yanından deriye bastırılarak keneyi öldürmeden çıkarmak gerekir. Bilmiyorsanız hiç dokunmamalı ve hemen bir afiyet kuruluşuna gidip orada müdahale edilmesini sağlamalısınız. Eğer böyle yapılırsa rahatsızlık bulaşsa bile ağır seyretmeden geçirilebiliyor.

Ama rahatsızlık bulaşmış ve klinik belirtileri çıkacaksa en bariz belirtileri, aslında kanamalı ateş o nedenden diyoruz alev yükseliyor, vücudun öbür bölgelerinde kanamalar oluyor. İdrardan kanamalar oluyor ve iç organlarda bir takım bozulmalar başlıyor. Karaciğerde, böbrekte bozulmalar ortaya çıkabiliyor. Daha da ilerlediği zaman kanda ayrıca pıhtılaşma hem de kanma biçiminde giden ve kontrolü giderek zorlaşan bir tablo ortaya çıkabiliyor.”

İLGİLİ HABERKırım Kongo Kanamalı Ateşi Bilim Kurulu toplandı... İşte belirtileri ve korunma yollarıKırım Kongo Kanamalı Ateşi Bilim Kurulu toplandı... İşte belirtileri ve korunma yolları

‘SOLUNUM ARACILIĞIYLA BULAŞMASI LAF KONUSU DEĞİL’

KKKA vakalarının yüzde 4 civarında ölümle sonuçlandığına uyarı çeken Prof. Dr. Ceyhan, “Hastanede çare edilebilen, tedavinin epeyce etkin olduğu bir hastalık. Bir sağlık durumu kuruluşuna gidildiği zaman vakaların büyük çoğunluğu kurtarılabiliyor. Başta korunmak daha önemli alt. Solunun araciliğiyla bulaşması söz konusu yok ancak o şahısların kanıyla bulaşabiliyor. Bu bulaş da en fazla sağlık çalışanlarında görünüyor. Yoksa hava yoluyla bulaşma söz konusu eğil” diye konuştu. DHA

İLGİLİ HABERKeneyi kendi çıkardı, hastanede öldüKeneyi kendi çıkardı, hastanede öldü
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER