Prof. Dr. Murat Dilmener Acil Durum Hastanesi'nde hasta kabulüne başlandı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 6 Nisan tarihinde yapılan Cumhurbaşkanlığı Kabine Toplantısı sonrasında yaptığı açıklamanın ardındaki temelleri atılan ve yapımı 45 günde tamamlanan Yeşilköy Prof.

Prof. Dr. Murat Dilmener Acil Durum Hastanesi'nde hasta kabulüne başlandı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 6 Nisan tarihinde yapılan Cumhurbaşkanlığı Kabine Toplantısı sonrasında yaptığı açıklamanın ardındaki temelleri atılan ve yapımı 45 günde tamamlanan Yeşilköy Prof. Dr. Murat Dilmener Ivedi Şart Hastanesi hasta kabulüne başladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın katılımıyla geçtiğimiz Pazar günü açılan hastanede, Bakırköy Prof.Dr.Sadi Davetli Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nden nakledilen 22 hastanın korona virüs tedavisi yapılıyor.

Toplam 125 bin metrekare alana 75 bin metrekare ise kapalı alana sahip olan hastanede, 432'si yoğun bakım edinmek üzere 1008 yatak bulunuyor. 16 ameliyathanenin yer aldığı hastanede, 36 ivedi müşahade yatağı yer alıyor. Hastanede bunun yanı sıra 8 triaj, 2 CRP, 4 tomografi, 4 MR ve 2-ray odası bulunuyor.
Prof. Dr. Murat Dilmener'in bireysel eşyalarının sergilendiği bir alanın da yer aldığı hastanede, pandemi süreci ve sonrasının nasıl ilerleyeceğini hastane Başhekimi Prof. Dr. Gökhan Tolga Adaş anlattı.

“1008 yatak kapasitesinden 432 parça başına yoğun bakım yatağıdır”

Hastane Başhekimi Prof.Dr. Gökhan Tolga Adaş konuşmasında, Hastanenin 1008 yatak kapasitesi bulunduğunu ve bunlardan 432'sinin yoğun bakım yatağı olduğunu söyleyen Adaş, "Övünerek söylüyorum. Bu yoğun bakımlar en güç şartlara dayanıklı olacak şekilde, en fena hastaları kabullenecek şekilde planlanmış. Ayrıca olumsuz basınçlı odalara sahip keza de her türlü alt ve üst yapıya sahip. Bunları destekleyen, hastanemizin ana kalbi dediğimiz ortasındaki yapı da ameliyathanelerdir. Laboratuvarlar, laboratuvarlardan mikrobiyoloji, biyokimya, patoloji, hem bir radyoloji merkezi, mikroplardan arındırma ve bunu destekleyen öteki takviye birimleri mevcut” dedi.

“340 yataklı gelen hasta yakınları için bir misafirhane mevcut”

Hastanenin somut yapısıyla ilgili teferruat veren Adaş,“Birbirlerine paralel seyreden tek katlı çelik konstrüksiyon yapılar mevcut. Bu yapılarla belli başlı çekirdek dediğimiz merkezi yapı birbirine bağlantılı. Bunun sebebi standartları, şu lahza dünyadaki en yerinde standartlara uygun şekilde yapılmış. Sebebi, en kısa zamanda hastayı en yaşamsal yerlerde hemencecik işlemini yapıp yoğun bakım, gerekirse servise olmak şeklinde tasarlanmış. Ayrıca 340 yataklı gelen hasta yakınları ve ara sıra sağlıkçılar için bir misafirhane mevcut. Yapım planımızda her şey tasarlanmış. En küçük ayrıntılar düşünülmüş” diye konuştu.

“30'a yakın hasta daha çekeceğiz”

Hastane açılış töreninin peşinde hasta kabulüne başlandığını dile getiren Adaş, “Cumhurbaşkanımız kadar ayın 31'inde hastanemizin açılış töreni oldu. Hemen akabinde, ertesi gün hasta kabulüne başladık. Ast başlarken ilk kez kendi hastanemizdeki Covid-19 pandemisi dolayısıyla yatan hastalarımız peyderpey çekmeye başladık. An Be An çekmemizin nedenlerinden biri kontrollü gitmek. Çünkü hastaneler açıldıktan sonra her türlü kontrolün yapılması bir işlem alıyor. Bu süreçte bir sorun yaşamamak için hiçbir hastamızın herhangi bir zararı olmaması için adım adım, yavaşça çekerek başlıyoruz. 22 birey civarında hastan yatıyor. Bugün 30'a yakın hasta daha çekeceğiz. Böylece yavaş yavaş kapasitemizi arttıracağız” şeklinde konuştu.

“Merkezdeki bir takım hastaneleri pak plana aşmak istiyoruz”

İstanbul Bakırköy Prof.Dr.Sadi Misafir Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nin ardından diğer hastanelerden de hasta kabul edilmeye başlanacağını söyleyen Adaş, “Kendi hastanemizdeki hastaları kapasiteye tarafından aldıktan sonra öteki hastanelerden de hastaları kabul etmeye başlayacağız. İlk etapta pandemi hastalarını alıyoruz. Biz keza İl Sıhhat Müdürlüğü ile hem de Sıhhat Bakanlığı ile yapılan toplantılarda şu sonuç çıktı. Merkezdeki bazı hastaneleri pak plana vermek istiyoruz. Çünkü pandemi sebebiyle evlerinde kalıp hastaneye gitmeyen, ameliyat bekleyen, kronik hastalığı olup tedavi bekleyen bir fazla hastamız var. Bunlar yavaşça gelmeye başlıyor. Bizim buradaki vazifemiz enfeksiyonu olmayan hasta ile enfeksiyonu olan hastayı birbirinden ayırmak. Çünkü birbirine bulaşmasını durdurmak. İkincisi de hasta yakınlarını birbirinden dağıtmak. Üçüncüsü bu hastaları muhakkak merkeze toplayarak sağlık durumu çalışanlarını da korumak” ifadelerini kullandı.

“Şu an yaklaşık 100 değin hekim geldi”

Doktor tayinlerinin devam ettiğini gösteren Adaş, “Doktorlar gelmesi de bir işlem. İstanbul içinden de geliyor. İstanbul dışından da geliyor. Şu lahza takriben 100 değin doktor geldi. Gelişler de tez devam ediyor. Onun yanında hemşire de geldi. Teknisyen, veri giriş, güvenlik geldi. Afiyet Bakanlığı'nın yeni aldığı elemanlar var. Onlar gönderiliyor. Tümü geliyor. Alt geldikten sonra bir eğitimden geçiriyoruz. Biz eğitim birilerimiz de gece gündüz çalışıyor” dedi.

Pandeminin arkasından hastanenin nasıl kullanılacağıyla ilgili data veren Adaş, “Multi disipliner, her hastaya karşın ve her türlü girişimi yapabilecek şekilde kullanmanız lazım. Burası Yeşilköy Havaalanı bölgesi. Uçak pisti var. Helikopter pisti var. Çağırmak ama bunu milli ve uluslar arası hasta trasportuna yönelik şekilde planlamamız gerekli. Sıhhat Bakanlığı'nın bu konuda çalışmaları da var” dedi.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER