''Sinir sıkışmalarının en büyük nedeni: stres''

Ülkemizde sık sık görülen sıhhat sorunlarından bir tanesine de sinir sıkışması.

''Sinir sıkışmalarının en büyük nedeni: stres''

Ülkemizde sık sık görülen sıhhat sorunlarından bir tanesine de sinir sıkışması. Sinir sıkışmasının birçok nedeni var. Sinir sıkışmasının nedenlerinin gerginlik,ağır siklet uyandırmak ya da taşımak,duruş bozuklukları, fazla kilolu olmak, bilgisayarda artı süre geçirmek, genetik ve bir takım spor aktivileri olduğunu bildiren Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Doç. Dr. Ahmet İnanır, konu hakkında kayda değer bilgiler verdi.

Sinir sıkışmalarının öteki sebeplerine değinen Dr. Ahmet İnanır, ''Stres faktörünün yanında ; kemik çıkıntıları ,tiroid hastalıkları, yaralanma, romatoid artrit, tekrarlayan stres,uzun zaman yatma, gebelik, hobiler ya da spor aktiviteleri ve obezite sinir sıkışması riskini arttırabilir'' dedi.

Asap sıkışması belirtileri nelerdir ?
Asap sıkışmasının belirtileri ifade eden Dr. İnanır, ''Sıkışan bir sinir, kemikler, kıkırdak, kaslar ya da tendonlar gibi çevre dokular göre bir sinire çok artı basınç uygulandığında oluşur. Vücudun derhal her bölgesinde görülebilen sinir sıkışması görülen yere alt olarak bambaşka belirtiler göstermektedir. Fakat sık sık görülen belirtiler aralarında uyuşma, sızı, hissetmeme sinir sıkışması olan bölgede görülür. Hapşırma ve öksürme sonrası oluşan ağrılarda omurilikte oluşan sinir sıkışmalarının belirtisidir. Karıncalanma ve iğne batar hissine eşlik eden ağrılar da görülebilmektedir. En sık görülen ellerde ve ayaklarda meydana gelen sinir sıkışmasında hareket etmede kısıtlanır'' biçiminde konuştu.

''Asap sıkışmaları nedenine tarafından her yaş grubunda görülebilir''
Sinir sıkışmalarının, nedenine göre her yaş grubunda görülebileceğine şive yapan Dr. İnanır, ''Bir asap kısa bir zaman sıkışırsa, çoğunlukla kalıcı bir hasar olmaz. Basınç rahatladıktan daha sonra sinir fonksiyonu normale döner. bununla beraber, basınç devam ederse, kronik ağrı ve kalıcı asap hasarı oluşabilir. Bazen de sıkışan bir sinirden ağrıyı hafifletmek için ameliyat gereklidir'' açıklamasında bulundu.

Önlemler nelerdir?

Dr. İnanır, sinir sıkışmasını durdurmak için yapılmasını gerekenleri şöyle açıkladı:

''Ergonomik iş ortamı sağlamak: İş ortamında değiştirme yapmayı deneyebilirsiniz. Ergonomik bir fare ve klavye uygulamak el ve bileklerdeki basıncı azaltmaya muavin olabilir. Bir bilgisayar monitörünü göz seviyesine güçlendirmek, boyun ağrısını ve boynunuzun semptomlarını azaltmaya muavin olabilir. Ayakta iken bir ayağın altına amplifikatör hazırlamak, omurganın hareketli ve elastik kalmasına yardımcı olabilir, bu da sırt ağrısını azaltabilir.

Duruş değişikliği: Uzun süre hatalı bir duruşla oturmak veya ayakta durmak, omurga ve kaslara hasar verebilecek ve bir sinirin sıkışmasına yol açabilecek yersiz stres oluşturur..Yastık kullanımını kurmak, ayarlanabilir sandalye ve boyun destekleri basıncı hafifletmek muavin olabilir ve sinire iyileşmek için zemin hazırlamış olursunuz.

Masaj ya da fizik çare: Etkilenen bölgenin etrafına kibar bir basınç uygulamak gerginliği hafifletmeye muavin olabilir ve bütün gövde masajı kasların gevşemesine tezgâhtar olabilir. Fizik çare, egzersiz, masaj ve kibar uzanmaların bir kombinasyonunu kullanarak semptomları hafifletmeye tezgâhtar olabilir.

Germe egzersizleri: Nazik germe, bölgedeki gerginliği ve basıncı hafifletmeye asistan olabilir. Bir kişi egzersiz yaparken herhangi bir sızı veya hastalık yaşarsa durmalıdır.

Bacakları kuvvetlendirmek: Omurgadaki herhangi bir baskıyı tamir etmek için bacaklarını kaldırarak rahatlama sağlayabilirler. Bir birey dizlerinin altına birkaç yastık koyarak bunu başarabilir, bu nedenle bacakları vücuda 45 derecelik bir açıda bulunur.

Buz ve ısı paketleri: Isı ve buz paketleri aralarında geçiş yerine getirmek, birçok durumda şişkinlik ve iltihaplanmayı azaltmaya yardımcı olabilir. Enflamasyonu azaltmaya yardım etmek için günde üç kez, bir seferde yaklaşık 15-20 dakika her tarafında etkilenen alanın üstünde bir buz paketi tutun.

Atel: Mümkünse, etkilenen bölgeye bir atel takmak daha artı hasarın önlenmesine ve sinirin iyileşmesine tezgâhtar olabilir.

yaşam tarzı değişiklikleri: Uzun vadede, yürüyüş, yüzme ya da bisiklet gibi düşük etkili bir egzersizin günlük bir rejime eklenmesi semptomları azaltmaya ve vücudu formda tutmaya muavin olabilir. Ekstra kilo tahsis etmek sinirler üzerindeki baskıyı azaltmaya asistan olabilir ve düzenli bir antrenmandan eklenen hareketlilik iltihabı azaltabilir''.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER