Uluslararası Tüberküloz ve Akciğer Hastalıkları Birliği: Gençler savunmasız

Uluslararası Tüberküloz ve Akciğer Hastalıkları Birliğinin (The Union) 31 Mayıs Tütünsüz Dünya Günü öncesi açıkladığı raporunda, medyanın, akademik makalelerin ve halk müziği sağlığı çevrelerinin mevcut söylemlerinde ısıtılan tütün ürünlerinin halk müziği sağl

Uluslararası Tüberküloz ve Akciğer Hastalıkları Birliği: Gençler savunmasız

Uluslararası Tüberküloz ve Akciğer Hastalıkları Birliğinin (The Union) 31 Mayıs Tütünsüz Dünya Günü öncesi açıkladığı raporunda, medyanın, akademik makalelerin ve halk müziği sağlığı çevrelerinin mevcut söylemlerinde ısıtılan tütün ürünlerinin halk müziği sağlığı etkisinin yüksek gelirli ülkeler bağlamında ele alınmasının yetkisiz kaldığına muhabere edilerek, söylemin, düşük ve orta gelirli ülkeleri içerecek şekilde genişletilmesi gerektiği vurgulandı.

Bu ülkelerde e-sigaralar ve ısıtılan tütün ürünlerinin genelde fazla güçsüz düzenlemeyle ya da hiçbir düzenleme çerçevesi bulunmadan piyasaya sokulduğu ve pazarlandığı belirtilerek, koruyucu ve önleyici satış yasağı tavsiyesi yapıldı.

İLGİLİ HABER'Gençlerimizi tütün endüstrisinin taktiklerinden koruymalıyız''Gençlerimizi tütün endüstrisinin taktiklerinden koruymalıyız'

Satış yasağı gerekçeleri, “endüstrinin gençleri hedeflemesi”, “gençlerin e-sigaradan tütüne geçişi”, ” tütün kullananlarda beceriksiz zarar azaltım kanıtı”, “olumsuz net halk müziği sağlığı çıktısı”, “kullanım ve kontrol boşluklarının kötüye kullanılması”, “yeni ürünlerin uyarı distribütör olması”, “yeni ürünlerin kaynakları tütün kontrolünden çekmesi”, “yeni ürünlerin endüstri müdahalelerini olanaklı kılması”, “düşük ve orta gelirli ülkeler bağlamının Birleşmiş Krallık bağlamından büyük ölçüde farklı olması” ve “önce güvenliğin gelmesi gerekliliği” şeklinde sıralandı.

HÜKÜMETLERİ ETKİSİZ KILMA POTANSİYELİNE SAHİP

Yeni ve büyüyen tütün ve nikotin ürünlerinin kaynakları kısıtlı ülkeler için yeni zorluklar getirdiğine değinilen raporda, şöyle denildi:
“Bu ülkelerin birçoğunda, yüksek tütün kullanımı, Dünya Sıhhat Örgütü Tütün Kontrolü Çerçeve Sözleşmesi ve MPOWER önlemlerinin eksik kabulü ve uygulanması, kuvvetsiz denetim mekanizmaları, sınırlı parasal ve insan kaynakları ve tütün salgınının çoğunlukla erken aşamasında bulunulması gibi kayıtlı koşullar, tütün ve nikotin endüstrilerine özellikle gençler arasında bağımlılığı cesaretlendirmek için fırsat sunmaktadır.

The Union yeni, yüksek tiryakilik yapıcı nikotin ve tütün ürünlerinin düşük ve orta gelirli ülkelere sokulmasının felakete varan sonuçları olacağını iddia etmektedir: E-sigaralar ve ısıtılan tütün ürünleri hükumetleri etkisiz kılma ve tütün salgınının ateşini körükleme konusunda enerjik potansiyele sahiptir. Düşük ve orta gelirli ülkelerde bu ürünlerin satışı yasaklanmalıdır; benzer şekilde bu ürünlerin üretimine, ithalat ve ihracatına müsade verilmemeli ve ürünler tütün reklam promosyon ve sponsorluk yasakları ile dumansız hava sahası düzenlemelerine emrindeki kılınmalıdır.”

“TÜTÜN VE NİKOTİN ENDÜSTRİSİ YANILTICI BİLGİ VERİYOR”

Sağlığa Evet Derneği Başkanı Prof. Dr. Elif Dağlı, 31 Mayıs Tütünsüz Dünya Günü öncesi yaptığı açıklamada, elektronik sigaranın da dumansız, riski azaltılmış, sosyal kabul görmüş alıcı ürünü olarak pazarlandığını, oysa asıl amacın “sigara içmeyi ve nikotin bağımlılığını baştan kabul edilir kılmak” olduğunu belitti.

Daha önce hiç sigara içmemiş ama e-sigara kullanan gençlerin ileriki yaşamlarında geleneksel sigara içme olasılıklarının 2 ile 4 kat artığına muhabere eden Dağlı, şu değerlendirmelerde bulundu:
“Tütün ve nikotin endüstrisi, e-sigaranın uzun dönem sağlık etkileri bilinmediğinden, tereddütsüz aldatıcı bilgi vermektedir. Isıtılmış tütün ürünlerini de aynı sınıfta değerlendirerek, bilhassa çocuklar üzerinde etkili olan sosyal yerleştirme tekniğini kullanmaktadırlar. Endüstri temsilcileri karar vericilerin masasında bir yer edinmeye, yeni ve çoğalan ürünlerin satışı ve pazarlanması hakkındaki politika tartışmalarına katılmaya gayret göstermektedirler.

Önlem alınması zorunlu dünya, bir neslin daha tütün endüstrisi yalanlarıyla kandırılmasına sabır edemez. Bireysel tercih hakkını savunma oyunu sadece karlılığın sürdürülmesi içindir. Karşılığında her yıl milyonlarca kişi hayatını kaybeder. Ülkemizde de e-sigara ve ısıtılan tütün ürünleri satışının yasaklanması ve ilgili internet sitelerinin kapatılması gereklidir.”

GENÇLERİ NASIL ETKİLİYORLAR?

Sağlığa Evet Derneği Idare Heyeti Üyesi Doç. Dr. Osman Elbek, 31 Mayıs 2020 itibariyla Dünya Sağlık Durumu Örgütü göre başlatılacak küresel kampanyayla tütün ve ilgili endüstrilerin bilhassa gençlere yönelik manipülasyon taktikleri, e-sigara, ısıtılmış tütün ürünleri, aromalar ve tatlandırıcılar dahil elde etmek üzere ürünlere ait yanıltıcı unsurların ifşa edilmesi, endüstrinin gelecek nesilleri tütün ve nikotine bağımlı kılma taktikleri konusunda yakma planladığını aktardı.

Endüstrinin, yeni ürünleri “sigaradan daha az zararlı” veya “daha temiz” gibi pazarlayarak, sosyal ağ platformlarında tütün ve nikotin ürünlerinin kuytu reklamlarını yaparak, çocukların sık sık uğradığı satmak noktalarındaki bayilerden tütün ve nikotin ürünlerini şeker, atıştırmalıklara yakın, reklam unsurları içeren duyurularla birlikte yerleştirilmesini sağlayarak, filmlerde, televizyonda, internet dizilerinde ürünlerin görünmesine olanak tanıyan dolambaçlı reklam yaparak gençleri yeni herif olarak kazanmayı istediğini anlatan Elbek, “Tütün ve nikotin ürünlerinin olmadığı bir gelecek kurmalıyız.” ifadesini kullandı.

İLGİLİ HABERBakan Koca: Maske takarsanız daha az sigara içersinizBakan Koca: Maske takarsanız daha eksik sigara içersiniz
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER